Din babys smagsløg er allerede så veludviklede, at din baby her i uge 20 kan begynde at skelne mellem forskellige smage. Om ca. 7 uger vil din babys smagssans være fuldt udviklet.

Gravid i uge 20
Graviditetsuger: 19+0 til 19+6
Graviditet i dage: 133 – 139 dage
Gestationsalder i uger: 17+0 til 17+6
Gestationsalder i dage: 119 – 125
Fostevægt: 280 gram
Fra øre til øre (BPD): 4,4 cm
Lårbensknoglens længde: 2,9 cm
Symfyse-fundus mål: 16 -20 cm

Uge 20 – Jeg smager på verden

En babys smagssans er super veludviklet ved fødslen, faktisk har en baby flere smagsløg end nogensinde senere i livet og end vi voksne har. Desuden er nyfødtes smagsløg også fordelt mere bredt. Nyfødte har smagsløg på tungen, i ganen, i svælget og på indersiden af kinderne.

Smagssansen udvikles selvfølgelig allerede inde i livmoderen, og menes at være fuldt udviklet fra 27. uge. Men allerede her omkring 20. graviditetsuge mener man, at babyer kan skelne mellem forskellige smagsstoffer.

Din baby får altså allerede nu forskellige smagsoplevelser. Det skyldes, at din baby ligger og drikker af fostervandet, og at fostervandet har forskellige smagsnuancér, alt efter hvad du (moderen) har spist.

Nyfødte har en sød tand

Undersøgelser har vist, at babyer uden tvivl foretrækker sødt frem for nogen anden smag. Og det er lige netop sådan, modermælk smager.

Ved undersøgelser har man set, at nyfødte med ansigtsudtryk af ubehag og ved at dreje hovedet bort føler sig frastødt af både bitter, salt og surt. Hvis smagen var tilstrækkelig “stærk”, så man tilmed, at det kunne fremkalde vred gråd hos barnet. Den søde smag havde en modsat virkning, nemlig en yderligere stimulering af sutterefleksen. De nyfødte gjorde altså en aktiv handling for at få mere af det søde.

Din baby er altså ved fødslen allerede smagsmæssigt forprogrammeret til at gå efter det, der er sødt og vil derfor foretrække modermælk eller modermælkserstatning (der pga. laktosen også har en sød smag) frem for andre smagsoplevelser, hvilket er med til at hjælpe overlevelsen udenfor livmoderen.

Vidste du ,at når voksne er stressede eller kede af det søger de ofte trøst ved at spise eller drikke sødt, måske fordi det bringer os tilbage til det sødmefyldte babystadium.

Følg din baby DAG for DAG…

Følg din babys og graviditetens udvikling DAG for DAG – med vores bog GRAVID DAG FOR DAG. Det er både hyggelæsning og viden, du ikke vil være foruden. Bogen er skrevet at jordemoder Ditte Bach.

Køb bogen, der starter i graviditetsuge 7 (6+0) og læs i denne graviditetsuge:

Gå ikke glip af nogen af alle de spændende fakta og informationer omkring, hvad der sker i livmoderen og i graviditeten. Bogen starter i uge 6+0 og følger dig gennem hele graviditeten frem til termin.

Babyer smager citron for første gang

Inde i livmoderen fra uge 15-20

 Gravid uge 19 <= Gravid uge 20 => Gravid uge 21