Det er bestemt, allerede ved undfangelsen, om din baby er en dreng eller en pige, men kønsorganerne er her omkring uge 16 så udviklede, at du ved en scanning vil kunne se, hvad kønnet er.

Gravid i uge 16
Graviditetsuger: 15+0 til 15+6
Graviditet i dage: 105 – 111 dage
Gestationsalder i uger: 13+0 til 13+6
Gestationsalder i dage: 91 – 97
Fostervægt: 100 gram
Længde fra hoved til numse: 11,6 cm
Fra øre til øre (BPD): 3,2 cm
Lårbensknoglens længde: 1,9 cm
Symfyse-fundus mål: 12-16 cm

Uge 16 – Dreng eller pige?

Selvom du gerne vil vide din babys køn, har det i de første mange uger slet ikke være muligt at se, da kønsorganerne på drengebørn og pigebørn, i starten af deres udvikling, ser fuldstændig ens ud.

Her i uge 16 begynder der at være så stor forskel på kønsdelene, at man med en meget præcis ultralydsscanner nu vil kunne se forskel på kønnene. Hvis du venter en dreng, vil man kunne se en mikroskopisk penis og pungen.

Venter du en pige, vil æggestokkene på dette tidspunkt i graviditeten bevæge sig fra bughulen og ned i bækkenet. Æggestokkene vil allerede nu indeholde alle de æg, en pige nogensinde vil få. Venter du en dreng, vil testiklerne (stenene) om nogle uger starte deres vandring fra bækkenet til pungen og vil allerede her have dannet primitive sædceller.

Viste du, at det er sædcellen, der bestemmer din babys køn. Den sædcelle, der ved undfangelsen vandt kapløbet og befrugtede ægget indeholdt enten et X kromosom, og i så fald venter du en pige (XX) eller et Y kromosom, og i så fald vil venter du en dreng (XY).

Kan min babys køn altid fastslås ved scanning?

Nogle synes, det er rart at vide allerede i graviditeten om de skal være forældre til en dreng eller en pige. Andre synes, at det hører det første møde med deres baby til. Med scanning bliver det muligt at få svar.

Som tommelfingerregel gælder det, at jo tidligere i graviditeten du er, jo mindre er forskellen på kønnets udseende og jo sværere kan det være ved en scanning at se forskel. 

Du vil heller ikke med sikkerhed kunne få kønnet at vide ved scanningen, da det ikke altid er muligt at få syn for sagen. Din baby kan ved scanningen ligge med samlede ben eller i en vinkel, hvorfra man ikke med særlig stor sikkerhed kan sige, om det er en dreng eller en pige. Især sidst i graviditeten kan det være et problem.

Det sker også, at man ved scanningen ser fejl. Så man får at vide, at man venter en pige, men i virkeligheden venter en dreng – eller omvendt. Det sker ikke ofte, men det sker.

Det er en god idé inden ultralydsscanningen i uge 20, at finde ud af, om du gerne vil vide din babys køn. Husk at sige, hvad du har besluttet, inden du lægger dig på briksen – især hvis du ikke vil vide det.

Det meste scanningspersonale vil gerne give dig viden om din babys køn, hvis de kan fange din baby i den rette vinkel (det er dog ikke deres højprioritet). Ønsker du IKKE at vide din babys køn, vil der blive taget højde for det under scanningen.

Ønsker du at vide din babys køn, og kunne det ikke lade sig gøre, eller var resultatet usikkert, kan du købe dig til en kønsscanning i private regi.

Følg din baby DAG for DAG…

Følg din babys og graviditetens udvikling DAG for DAG – med vores bog GRAVID DAG FOR DAG. Det er både hyggelæsning og viden, du ikke vil være foruden. Bogen er skrevet at jordemoder Ditte Bach.

Køb bogen, der starter i graviditetsuge 7 (6+0) og læs i denne uge:

Gå ikke glip af nogen af alle de spændende fakta og informationer omkring, hvad der sker i livmoderen og i graviditeten. Bogen starter i uge 6+0 og følger dig gennem hele graviditeten frem til termin.

Inde i livmoderen fra uge 15-20

 Gravid uge 15 <= Gravid uge 16 => Gravid uge 17