fbpx

Gravid uge 12 → Et mini-menneske inde i livmoderen

Gravid uge 12: Din baby i maven er her i uge 12 5,5 cm fra hoved til numse og vejer 15 gram. Din baby har allerede nu menneskelige bevægelser og ligger i livmoderen og træner sin krop.

Gravid uge 12
Graviditetsuger: 11+0 til 11+6
Graviditet i dage: 77 – 83 dage
Gestationsalder i uger: 9+0 til 9+6
Gestationsalder i dage: 63 – 69

Uge 12 – et mini-menneske

Fra at have været to kønsceller der smeltede sammen, en celleklump og en menneskespire har din baby i livmoderen nu taget en mere menneskelig form. Du vil sikkert på scanningen lige om lidt overraskes over, hvor menneskeligt din baby allerede nu er i livmoderen til trods for, at han eller hun kun er ca. 5,5 cm og kun vejer 14 gram.

Med den størrelse er der masser af plads i livmoderen til, at din baby kan tumle rundt i fostervandet. På nuværende tilspunkt sker fosterbevægelserne ofte i ryk og varer typisk et par minutter, før din baby igen tager den med ro.

Den tynde gennemsigtige hinde, der lige nu er din babys hud, begynder at omdannes til overhud og underhud. Og på både fingre og tær kan man nu se antydningen af negle.

På din babys hoved begynder håret at komme frem. Der er stor forskel på, hvor meget hår på hovedet en baby har ved fødslen, nogle har en hel manke, og andre har nærmere dun.

Fra 3D skanning - Tvillinger i livmoderen i uge 11+6.

Fra 3D skanning – Tvillinger i livmoderen i uge 11+6.

Vidste du, at din babys fod lige nu måler 1,2 cm. Foden består af alle de led og knogler der skal være og der er også antydningen af negle på tæerne.

Giver hår på din babys hoved dig mere halsbrand?

Ja, det skulle det faktisk gøre. Hvis din baby har meget hår på hovedet, så er du i øget risiko for at have mere halsbrand. 

Ved en undersøgelse i USA, hvor man ville finde ud af, hvilke gamle graviditetsmyter, der var hold i og hvilke der ikke var, så man, at kvinder der ventede en babyer med meget hår på hovedet havde væsentlig mere halsbrand end kvinder, der ventede babyer med en lille hårvækst.

Følg din baby DAG for DAG…

Følg din babys og graviditetens udvikling DAG for DAG – med vores bog GRAVID DAG FOR DAG. Det er både hyggelæsning og viden, du ikke vil være foruden. Bogen er skrevet at jordemoder Ditte Bach.

Køb bogen og læs her i graviditetsuge 12 om:

  • Se størrelsen på din babys fod her i uge 11+0.
  • Ups and down i graviditeten.
  • Kan håret på babys hoved inde i livmoderen virkelig give moderen halsbrand?
  • Graviditeten som lige dele gådefuld og mærkelig.
  • Hvorfor du skal spise mere fisk i graviditeten, og hvilke fisk du helt skal undgå.
  • Hvorfor sunde fedtstoffer i graviditeten er vigtige for fosterudviklingen.
  • Et kort tilbageblik på hvad der er sket i de første tolv afgørende graviditetsuger.

Gå ikke glip af nogen af alle de spændende fakta og informationer omkring, hvad der sker i livmoderen og i graviditeten. Bogen starter i uge 6+0 og følger dig gennem hele graviditeten frem til termin.

Baby bevægelser i livmoderen

Video – her kan du se, hvordan en baby bevæger sig i livmoderen. Sidst i videoen har barnet åbne øjne, hvilket endnu ikke er muligt for din baby, da øjnene ikke kan åbne sig før senere i graviditeten.

Gravid uge 11 <= Gravid uge 12 => Gravid uge 13 

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.