Søg
Close this search box.

Gravid uge 18 → Produktionen af fosterfedt går i gang

Inde i livmoderen her omkring uge 18 går din babys talgkirtler i gang med at producere fosterfedt, der blandt andet skal beskytte din babys hud, få din baby lettere gennem fødselskanalen og beskytte din baby udenfor livmoderen.

Gravid i uge 18
Graviditetsuger: 17+0 til 17+6
Graviditet i dage: 119 – 125 dage
Gestationsalder i uger: 15+0 til 15+6
Gestationsalder i dage: 105 -111
Fostervægt: 190 gram
Længden fra hoved til numse: 14,2
Fra øre til øre (BPD): 3,9 cm
Lårbensknoglens længde: 2,4 cm
Symfyse-fundus mål: 14-18 cm

Uge 18 – snart med fosterfedt

Din babys talgkirtler vil begynde at producere talg, der gør, at din babys hud i livmoderen dækkes af fosterfedt. Fosterfedtet har en hvidlig farve, der skyldes, at det er en blanding af hudflager og et fedtholdigt sekret.

Fosterfedt hedder på fagsprog vernix caseosa, der ordret oversat betyder “oste-fernis”, fordi den ligner smøreost. Fosterfedtet vil dannes primært i de sidste måneder af graviditeten og forsvinder igen hen mod termin.

Rester af fosterfedt vil ofte kunne ses på nyfødte, som her på ryggen og i øjet.

Nyfødt med fosterfedt

Fosterfedtets mange funktioner

Fosterfedtet beskytter huden mod udtørring inde i livmoderen i den sidste del af graviditeten (3. trimester), hvor huden er mere lig almindelig hud. Fosterfedtet har også en temperaturregulerende effekt.

Under fødslen fungerer fosterfedtet som et smøremiddel, når din baby skal fødes og ud gennem den snævre fødselsvej. Og når din baby rammer den kolde luft, vil det virke som et isolerende lag, der hjælper din nyfødte til at kunne klare det pludselige temperaturfald bedre.

I Danmark er der tradition for at lade fosterfedtet blive siddende efter fødslen, fordi fosterfedtet beskytter den nøgne hud mod infektioner i de første sårbare dage efter fødslen, hvor din baby udsættes for de bakterier, der er udenfor livmoderen. Desuden hjælper fosterfedtet din babys hud mod udtørring ved den pludselige overgang fra at ligge i fostervandet til at være i luft.

Vidste du, at nyfødte babyer har svært ved at holde på varmen. I stedet for at opvarme deres omgivelser (dynen, autostolen m.m.) afgiver de varme og nedkøles i stedet.

Følg din baby DAG for DAG…

Følg graviditetens og babys udvikling DAG for DAG – med Babyinstituttets Gravid dag for dag bog eller tilmeld dig BABYBOBLEN og få daglige mails om din graviditet og udviklingen. Det er både hyggelæsning og viden, du ikke vil være foruden, og begge dele er skrevet af jordemoder Ditte Bach. Gå ikke glip af alle de spændende ting der sker i livmoderen og i graviditeten.

Få her i graviditetsuge 18 viden om (bogen Babyboblens mailflow kan afvige fra nedenstående):

  • Om fosterfedtets magiske egenskaber.
  • Hvorfor dine bryster får vokseværk i graviditeten.
  • Om hvor ligestillingen er henne, når det angår familieforøgelse.
  • Du, som kommende far i graviditeten.
  • Hvorfor det er bedre at være to omsorgspersoner end én.
  • Blive klogere på (amme)bryster, brystvorter og det brune område.
  • Pige eller dreng? Hvilken forskel gør det?

 Gravid uge 17 <= Gravid uge 18 => Gravid uge 19

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!