HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Fostervandsundersøgelse / fostervandsprøve

En fostervandsundersøgelse giver viden om kromosomfejl, og om barnet i maven har arvet visse arvelige sygdomme. Dette er muligt, fordi fostervandet indeholder afstødte celler fra barnet, der kan undersøges.

Det foreløbige svar på fostervandsprøven gives efter 2-3 dage og det endelige svar gives først efter cirka 3 uger.

Hvis svaret på fostervandsundersøgelsen IKKE er normal, vil man blive indkaldt til en samtale. Man vil på bagrund af et IKKE normalt resultatet af fostervandsundersøgelsen have mulighed for at søge om abort. Der skal søges om abort efter uge 12+0.

Hvornår i graviditeten udføres fostervandsprøven?

Fostervandsprøven kan udføres fra 15. graviditetsuge.

Valget mellem moderkagebiopsi eller fostervandsundersøgelser er først og fremmest et spørgsmål om, hvor langt du er henne i graviditeten. Hvis en fostervandsprøve ikke er mulig, vil du blive tilbudt moderkagebiopsi, der kan tages fra uge 11.

Hvilke sygdomme kan påvises ved en fostervandsundersøgelse?

  1. Kromosomfejl – som Down syndrom og andre syndromer.
  2. De fleste tilfælde af rygmarvsbrok og visse andre misdannelser af centralnervesystemet.
  3. Visse medfødte sygdomme – der dog kun undersøges for, hvis sygdommen findes i familien.

Det er samtidig muligt at få svar på barnets køn. Fostervandsundersøgelser tilbydes ikke ALENE til at bestemme barnets køn, grundet risikoen ved indgrebet.

Hvad er risikoen ved en fostervandsundersøgelse?

En fostervandsprøve griber ind i livmoderens miljø, og der er i den forbindelse en risiko på cirka 1 % for at abortere som følge af indgrebet.

Hvordan foregår en fostervandsprøve?

Du må ikke lade vandet 2 timer før fostervandsprøven, idet fostervandsprøven bedst udtages, når blæren er fyldt med urin.

Udtagningen af selve fostervandsprøven tager kun få minutter, men du skal regne med 1 time til det hele. Fostervandsundersøgelsen foretages ved, at en tynd kanyle føres gennem maveskindet og ind i livmoderen. Herigennem udtages fostervandsprøven, som er 10-20 ml fostervand.

Du vil blive skannet inden, under og efter fostervandsprøven.

Du vil skulle tage den helt med ro resten af dagen og dagen efter, da det hjælper hullet fra kanylen til at vokse sammen igen. Ved smerter, blødning eller fostervand, der siver fra skeden i dagene efter fostervandsprøven skal du kontakte hospitalet.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!