Gravid uge 1: Du er her i uge 1 faktisk slet ikke gravid – endnu! Det er udelukkende af praktiske grunde, at man regner de første 2 uger som en del af graviditeten.

Gravid uge 1
Graviditetsuge: 0+0 til 0+6
Graviditet i dage: 0 – 6 dage
Gestationsalder i uger: 0
Gestationsalder i dage: 0

Gravid uge 1 – slet ikke gravid endnu

Graviditeten starter med elskov (i alt fald de fleste) lige præcis der, hvor ægget i kvinden er klar til at modtage sædcellen. Det er for de fleste kvinders vedkommende først ca. 14 dage efter den sidste menstruations første dag – altså slet ikke endnu.

samleje mellem mand og kvinde

Da de fleste ikke kender undfangelsestidspunktet med sikkerhed, regner man graviditetens start fra den dag din sidste menstruation startede. Derfor er du slet ikke gravid i de første 2 uger af din graviditet. Grunden til, at man overhovedet taler om graviditetsuge 1 og graviditetsuge 2, skyldes altså alene praktiske årsager.

Ægget gør sig klar…

Samtidig med menstruationen begynder modningen af det næste æg i æggestokken.

Æggestokken består af flere hundrede follikler (væskefyldte hulrum). Flere af dem starter med at vokse på samme tid, men èn af dem vil vokse mere end de andre  – og heri ligger netop det æg, der snart vil løsne sig og kunne befrugtes, kaldet den Graafske follikel.

Follikel med æg, der gør sig klar – kaldet den Graafske follikel;

Graafske follikel - i æggestokken.

Befrugtes ægget og sætter det sig fast i livmoderen, er du gravid og vil (hvis alt går vel) om 9 måneder og en fødsel stå med en baby i armene.

Vidste du, at en kvinde der løsner to æg, kan få tvillinger. Enæggede tvillinger opstår, når der sker en deling af ægget efter befrugtningen. Det er derfor enæggede tvillinger ligner hinanden som to dråber vand, og tveæggede tvillinger ikke gør.

 

Befrugtes ægget ikke, får du menstruation igen om ca. 28 dage, og det hele starter forfra.

Følg din baby DAG for DAG…

Følg din babys og graviditetens udvikling DAG for DAG – med vores bog GRAVID DAG FOR DAG. Det er både hyggelæsning og viden, du ikke vil være foruden. Bogen er skrevet at jordemoder Ditte Bach.

Køb bogen, der starter i graviditetsuge 7 (6+0) og læs i denne uge:

Gå ikke glip af nogen af alle de spændende fakta og informationer omkring, hvad der sker i livmoderen og i graviditeten. Bogen starter i uge 6+0 og følger dig gennem hele graviditeten frem til termin.

Gravid uge 1  => Gravid uge 2

Andre artikler, der kunne have din interesse