fbpx

Gestationsalder / fosteralder

Gestation kommer af latin og betyder af gestare = bære eller af gerere = at bære med sig. Altså fra man er drægtig eller svanger, det vil sige fra der vokser et foster i livmoderen. Gestationsalderen bliver derfor også alderen på dit foster i livmoderen – fosteralderen.

  • Menstruation starter = sidste menstruations første dag. Den dag vi regner graviditetens start fra og terminsdatoen, selvom man faktisk sket ikke er gravid endnu.
  • Cirka 14 dage efter menstruationen kommer næste ægløsning. Hvis ægget befrugtes om sætter sig fast i livmoderen, så er man gravid. Gestationsalderen regnes herfra.

Gestationsalderen regnes fra befrugtningstidspunktet, men da man ofte ikke kender dette tidspunkt med sikkerhed, anslår man gestationsalderen til at være 2 uger kortere end det tidspunkt vi regner graviditeten fra, der jo regnes fra sidste menstruations første dag. Senere kan den regnes den anden vej rundt nemlig fra terminen, når den er fastsat ved den første scanning.

Det betyder i praksis, at hvis du er 20 uger og 1 dag gravid (Gravid i uge 21), så er din babys gestationsalderen 18 uger og 1 dag (fordi du faktisk slet ikke er gravid de første 14 dage af graviditeten).

Læs mere om hvad der sker inde i livmoderen

Festationsalder/fosteralder- foster helt tidligt i graviditeten

foster til termin i livmoderen

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.