Alle indre organer er i uge 25 så klar, at din baby vil kunne klare sig udenfor livmoderen, med undtagelse af din babys lunger. Lungerne vil, for hver dag der går, bedre kunne klare opgaven udenfor livmoderen.

Gravid i uge 25
Graviditetsuger: 24+0 til 24+6
Graviditet i dage: 168 – 174 dage
Gestationsalder i uger: 22+0 til 22+6
Gestationsalder i dage: 154 – 160
Fostervægt: 700 gram
Fra øre til øre (BPD): 5,9 cm
Lårbensknoglens længde: 4,2 cm

Symfyse-fundus mål: 19-26 cm

Uge 25 – Lungerne udvikles, men er stadig umodne

Din babys næsebor er nu åbne og din baby ville kunne trække vejret gennem næsen. Det smarte ved at nyfødte trækker vejret gennem næsen er, at vejrtrækningen kan fortsætte under amningen, hvor munden jo vil være fyldt med bryst.

Din baby ligger allerede inde i livmoderen og træner sin vejrtrækning med vejrtrækningsbevægelser. Vejrtrækningsbevægelserne har ingen anden funktion end træning, da din baby jo inde i livmoderen får alt sin ilt via moderkagen og navlestrengen.

Vejrtrækningsbevægelserne er regelmæssige, men udøves kun i perioder ligesom alt anden træning i livmoderen. Ved en scanning vil man kunne se din babys mellemgulv løfte sig op og ned.

Lungerne er stadig i rivende udvikling. I lungevævet sker der en mangedobling af de små forgreninger, der skal indeholde luften og af de små blodkar, der skal fragte ilten fra lungerene og ud i resten af din babys krop, når din baby selv skal til at trække vejret og forsyne kroppen med ilt udenfor livmoderen.

Fosterlungerne er under rivende udvikling. Færdige lunger i funktion

Vidste du, at din baby i fostertilstanden har et særligt fosterkredsløb, der leder blodet uden om lungerne. Efter fødslen skifter kedsløbet til almindeligt kredsløb ved at åbningen, der er mellem højre og venstre hjertekammer lukker, så blodet går fra hjertet til lungerne, hvor det iltes, før det kommer ud i kroppen.

Den første vejrtrækning

Når din baby kommer til verden, skal din baby selv til at trække vejret. De sammenklappede lunger skal udvide sig og tage den første luft ind. Den overraskelse eller det chok, det er at mærke kulde i ansigtet for første gang, tilskynder din baby til at trække vejret for første gang.

Så snart din baby selv begynder at trække vejret lige efter fødslen, følger der omgående flere ændringer med. Den indvendige åbning mellem hjertets forkamre lukker sig i, og det samme gør de blodkar, der er forbundet med navlestrengen. På ingen tid går din nyfødte baby fra fosterkredsløb til et almindeligt menneskekredsløb. Faktisk imens din baby ligger på maven af dig (sin mor) og snart vil begynde at lede efter brystvorten.

Følg din baby DAG for DAG…

Følg din babys og graviditetens udvikling DAG for DAG – med vores bog GRAVID DAG FOR DAG. Det er både hyggelæsning og viden, du ikke vil være foruden. Bogen er skrevet at jordemoder Ditte Bach.

Køb bogen, der starter i graviditetsuge 7 (6+0) og læs i denne graviditetsuge om:

Gå ikke glip af nogen af alle de spændende fakta og informationer omkring, hvad der sker i livmoderen og i graviditeten. Bogen starter i uge 6+0 og følger dig gennem hele graviditeten frem til termin.

Inde i maven fra uge 21-27

 Gravid uge 24 <= Gravid uge 25 => Gravid uge 26