Gravid uge 19 → Jeg oplever og sanser allerede verden!

Din babys sanser er allerede nu i uge 19 bemærkelsesværdigt udviklede. Man har ellers til for nyligt tænkt det nyfødte barn som en “tom tavle”, men det et selvfølgelig helt forfejlet.

Gravid i uge 19
Graviditetsuger: 18+0 til 18+6
Graviditet i dage: 126 – 132 dage
Gestationsalder i uger: 16+0 til 16+6
Gestationsalder i dage: 112 – 118
Fostervægt: 240 gram
Længde fra hoved til numse: 15,3
Fra øre til øre (BPD): 4,1 cm
Lårbensknoglens længde: 2,7 cm
Symfyse-fundus mål: 15-19 cm

Uge 19 – Jeg sanser og oplever verden

Din baby ligger nu inde i livmoderen og bokser med sine små arme. Hænderne kan knyttes og åbnes, og din babys hænder kan nå hinanden hen over brystkassen. Din baby kan putte fingrene i munden.

Det er meget interessant, at de sanser, som din baby skal opleve verden med, er så veludviklede allerede tidligt i fostertilstanden. Man har nemlig i årtier tænkt nyfødte som helt blanke ved ankomst til verden – som en tom tavle forældrene og omverdenen kunne fylde med viden. Denne degraderende tilgang har faktisk været grundlaget for mange pædagogiske-  og læringsmæssige tilgange til børn i den vestlige kultur.

I betragtning af at sanserne, så tidligt, er så langt i deres udvikling, giver det ingen mening at tænke det nyfødte barn som en “tom tavle”.

Det giver bedre mening at betragte nyfødte som små mennesker, der allerede, når de kommer til verden, har haft sansemæssige oplevelser inde i livmoderen. Når vi smager, lugter, ser, føler eller hører sendes der information til hjernen, og der dannes komplekse forbindelser mellem hjerneceller og mellem de forskellige områder i hjernen.

Når din baby kommer til verden har din baby allerede;

  • fået motoriske oplevelser, fordi din baby har ligget i livmoderen og har kunnet bevæge sig rundt på alle mulige måder.
  • fået berøringsoplevelser, fordi din baby har mærket livmodervæggen og sine egne kropsdele og suttet på finger.
  • Fået smagsoplevelser, fordi din baby har drukket fostervand.
  • fået lydoplevelser, fordi din baby har ligget og lyttet til lydene i livmoderen og udenfor livmoderen.
  • fået synsoplevelser, fordi din baby har fået lysoplevelser gennem maveskindet, gennem sine øjenlåg og senere har ligget og kigget rundt inde i livmoderen.

Man må derfor formode, at din baby gennem sin lillebitte krop oplever og sanser verden og får oplevelser og viden om livet allerede lige nu.

Vidste du, at menneskehjernen er enorm ved fødslen, og at din babys hjerne vil mere end fordoble sin vægt i løbet af det første leveår.

Inde i livmoderen fra uge 15-20

 Gravid uge 18 <= Gravid uge 19 => Gravid uge 20

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. I 2009 startede hun og Charlotte Utzon Det Private Barselshotel i Gentofte og i 2013 Baby Instituttet. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.