Din baby ligger allerede nu i uge 21 inde i livmoderen og får viden om sine omgivelser og om sin krop. Det gør din baby ved at mærke med hænderne og ved at putte fingre og tæer i munden.

Gravid i uge 21
Graviditetsuger: 20+0 til 20+6
Graviditet i dage: 140 – 146 dage
Gestationsalder i uger: 18+0 til 18+6
Gestationsalder i dage: 126 – 132
Fostevægt: 350 gram
Fra øre til øre (BPD): 4,7 cm
Lårbensknoglens længde: 3,2 cm
Symfyse-fundus mål: 16 -22 cm

Uge 21 – Din baby ligger og mærker dig

Hvis man kigger ind i maven vil man kunne se, at din baby ligger og undersøger omgivelserne med hænderne og putter fingrene i munden. Din baby får allerede nu informationer om verden og om sig selv gennem sin følesans.

Følesansen, også kaldet den taktile sans, er vigtig, fordi den giver din baby viden om sig selv og sine omgivelser. Følesansen bruges til at opfatte varme, kulde, struktur, konsistens og tryk. Alt dette sker gennem huden, hænderne og tungen.

Ud over at give informationer har følesansen også en vigtig beskyttende effekt, fordi den giver informationer om smerte. Når vi mærker smerte sender følesansen besked til hjernen om: ”pas på det gør ondt”, og hjernen vil respondere ved at sende besked tilbage til kroppen om at reagere. Det kan være, hvis det er for varmt, for koldt, for hårdt mv.

Viden om ubehag og smerte gør vi mennesker i stand til at beskytte os selv ved at kunne reagere i tide og derved kunne minimere eller undgå skader.

Din babys følesans er stadig under udvikling, men lige nu ligger din baby jo også trygt og godt i livmoderen.

Vidste du, at en baby først trækker vejret, når han eller hun får kulde i ansigtet. Det er derfor man kan føde i vand og ens baby først trækker vejret, når han eller hun kommer op af vandet.

Bombardemant af sanseindtryk

Livet i livmoderen er trygt og ensformigt uden de store variationer i sanseoplevelserne.

Livet udenfor livmoderen er helt forskelligt fra livet inde i livmoderen, hvilket gør, at alle sanserne i de første mange uger og måneder efter fødslen konstant bombarderes med en masse helt nye sanseindtryk.

Hvad angår følesansen så er det anderledes at være omgivet af luft i stedet for vand, pludselig at opleve temperaturforskelle, at være nøgen i luft, at have tøj på kroppen, at ligge ned, at blive båret, at få nye oplevelser i munden mv.

I starten af livet vil især følesansen i munden være dominerende for at kunne få specifik information om omgivelserne. Din baby vil derfor putte alt i munden og  undersøge det nøje ved at mærke på det med læberne og tungen.

Først senere i livet vil følesansen i fingerspidserne tage over (være så veludviklet, at den kan konkurrere med mundens følesans), men dog aldrig kunne give viden om, hvordan den pågældende ting smager.

Din baby vil være langt over et år, før han/hun holder op med at putte ting i munden.

Følg din baby DAG for DAG…

Følg din babys og graviditetens udvikling DAG for DAG – med vores bog GRAVID DAG FOR DAG. Det er både hyggelæsning og viden, du ikke vil være foruden. Bogen er skrevet at jordemoder Ditte Bach.

Køb bogen, der starter i graviditetsuge 7 (6+0) og læs i denne uge om:

Gå ikke glip af nogen af alle de spændende fakta og informationer omkring, hvad der sker i livmoderen og i graviditeten. Bogen starter i uge 6+0 og følger dig gennem hele graviditeten frem til termin.

Inde i maven fra uge 21-27

 Gravid uge 20 <= Gravid uge 21 => Gravid uge 22