Gravid uge 15 → Stadig meget umoden, men godt på vej

Din baby får flere og flere menneskelige proportioner, men her i uge 15 er huden stadig tynd og gennemsigtig. For hvert hudlag din baby udvikler, vil din babys unikke struktur i huden træde frem.

Gravid i uge 15
Graviditetsuger: 14+0 til 14+6
Graviditet i dage: 98 – 104 dage
Gestationsalder i uger: 12+0 til 12+6
Gestationsalder i dage: 84 – 90
Fostervægt: 70 gram
Fra hoved til numse: 10,1
Fra øre til øre (BPD): 2,9 cm
Lårbensknoglens længde: 1,7 cm
Symfyse-fundus mål: 11-15 cm

Uge 15 – huden er stadig tynd og gennemsigtig

Din baby ligger i livmoderen og tager mere og mere menneskelige former, men huden er stadig ganske tynd og gennemsigtig. Den gennemsigtige hud gør, at din babys blodkar lige nu er synlige gennem huden.

Huden vil dog hele tiden vokse sig tykkerere lag for lag og vil omkring 26. graviditetsuge være så tyk, at den er mindre gennemsigtig. Den vil stadig være tynd men se mere hudagtig ud – som vi kender den.

En baby til termin har hud som på billedet. Her vil huden stadig være relativ tynd.

Nyfødt baby ligger på mors mave lige efter fødslen

Det er først, når din baby bliver omkring de 3-4 måneder, at din baby får sådan rigtig babyhud, som vi kender den fra baby-reklamer.

Fingeraftryk begynder at dannes

Huden er, som alle andre ting på din baby, i udvikling og mønsteret i din babys hud vil snart træde frem. Omkring 19. uge vil huden være så fin i strukturen, at man vil kunne se din babys helt eget unikke mønster af fordybninger, buer, cirkler og spiraler.

Det er endnu aldrig set, at to personer har identiske fingeraftryk.

Vidste du, at ethvert menneske har sit helt eget unikke mønster af riller i huden på fingerspidserne, men også i håndfladerne, på fødderne og på tåspidserne.

Øjnene kan endnu ikke åbnes

Der er stadig hud hen over øjnene, der gør, at din baby endnu ikke kan åbne sine øjne.

Din baby har dog allerede små bitte øjenvipper og øjenbryn, der vokser med meget moderat tempo, samtidig med at huden hen over øjnene gør sig klar til at dele sig. Når det sker vil din baby kunne åbne øjnene for første gang og kunne se sig omkring inde i livmoderen.

Inde i livmoderen fra uge 15-20

 Gravid uge 14 <= Gravid uge 15 => Gravid uge 16

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. I 2009 startede hun og Charlotte Utzon Det Private Barselshotel i Gentofte og i 2013 Baby Instituttet. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.