fbpx

Gravid uge 2 → Ægget løsnes og svømmer mod livmoderen

Her i uge 2 løsner ægget sig fra æggestokken og opfanges af æggelederen. I æggelederen skal ægget møde sædceller og befrugtes inden for 12-24 timer, for at der overhovedet opstår en graviditet.

Gravid i uge 2
Graviditetsuge: 1+0 til 1+6
Graviditet i dage: 7 – 13 dage
Gestationsalder i uger: 0
Gestationsalder i dage: 0

Uge 2 – ægget løsner sig

I starten af uge 2 vil ægget stadig ligge i æggetstokken i sin follikel (væskefyldt hulrum) og færdigmodnes. Her ligger ægget trygt og godt. Når du er nået til sidst i uge 2, er ægget færdigmodnet i folliklen i æggestokken.

Æggestok der løsner et æg

Mellem den 12. og 14. dag efter du fik menstruation sidst, vil det færdigmodnede æg løsnes fra folliklen, ved at den brister. Det er produktionen af ægløsningshormonet LH (Luteiniserende Hormon), der får folliklen til at briste og ægget til at løsnes.

Efter at folliklen er bristet, skal ægget forlade æggestokken og indfanges af de gribetråde, der sidder på æggelederen. Den anden ende af æggelederen udmunder i livmoderen. For at kunne opnå graviditet skal ægget allerede i æglederne møde sædcellerne og befrugtes. Befrugtningen skal tilmed ske indenfor 12-24 timer efter, at ægget har forladt folliklen (æggestokken). Herefter går ægget nemlig til grunde. Sædcellerne kan overleve længere, de kan ligge flere dage i æglederen og vente på ægget.

Vidste du, at noget af det første, der sker efter befrugningen er, at kimcellerne til det, der senere skal blive dit barns egne kønsceller, “sættes til side”. Herved er alt gjort klar til næste generation, altså dine børnebørn.

 

Følg din baby DAG for DAG…

Følg din babys og graviditetens udvikling DAG for DAG – med vores bog GRAVID DAG FOR DAG. Det er både hyggelæsning og viden, du ikke vil være foruden. Bogen er skrevet at jordemoder Ditte Bach.

Køb bogen, der starter i graviditetsuge 7 (6+0) og læs i denne uge:

  • Om det lille primitive hjertes første slag.
  • Fra hvornår jordemoderen (og du) kan høre din babys hjertelyden inde i livmoderen.
  • Folinsyre i graviditeten og Sundhedsstyrelsens anbefalinger.
  • Der vokser et lille bitte liv inde i livmoderen – som du måske endnu ikke har fortalt nogen om.
  • Find ud af hvor stor (eller lille) en menneskespire er i livmoderen her i uge 7? 
  • Hvad du skal undgå at gøre og at spise for at undgå Toxyplasmose (der er farligt for din baby i livmoderen).
  • Om udviklingen af de små foster knogler.

Gå ikke glip af nogen af alle de spændende fakta og informationer omkring, hvad der sker i livmoderen og i graviditeten. Bogen starter i uge 6+0 og følger dig gennem hele graviditeten frem til termin.

 Gravid uge 1 <=  Gravid uge 2  =>  Gravid uge 3

Andre artikler, der kunne have din interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.