KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Gråd, hvorfor græder baby?

Din babys gråd er vigtig, fordi den er et kommunikationsredskab, din baby kan bruge til at fortælle, når noget er ubehageligt eller når han eller hun har brug for hjælp.

Grundlæggende græder en baby for at fortælle at der er brug for hjælp. Hjælp til at blive reguleret, for igen at kunne opleve fysisk, følelsesmæssigt eller mental tilpashed.

De 3 hyppigste fysiske grunde til, at en baby græder er;

  • Sult – både sult nu eller mangel på mad over tid.
  • Træthed – her og nu træthed eller mangel på søvn over tid.
  • Vil noget andet end det i gør/vil ikke/kan ikke/frustration
  • Smerte/ubehag.

baby græder

Hvordan afhjælpes gråden

Afhjælpningen af gråden ligger i at finde den bagvedliggende årsag til gråden og imødekomme det behov, der har uløst gråden. Når din baby bliver reguleret fra ubehag til behag, fra smerte til tilpashed, fra sult til mæthed, fra træthed til søvn, fra uren til ren etc., vil gråden ophøre.

Afledning fra det, der er ubehageligt, kan også afhjælpe gråden, i hvert fald i kortere tid.

Lykkes det ikke at lokalisere årsagen til gråden og at imødekomme behovet indenfor din babys “responstid” i den pågældende situation, vil gråden trappe op og blive højere og derefter mere og mere desperat.

Der vil med gråden ofte opstå flere grunde til at græde; frustration, behov for at blive beroliget (reguleret ned i stresshormoner), tørst, har det for varmt. Ofte vil de gå i sig selv igen, når den udløsende årsag til gråden imødekommes, men andre gange vil de overskygge den udløsende årsag til gråden, hvormed gråden ikke ophører, selvom man imødekommes barnets “oprindelige” behov vil eventuelle nye behov også skulle imødekommes.

Gråd kan blive til et mønster af gråd

En baby kan godt havne i et mønster af gråd, hvis barnet generelt har grædt meget. Her ser man at barnet får kort lunte, og barnet ved den mindste modstand eller ubehag reagerer ved at bryde ud i høj gråd. Som om barnet tænker “åh nej mere modstand” eller “åh nej nu igen” – præcis som man selv, kan have det, når ens baby begynder at græde.

Et mønster af gråd kan selvsagt skyldes at barnet er plaget af noget, der endnu ikke er fundet årsagen til.

Er din baby havnet i et mønster, er der brug for, at det bliver brudt. Det er meget frustrerende for din baby, men lige så frustrerende for dig, der ofte står med en grædende baby i armene uden at alle de fantastiske ting, du gør for din baby, virker særligt trøstende.

Andre artikler om babyer

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din babys udvikling de første 100 dage efter fødslen.  Du får perler af viden om amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!