Med uge 23 er det 3. trimester i gang. Din baby i maven går fra foster til at blive regnet for en rigtig baby. Din baby har nu også fået proportioner som en nyfødt, idet kroppen er blevet større og ben og arme blevet længere.

Gravid i uge 23
Graviditetsuger: 22+0 til 22+6
Graviditet i dage: 154 – 160 dage
Gestationsalder i uger: 20+0 til 20+6
Gestationsalder i dage: 140 – 146
Fostervægt: 510 gram
Fra øre til øre (BPD): 5,3 cm
Lårbensknoglens længde: 3,7 cm
Symfyse-fundus mål: 18-24 cm

Uge 23 – fra foster til baby

Uge 23 en milepæl i graviditeten, da dit barn fra de fulde 22 uger (22+0) i Danmarkt går fra at blive betragtet som et foster til at blive betragtet som en rigtig baby. 3. trimester er skudt i gang

Før i tiden skilte det ved 28+0, så i 26+0 og i dag i ved 22+0. Årsagen er, at man, med den ekspertise og tekniske hjælpemidler man har i dag, har størrer succes med at hjælpe de babyer, der bliver født for tidligt. Derfor rykkes grænsen.

Din baby er selvfølgelig alt for lille til at blive født, og har det lige nu langt bedre inde i livmoderen end noget andet sted.

Din baby har her i uge 22 næsten proportioner som en nyfødt baby til termin. Kroppen er begyndt at komme med i størrelse, hvilket gør, at hovedet ikke længere er så overdrevet stort i forhold til resten af kroppen. Overarme, underarme og hænder, lårben, underben og fødderne er også ved at få de rigtige proportioner.

Din baby er stadig meget aktiv og styrker musklerne og knoglerne ved at ligge i livmoderen og lave gymnastik (fosterbevægelser) – strække og bøje, gribe og åbne og lave koldbøtter og drejeøvelser.

Vidste du, at når din baby bevæger sig i livmoderen er der fordi din baby har det godt derinde. En baby der føler sig truet på ilt eller næring vil nemlig ligge næsten helt stille.

Det 3. trimester

I det sidste trimester er der fokus på modning og på opbygning af fedtdepoter – vægtøgning.

Det er i 3. trimester, at moderkagen skal stå sin prøve og vise, at den kan levere i det omfang, din baby har brug for – især fra uge 28 og frem.

Jordemoderen og lægen vil holde øje med, om din baby tager passende på i vægt ved at vurdere din babys størrelse ved den udvendige undersøgelse (vær opmærksom på, at mange af kontrollerne flere steder er sparet væk i antal), og er de i tvivl vil om din baby vækster nok i livmoderen vil de scanne din baby.

Det vil også være her i den sidste del af graviditeten, at du vil opleve tyngden ved at være gravid, men det er dog for de flestes vedkommende først om et stykke tid. Lige nu er livmoderen stadig relativ lille, og din baby en kampvægt på omkring 500 gram.

Følg din baby DAG for DAG…

Følg din babys og graviditetens udvikling DAG for DAG – med vores bog GRAVID DAG FOR DAG. Det er både hyggelæsning og viden, du ikke vil være foruden. Bogen er skrevet at jordemoder Ditte Bach.

Køb bogen, der starter i graviditetsuge 7 (6+0) og læs i denne uge om:

Gå ikke glip af nogen af alle de spændende fakta og informationer omkring, hvad der sker i livmoderen og i graviditeten. Bogen starter i uge 6+0 og følger dig gennem hele graviditeten frem til termin.

Inde i maven fra uge 21-27

Gravid uge 22 <= Gravid uge 23 => Gravid uge 24