Din babys øjne er her i uge 24 så færdigudviklede at din baby kan ligge og blinke med sine øjne og se sig omkring inde i livmoderen. Selvom forholdene ikke er de bedste til at træne synssansen ligger din baby alligevel og ser.

Gravid i uge 24
Graviditetsuger: 23+0 til 23+6
Graviditet i dage: 161 – 167 dage
Gestationsalder i uger: 21+0 til 21+6
Gestationsalder i dage: 147 – 153
Fostervægt: 600 gram
Fra øre til øre (BPD): 5,6 cm
Lårbensknoglens længde: 4,0 cm
Symfyse-fundus mål: 18-25 cm

Uge 24 – jeg ligger og ser mig omkring

Øjnene er nu færdigudviklede, og øjenlågene kan åbne sig, og din baby kan ligge og blinke og se med sine små øjne.

Din baby kan dog ikke se ret meget, da det er relativt mørkt i livmoderen. Desuden er din babys synsfelt begrænset af at ligge i et lille rum – som livmoderen jo er. Men din baby kan se og din baby kan skelne lys og mørke.

Når solen skinner på din mave vil det blive lysere inde i livmoderen hos din baby, og din baby vil kunne se mere. I den sidste del af graviditeten vil lyset bedre kunne trænge igennem livmoderen, fordi den afstand, der er ind til din baby, mindskes i takt med, at livmodermusklen strækker sig og bliver tyndere.

Din baby vil fra nu og frem til fødslen ligge inde i livmoderen og træne sit syn og blive god til at stille skarp på alt, hvad der er inden for rækkevide.

Vidste du, at din baby vil flytte hovedet hele hovedet hvis det han eller hun ser på flytter sig. Først langt senere vil en baby “nøjes med” kun at flytte øjene.

Hvor meget kan en nyfødt baby se?

Man har for få år tilbage troet, at en nyfødt babys syn var dårligt udviklet og at nyfødte ikke kunne se ret meget, men det er slet ikke tilfældet.

Din nyfødte baby kan sagtens se, men det er rigtigt, at din babys syntræning har været begrænset pga. det manglende lys i livmoderen og pga. den manglende mulighed for at fokusere på noget længere væk end fra den ene ende af livmoderen til den anden.

Din baby kan dog ved fødslen se alt, der er i en afstand af 20 til 30 cm helt skarpt. Alt længere væk vil din baby ved fødslen endnu ikke være i træning med at stille skarpt på, men det er ikke det samme som, at din baby ikke kan se det. Man mener, at nyfødte kan tyde genstande op til 6 meter fra sig. Du vil derfor opleve, at din baby helt fra starten med stor interesse ligger og ser sig omkring i rummet eller på noget længere væk eksempelvis ældre søskende, der leger eller dig, der går forbi. Med tiden vil din baby blive bedre og bedre til også at kunne fokuserer langt væk.

Det er normalt, at musklerne i øjnene kan blive trætte, når man er en lille baby. Det er derfor ikke unormalt at se nyfødtes øjne sejle rundt i hovedet eller nyfødte der skeler. Det er musklerne rundt om øjnene, der for en stund ”opgiver” at styre øjnene.

Følg din baby DAG for DAG…

Følg din babys og graviditetens udvikling DAG for DAG – med vores bog GRAVID DAG FOR DAG. Det er både hyggelæsning og viden, du ikke vil være foruden. Bogen er skrevet at jordemoder Ditte Bach.

Køb bogen, der starter i graviditetsuge 7 (6+0) og læs i denne uge:

Gå ikke glip af nogen af alle de spændende fakta og informationer omkring, hvad der sker i livmoderen og i graviditeten. Bogen starter i uge 6+0 og følger dig gennem hele graviditeten frem til termin.

Inde i maven fra uge 21-27

 gravid uge 23 <= gravid uge 24 => gravid uge 25