Gruppe B streptokokker forkortet GBS er almindelige bakterier. GBS findes i blæren, skeden eller endetarmen hos 20-30 % af alle gravide, og man lever i fuld fordragelighed med dem.

Hos 1% af de 20-30% der har GBS, skaber GBS en infektion.

Hvad er risikoen ved GBS?

Grunden til, at man i graviditeten er opmærksom på gruppe B streptokokker er, at de kan være årsag til:

Hvordan ved man om man har GBS?

Der tages ikke rutinekontroller for GBS. De fleste finder ud af, at de har GBS, hvis de har haft en blærebetændelse, og der er fundet GBS i deres urin.

GBS findes ved dyrke eksempelvis urinen for at se, om der er Gruppe B streptokokker.

Streptokokker

Hvad gør man ved GBS infektioner?

GBS infektioner i livmoderen og blæren behandles med antibiotika.

GBS infektioner kan være meget slemme hos nyfødte og også livstruende. Derfor er behandlingen først og fremmest at forebygge, at de nyfødte smittes med GBS.

Forebyggelse af GBS hos nyfødte

Når bakterien findes i skeden, kan den under fødslen overføres til barnets hud.

Har moderen GBS, kan GBS overføres til barnet. Hos nyfødte kan Gruppe B streptokokker (GBS) udløse en alvorlig infektion, hos nyfødte kaldet GBS-syndrom. Det sker heldigvis sjældent. Det sker i Danmark omkring 0,1 – 0,5 pr 1000 nyfødte pr år, hvilket er mellem 5-25 nyfødte.

Man har i Danmarkt valgt at forsøge at forebygge GBS syndrom hos nyfødte ved at give mødre med GBS eller risiko for GBS antibiotika under fødslen. Det anbefales desuden, at mor og barn observeres på sygehuset for GBS infektioner i 2 døgn efter fødslen.

GBS observation af nyfodt

Ens baby er i øget risiko hvis for at blive smittet med GBS hvis:

Andre artikler om graviditet