fbpx

Opbevaring af modermælk

Har du malket mælk ud og har brug for at gemme din brystmælk til en anden gang, så kan du gemme den i køleskabet, hvis du snart skal bruge den.

  • Udmalket modermælk kan holde sig i 3 døgn i køleskabet ved +6 C. Stil den gerne bagerst i køleskabet, så den holdes konstant kold, også når køleskabet åbnes og lukkes.

Tænker du ikke, at du skal bruge det lige nu, så er frysning af din modermælk løsningen. Du har så mulighed for at gemme det til en gang, hvor du har mindre mælk eller har brug for at kunne give din baby en flaske eller have en aften ude.

  • Modermælken kan holde sig 6 måneder i fryseren ved -18 C.

Det er vores erfaring at de fleste babyer lige så gladeligt spiser mælk der har være nedfrosset, men der er nogle enkelte babyer, der ikke vil tage det. Det kan derfor være en fordel at tjekke om din baby er en af dem der gladeligt spiser nedfrosset optøet mælk, i hvert fald inden du bruger alt for mange kræfter på at pumpe en helt masse mælk ud og putte den i fryseren. Derudover så ødelægger frysning en del af antistofferne og de hvide blodlegemer, som er i modermælken og som beskytter din baby mod sygdomme.

Frossen modermælk i fryseren

Vejledningen herunder er Sundhedsstyrelsens – god fornøjelse.

Sådan gør du ved frysning af modermælk

  • Vask hænder inden du går i gang
  • Malk ud med hånden, håndmalker eller malkemaskine.
  • Malk ud i en rengjort beholder eller flaske, du har skoldet inden brug. Frostposer kan også bruges.
  • Mælken sættes straks i fryseren. HUSK datomærkning, så du ved hvornår den er fra.

Mælk udmalket inden for samme døgn kan fryses samlet, hvis blot det opbevares i køleskabet indtil nedfysning.

Andre artikler om amning

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.