KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Glukosebelastning i graviditeten

Formålet med at lave en glucosebelastningstest i graviditeten er, at se om din krop reagerer normalt på sukker eller har svært ved at håndtere sukker, om du har graviditetssukkersyge.

Sukkersyge er en alvorlig tilstand for dig og din baby, hvis den ikke opdages og reguleres.

Hvad er en glukosebelastningsundersøgelse

Glukosebelastningsundersøgelsen består i, at du drikker en væske med rigtigt meget sukker i og afventer, hvordan din krop håndterer det.

Hvis du har sukkersyge, vil dit blodsukkerniveau efter den meget sukkerholdige væske være unormalt forhøjet. Det betyder, at din krop ikke kan nedbryde (tåle) sukker særlig godt – at du har udviklet graviditetsbetinget sukkersyge. Graviditetsbetinget sukkersyge betyder at årsagen til at kroppen ikke håndtere sukker så godt er at kroppen er at den skal yde mere i graviditeten, men det betyder også at du er i større risiko for at få sukkersyge senere i livet. Dette kan for de fleste undgås ved sund livsstil.  Glucosebelastning

Hvis dit blodsukkerniveau er forhøjet, vil du blive indkaldt til en ny glucosebelastning efter cirka 4 uger, for at se om det bare lige var den dag eller et “ægte” problem – en vedvarende tilstand.

Før glukosebelastningsundersøgelsen

  • Du skal op til prøven have spist normalt.
  • Du skal møde fastende, hvilket vil sige, at du ikke må have spist eller drukket fra ca. kl. 22 aftenen før (nogle steder må du godt drikke 1-2 glas vand). Du må ikke ryge eller tygge tyggegummi i de sidste 2 timer før prøvetagning.
  • Du må ikke motionere kraftigt lige op til undersøgelsen.
  • Hvis du får medicin, skal du tage den som vanligt – forhør dig med din læge.

Selve glukosebelastningsundersøgelsen

  • Du får taget en blodprøve fra armen (et udgangspunkt).
  • Du drikker 250 ml MEGET sukkerholdigt væske.
  • Du holder dig i ro i 2 timer (tag underholdning med).
  • Du får taget endnu en blodprøve fra armen, der måler ændringen i dit blodsukkerniveau – hvor godt eller mindre godt din krop har klaret at nedbryde den sukkerholdige væske.
  • Du tager hjem og afventer svar.

Du får ikke svar med det samme, da blodprøverne først skal sendes til laboratoriet. Det er forskelligt fra hospital til hospital, hvornår du får svar på glukosebelastningsundersøgelsen.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!