HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Gravid uge 21 → Jeg mærker dig, mærker du mig?

Din baby ligger allerede nu i uge 21 inde i livmoderen og får viden om sine omgivelser og om sin krop. Det gør din baby ved at mærke med hænderne og ved at putte fingre og tæer i munden.

Gravid i uge 21
Graviditetsuger: 20+0 til 20+6
Graviditet i dage: 140 – 146 dage
Gestationsalder i uger: 18+0 til 18+6
Gestationsalder i dage: 126 – 132
Fostervægt: 350 gram
Fra øre til øre (BPD): 4,7 cm
Lårbensknoglens længde: 3,2 cm
Symfyse-fundus mål: 16 -22 cm

Uge 21 – Din baby ligger og mærker dig

Hvis man kigger ind i maven vil man kunne se, at din baby ligger og undersøger omgivelserne med hænderne og putter fingrene i munden. Din baby får allerede nu informationer om verden og om sig selv gennem sin følesans. Følesansen, også kaldet den taktile sans, er vigtig, fordi den giver din baby viden om sig selv og sine omgivelser. Følesansen bruges til at opfatte varme, kulde, struktur, konsistens og tryk. Alt dette sker gennem huden, hænderne og tungen.

Ud over at give informationer har følesansen også en vigtig beskyttende effekt, fordi den giver informationer om smerte. Når vi mærker smerte sender følesansen besked til hjernen om: ”pas på det gør ondt”. Hjernen vil respondere ved at sende besked tilbage til kroppen om at reagere “komme væk”. Det kan være, hvis det er for varmt, for koldt, for hårdt mv.

Viden om ubehag og smerte gør vi mennesker i stand til at beskytte os selv ved at kunne reagere i tide og derved kunne minimere eller undgå skader.

Din babys følesans er stadig under udvikling, men lige nu ligger din baby jo også trygt og godt i livmoderen.

Vidste du, at en baby først trækker vejret, når han eller hun får kulde i ansigtet. Det er derfor man kan føde i vand og ens baby først trækker vejret, når han eller hun kommer op af vandet.

Bombardement af sanseindtryk

Livet i livmoderen er trygt og ensformigt uden de store variationer i sanseoplevelserne. Hvorimod livet udenfor livmoderen er helt forskelligt fra livet inde i livmoderen. Det gør, at alle sanserne i de første mange uger og måneder efter fødslen “bombarderes” med en masse helt nye sanseindtryk.

Hvad angår følesansen så er det anderledes at være omgivet af luft i stedet for vand. Pludselig at opleve temperaturforskelle, være nøgen med luft omkring sig, at have tøj på kroppen, at ligge ned, at blive båret, at få nye oplevelser i munden mv.

I starten af livet vil især følesansen i munden være dominerende. Din baby vil derfor putte alt i munden og  undersøge det nøje ved at mærke på det med læberne og tungen for at kunne få specifik information om omgivelserne.

Først senere i livet vil følesansen i fingerspidserne tage over (være så veludviklet, at den kan konkurrere med mundens følesans), men dog aldrig kunne give viden om, hvordan den pågældende ting smager.

Din baby vil være langt over et år, før han/hun holder op med at putte ting i munden.

Inde i maven fra uge 21-27

Følg din baby DAG for DAG…

Følg graviditetens og babys udvikling DAG for DAG – med Babyinstituttets Gravid dag for dag bog eller tilmeld dig BABYBOBLEN og få daglige mails om din graviditet og udviklingen. Det er både hyggelæsning og viden, du ikke vil være foruden, og begge dele er skrevet af jordemoder Ditte Bach. Gå ikke glip af alle de spændende ting der sker i livmoderen og i graviditeten.

Få her i graviditetsuge 21 viden om (bogen, Babyboblens mailflow kan afvige fra nedenstående):

  • Om barnets taktile sans.
  • Hvorfor en baby putter ting i munden – allerede i livmoderen.
  • Lær om det kvindelige bækken, og hvordan det påvirkes af graviditeten.
  • Hvad når ens blodtype er Rhesus Negativ.
  • Find ud af om nattetisseri i graviditeten træner en til natamningerne?
  • Hvad du kan blive bedre til inden din babys ankomst.
  • Om hvordan brysterne står på stand-by og er klar til amningen.

 Gravid uge 20 <= Gravid uge 21 => Gravid uge 22

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!