KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Gravid uge 20 → Hov, jeg kan smage, hvad du spiser!

Din babys smagsløg er allerede så veludviklede, at din baby her i uge 20 kan begynde at skelne mellem forskellige smage. Om cirka 7 uger vil din babys smagssans være fuldt udviklet.

Gravid i uge 20
Graviditetsuger: 19+0 til 19+6
Graviditet i dage: 133 – 139 dage
Gestationsalder i uger: 17+0 til 17+6
Gestationsalder i dage: 119 – 125
Fostervægt: 280 gram
Fra øre til øre (BPD): 4,4 cm
Lårbensknoglens længde: 2,9 cm
Symfyse-fundus mål: 16 -20 cm

Uge 20 – Jeg smager på verden

En babys smagssans er super veludviklet ved fødslen, faktisk har en baby flere smagsløg end nogensinde senere i livet og end vi voksne har. Desuden er nyfødtes smagsløg også fordelt mere bredt. Nyfødte har smagsløg på tungen, i ganen, i svælget og på indersiden af kinderne.

Smagssansen udvikles selvfølgelig allerede inde i livmoderen, og menes at være fuldt udviklet fra 27. uge. Men allerede her omkring 20. graviditetsuge mener man, at babyer kan skelne mellem forskellige smagsstoffer.

Din baby får altså allerede nu forskellige smagsoplevelser. Det skyldes, at din baby ligger og drikker af fostervandet, og at fostervandet har forskellige smagsnuancer, alt efter hvad du (moderen) har spist.

Nyfødte har en sød tand

Undersøgelser har vist, at babyer uden tvivl foretrækker sødt frem for nogen anden smag. Og det er lige netop sådan, modermælk smager.

Ved undersøgelser har man set, at nyfødte med ansigtsudtryk af ubehag og ved at dreje hovedet bort føler sig frastødt af både bitter, salt og surt. Hvis smagen var tilstrækkelig “stærk”, så man tilmed, at det kunne fremkalde gråd hos barnet. Den søde smag havde en modsat virkning, nemlig en yderligere stimulering af sutterefleksen. De nyfødte gjorde altså en aktiv handling for at få mere af det søde.

Din baby er altså ved fødslen allerede smagsmæssigt forprogrammeret til at gå efter det, der er sødt og vil derfor foretrække modermælk eller modermælkserstatning (der på grund af laktosen har en sød smag) frem for andre smagsoplevelser, hvilket er med til at sikre overlevelsen udenfor livmoderen.

Vidste du ,at når voksne er stressede eller kede af det, søger de ofte trøst ved at spise eller drikke sødt, måske fordi det bringer os tilbage til det sødmefyldte babystadium.´

Følg din baby DAG for DAG…

Følg graviditetens og babys udvikling DAG for DAG – med Babyinstituttets Gravid dag for dag bog eller tilmeld dig BABYBOBLEN og få daglige mails om din graviditet og udviklingen. Det er både hyggelæsning og viden, du ikke vil være foruden, og begge dele er skrevet af jordemoder Ditte Bach. Gå ikke glip af alle de spændende ting der sker i livmoderen og i graviditeten.

Få her i graviditetsuge 20 viden om (bogen, Babyboblens mailflow kan afvige fra nedenstående):

  • Om udviklingen af smagssansen inde i livmoderen.
  • Hvad kan være mere intimt end at bo i et andet menneskes mave.
  • Om at sutte på sine hænder og fingre inde i livmoderen.
  • Er brysterne smart indrettet, eller?
  • Hvordan livet uden for livmoderen formentlig opleves af en nyfødt.
  • Hvordan de første fosterbevægelser mærkes.
  • Svangerskabsforgiftning – hvad, hvornår og hvor ofte?

 Gravid uge 19 <= Gravid uge 20 => Gravid uge 21

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!