Din babys sanser er allerede nu i uge 19 bemærkelsesværdigt udviklede. Man har ellers til for nyligt tænkt det nyfødte barn som en “tom tavle”, men det et selvfølgelig helt forfejlet.

Gravid i uge 19
Graviditetsuger: 18+0 til 18+6
Graviditet i dage: 126 – 132 dage
Gestationsalder i uger: 16+0 til 16+6
Gestationsalder i dage: 112 – 118
Fostervægt: 240 gram
Længde fra hoved til numse: 15,3
Fra øre til øre (BPD): 4,1 cm
Lårbensknoglens længde: 2,7 cm
Symfyse-fundus mål: 15-19 cm

Uge 19 – Jeg sanser og oplever verden

Din baby ligger nu inde i livmoderen og bokser med sine små arme. Hænderne kan knyttes og åbnes, og din babys hænder kan nå hinanden hen over brystkassen. Din baby kan putte fingrene i munden.

Det er meget interessant, at de sanser, som din baby skal opleve verden med, er så veludviklede allerede tidligt i fostertilstanden. Man har nemlig i årtier tænkt nyfødte som helt blanke ved ankomst til verden – som en tom tavle forældrene og omverdenen kunne fylde med viden. Denne degraderende tilgang har faktisk været grundlaget for mange pædagogiske-  og læringsmæssige tilgange til børn i den vestlige kultur.

I betragtning af at sanserne, så tidligt, er så langt i deres udvikling, giver det ingen mening at tænke det nyfødte barn som en “tom tavle”.

Det giver bedre mening at betragte nyfødte som små mennesker, der allerede, når de kommer til verden, har haft sansemæssige oplevelser inde i livmoderen. Når vi smager, lugter, ser, føler eller hører sendes der information til hjernen, og der dannes komplekse forbindelser mellem hjerneceller og mellem de forskellige områder i hjernen.

Når din baby kommer til verden har din baby allerede;

Man må derfor formode, at din baby gennem sin lillebitte krop oplever og sanser verden og får oplevelser og viden om livet allerede lige nu.

Vidste du, at menneskehjernen er enorm ved fødslen, og at din babys hjerne vil mere end fordoble sin vægt i løbet af det første leveår.

Følg din baby DAG for DAG…

Følg din babys og graviditetens udvikling DAG for DAG – med vores bog GRAVID DAG FOR DAG. Det er både hyggelæsning og viden, du ikke vil være foruden. Bogen er skrevet at jordemoder Ditte Bach.

Køb bogen, der starter i graviditetsuge 7 (6+0) og læs i denne uge:

Gå ikke glip af nogen af alle de spændende fakta og informationer omkring, hvad der sker i livmoderen og i graviditeten. Bogen starter i uge 6+0 og følger dig gennem hele graviditeten frem til termin.

Inde i livmoderen fra uge 15-20

 Gravid uge 18 <= Gravid uge 19 => Gravid uge 20