KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Gravid uge 19 → Jeg oplever og sanser allerede verden!

Din babys sanser er allerede nu i uge 19 bemærkelsesværdigt udviklede. Man har ellers til for nyligt tænkt det nyfødte barn som en “tom tavle”, men det er selvfølgelig helt forfejlet.

Gravid i uge 19
Graviditetsuger: 18+0 til 18+6
Graviditet i dage: 126 – 132 dage
Gestationsalder i uger: 16+0 til 16+6
Gestationsalder i dage: 112 – 118
Fostervægt: 240 gram
Længde fra hoved til numse: 15,3
Fra øre til øre (BPD): 4,1 cm
Lårbensknoglens længde: 2,7 cm
Symfyse-fundus mål: 15-19 cm

Uge 19 – Jeg sanser og oplever verden

Din baby ligger nu inde i livmoderen og bokser med sine små arme. Hænderne kan knyttes og åbnes, og din babys hænder kan nå hinanden hen over brystkassen. Din baby kan putte fingrene i munden.

Det er meget interessant, at de sanser, som din baby skal opleve verden med, er så veludviklede allerede tidligt i fostertilstanden. Man har nemlig i årtier tænkt nyfødte som helt blanke ved ankomst til verden – som en tom tavle, forældrene og omverdenen kunne fylde med viden. Denne  tilgang har faktisk været grundlaget for mange pædagogiske-  og læringsmæssige tilgange til børn i den vestlige kultur.

I betragtning af at sanserne, så tidligt, er så langt i deres udvikling, giver det ingen mening at tænke det nyfødte barn som en “tom tavle”.

Det giver bedre mening at betragte nyfødte som små mennesker, der allerede, når de kommer til verden, har haft sansemæssige oplevelser inde i livmoderen. Når vi smager, lugter, ser, føler eller hører sendes der information til hjernen, og der dannes forbindelser mellem hjerneceller og mellem de forskellige områder i hjernen.

Når din baby kommer til verden har din baby allerede;

 • fået motoriske oplevelser, fordi din baby har ligget i livmoderen og har kunnet bevæge sig rundt på alle mulige måder.
 • fået berøringsoplevelser, fordi din baby har mærket livmodervæggen og sine egne kropsdele og suttet på finger.
 • Fået smagsoplevelser, fordi din baby har drukket fostervand.
 • fået lydoplevelser, fordi din baby har ligget og lyttet til lydene i livmoderen og udenfor livmoderen.
 • fået synsoplevelser, fordi din baby har fået lysoplevelser gennem maveskindet, gennem sine øjenlåg og senere har ligget og kigget rundt inde i livmoderen.

Din baby oplever og sanser verden og får oplevelser og viden om livet allerede lige nu gennem sin lillebitte krop.

Vidste du, at menneskehjernen er særlig stor ved fødslen, og at din babys hjerne vil mere end fordoble sin vægt i løbet af det første leveår.

Følg din baby DAG for DAG…

Følg graviditetens og babys udvikling DAG for DAG – med Babyinstituttets Gravid dag for dag bog eller tilmeld dig BABYBOBLEN og få daglige mails om din graviditet og udviklingen. Det er både hyggelæsning og viden, du ikke vil være foruden, og begge dele er skrevet af jordemoder Ditte Bach. Gå ikke glip af alle de spændende ting der sker i livmoderen og i graviditeten.

Få her i graviditetsuge 19 viden om (bogen Babyboblens mailflow kan afvige fra nedenstående):

 • Hvordan en baby sanser verden allerede i livmoderen.
 • Om den gravide krop, som det perfekte serviceorgan.
 • Hvorfor det ikke giver mening at hærde brystvorterne inden amningen.
 • Sagen er den at…
 • Læs om, hvad mange fædre gør i løbet af graviditeten.
 • Blig klogere på 20-ugers scanningen.
 • Få viden om det fantastiske fostervand.

 Gravid uge 18 <= Gravid uge 19 => Gravid uge 20

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!