Uge 13 og du er kommet til andet trimester i din graviditet. Hvilket også betyder, at din baby går fra at have dannet alle organer, til at de enkelte organer nu “blot” skal videreudvikles til at blive fuldt funktionsdygtige.

Gravid i uge 13
Graviditetsuger: 12+0 til 12+6
Graviditet i dage: 84 – 90 dage
Gestationsalder i uger: 10+0 til 10+6
Gestationsalder i dage: 70 -76
Fostervægt:  25 gram
Længde fra hoved til numse: 7,4 cm
Fra øre til øre (BPD): 2,3 cm
Symfyse-fundus mål: 9-13 cm

Uge 13 – resten er bare færdigudvikling

Så er du kommet ind i 2. trimester, hvilket også betyder, at alle din babys organer er grundlagt – de er dog langt fra færdige. Din baby skal bruge resten af graviditeten, og for nogle organers vedkommende faktisk også den første tid udenfor livmoderen, på at modne færdig.

Fra 3D scanning i uge 12+. Baby i livmoderen med ansigt, hænder og fødder ud mod dig.
Fra 3D scanning i uge 12+. Baby i livmoderen med ansigt, hænder og fødder ud mod dig.

Det dejlige ved at komme til uge 13 (12+0) er, at risikoen for, at der nu går noget galt, er minimal.

Uge 12+ er også tid for nakkefoldsscanningen, også kaldet 12 ugers scanningen. Her vil du få at se, at hjertet slår, og at alle indre organer ser ud til at være dannet korrekt. Ved at måle nakkefolden (den hudfold alle babyer på nuværende tidspunkt har i nakken), vil du få angivet risikoen for Downs-syndrom. Desuden giver nakkefoldsscanningen sammen med doubletesten svar på andre kromosomfejl og misdannelser. Nakkefoldsscanningen er et frivilligt tilbud.

Nakkefoldsscanningen er 2D – dem i sort-hvid. Se med på nakkefoldscanning her.

Vidste du, at kun 1 ud 7 graviditeter ender med spontan abort – stort set alle inden uge 12. Det kunne have gået galt, men gjorde det på forunderlig vis ikke.

Vi venter barn…

Måske er du en af dem, der har ventet med at fortælle om, at du venter dig – indtil efter nakkefoldscanningen? Det kan også være, at du allerede har fortalt det til hele verden.

Uanset så vokser der et liv inde i dig, et lille menneske, der dag for dag vil vokse sig større og større og om nogle måneder være så færdigmodnet, at han eller hun vil kunne overleve udenfor livmoderens trygge miljø. Det bedste er dog, at din baby bliver i livmoderen og først kommer til verden efter uge 37+0 – til termin.

Følg din baby DAG for DAG…

Følg din babys og graviditetens udvikling DAG for DAG – med vores bog GRAVID DAG FOR DAG. Det er både hyggelæsning og viden, du ikke vil være foruden. Bogen er skrevet at jordemoder Ditte Bach.

Køb bogen og læs her i graviditetsuge 13:

Gå ikke glip af nogen af alle de spændende fakta og informationer omkring, hvad der sker i livmoderen og i graviditeten. Bogen starter i uge 6+0 og følger dig gennem hele graviditeten frem til termin.

Køb GRAVID DAG FOR DAG her ⇒

Din baby i livmoderen fra uge 10-14

 Gravid uge 12 <= Gravid uge 13 => Gravid uge 14