Din baby er lige nu 3,1 cm lang fra hoved til numse og vejer her i uge 10 cirka 4 gram. Din babys hoved er næsten lige så stort som resten af kroppen, og din babys hjerne er i rivende udvikling.

Gravid i uge 10
Graviditetsuger: 9+0 til 9+6
Graviditet i dage: 63 – 69 dage
Gestationsalder i uger: 7+0 til 7+6
Gestationsalder i dage: 49 -55

Uge 10 – hjernen i udvikling

Hovedet eller rettere sagt hjernen er vores (menneskets) største force i forhold til at kunne overleve som art.

Allerede helt tidligt i fostertilstanden er kraniet stort i forhold til resten af kroppen. Lige nu er din babys hoved næsten lige så stort som resten af kroppen. Det udligner sig en smule gennem graviditeten. Det er for, at der er plads til hjernen.

Allerede i uge 6 har hjernen delt sig i de to hjernehalvdele, højre og venstre hjernehalvdel.

Hjernen har de sidste uger vokset kraftigt, og nervessystemet er i fuld udvikling.

Nervecellerne i hjernen begynder så småt at få kontakt med hinanden. Det er kontakten hjernecellerne imellem, der er afgørende for, hvor godt vi kan bruge vores hjerne – hvor meget vi forstår. At danne kontakt mellem hjernecellerne er en livslang proces, der starter allerede her i det tidlige fosterstadig, og fortsætter resten af livet. Læs mere om hjernens udviklingpotientiale.

Desuden kan storhjernens frontallapper nu skimtes. I frontallapperne sidder blandt andet vores fornuft, vores kreativitet og vores evne til empati. Muligheden herfor ligger i hjernestrukturen, men om vi som mennesker rent faktisk bliver fornuftige, kreative, empatiske etc. har vist sig at formes gennem det miljø, vi vokser op i – med andre ord dannes disse evner gennem samspillet mellem forældre og barn.

Vidste du, at din baby i maven lige nu, hvert sekund danner tusinder af nye nerveceller, der allerede nu begynder at danne kontakt med hinanden.

Følg din baby DAG for DAG…

Følg din babys og graviditetens udvikling DAG for DAG – med vores bog GRAVID DAG FOR DAG. Det er både hyggelæsning og viden, du ikke vil være foruden. Bogen er skrevet at jordemoder Ditte Bach.

Køb bogen og læs i graviditetsuge 10:

Gå ikke glip af nogen af alle de spændende fakta og informationer omkring, hvad der sker i livmoderen og i graviditeten. Bogen starter i uge 6+0 og følger dig gennem hele graviditeten frem til termin.

Køb GRAVID DAG FOR DAG her ⇒

Din baby i livmoderen fra uge 10-14

 Gravid uge 9 <= Gravid uge 10 => Gravid uge 11