Med ”fosterstilling” menes der, hvilken stilling barnet ligger inde i livmoderen. Når man vurderer fosterstillingen, tager man udgangspunkt i, hvilken del af barnet, der vender ned mod “udgangen”, altså er ned i bækkenet. Din baby i livmoderen kan ligge i hovedstilling, i underkropsstilling (UK), i tværleje (på tværs) eller i skråleje.
I starten af graviditeten, hvor der er masser af plads i livmoderen, kan din baby vende og dreje sig og skifte stilling hyppigt. Men i takt med, at pladsen bliver mere trang, vil de fleste børn lægge sig mere i en bestemt stilling, oftest hovedstilling. Ind imellem ses det, at børn bliver ved med at vende og dreje sig og skifte stilling helt frem til fødslen. Her taler man om ustabil fosterstilling.
Det har ingen betydning, hvilken stilling barnet ligger i i den første del af graviditeten (1. og andet trimester). Men når fødslen nærmer sig, er det vigtigt, at barnet lægger sig klar til at blive født.
De bedste betingelser for en ukompliceret fødsel opnås, når barnet ligger i hovedstilling. Det er dog også muligt at føde naturligt (vaginalt) ved underkropsstilling – føde i UK. Derimod kan et barn i tværleje eller skråleje ikke fødes vaginalt, men må forløses ved kejsersnit.
Hvilken fosterstilling ligger mit barn i?
I slutningen af graviditeten vil de fleste gravide mærke, hvis deres barn pludseligt vender sig helt rundt, for eksempel fra underkrop- til hovedstilling, idet det vil være en langt mere voldsom og stor bevægelse end de sædvanlige spark. Herefter vil barnet ofte også føles anderledes i maven.
Nogle gravide har selv en tydelig fornemmelse af, hvordan deres barn vender – de fleste har overhovedet ikke nogen fornemmelse af det.
Hvis du mærker flest spark i den øverste del af livmoderen, er det sandsynligt, at dit barn ligger i hovedstilling. Din baby vil nemlig have mest styrke i sine ben, når han eller hun sparker, og det vil derfor være de bevægelser, man mærker bedst.
Hovedstilling = 1. hovedstilling eller 2. hovedstilling
Bækken”hullet” også kaldet bækkenkransen, er oval. Derfor passer det bedst, når barnets hoved får en vis størrelse, at barnet står med ryggen ud til moderens ene eller anden side. Det gør nemlig at hovedet står ned i bækkenet på den måde, hvor pladsen er bedst – hovedet passer bedst til bækkenets form.
Ligger din baby med hovedet ned, vil den side, din baby har sin ryg til bestemme om din baby ligger i 1. eller 2. hovedstilling.
- Ligger din baby med ryggen i din (moderens) venstre side, ligger din baby i 1. hovedstilling
- Ligger din baby med ryggen i din (moderens) højre side, ligger din baby i 2. hovedstilling.
Første hovedstilling har fået det navn, fordi de fleste babyer ligger med ryggen i den side, fordi der er mere plads. I den anden side ligger moderens lever nemlig helt oppe i toppen over livmoderen og fylder – hvorved 2. hovedstilling ikke er så eftertragtet.
Hvordan vurderes fosterstillingen?
Din jordemoder eller læge kan vurdere fosterstillingen ved en udvendig undersøgelse. Gennem maven mærker jordemoderen/lægen, om din baby ligger på langs eller på tværs i livmoderen, samt hvilke dele af barnet, der vender henholdsvis op- og ned. Efter det er slået fast, om hovedet er op eller ned, kan det være relevant at finde ud af, i hvilken side af livmoderen barnet har sin ryg, for at kunne fange hjertelyden bedst.
Fosterstilling i graviditeten; tværleje, underkropsstilling, hovedstilling med ryggen til th 2 hovedstilling – og 2. hovedstilling til termin:
Hvis der er tvivl om din baby har hovedet op eller ned
Indimellem kan der opstå tvivl, fordi barnets hoved og numse begge er runde og faste at føle på gennem maveskind og livmodervæg. Her kan den udvendige undersøgelse suppleres med en indvendig undersøgelse/vaginal eksploration (kun hvis fødslen nærmer sig).
Men fingrene kan din jordemoder/læge mærke nedefra hvilken del af din baby, han eller hun kommer op på. Hvis det er hovedet, der mærkes nedefra, så ligger din baby i hovedstilling og hvis det er numsen, ligger din baby i UK – underkropsstilling.
Hvis det ikke er til for din jordemoder/læge at mærke, kan man få afklaring med en ultralydsskanning.
Hvis dit barn ikke ligger i hovedstilling, når du nærmer dig uge 37+0, vil du få tilbudt at forsøge at vende din baby på hospitalet. En alternativ metode til at vende en baby i livmoderen og som med fordel kan bruges før uge 37+0 er rebozo-massage, ligesom Moxa også er praktiseret.
Andre artikler om graviditet
- Gynækologisk undersøgelse
- Udvendig undersøgelse
- Mængden af fostervand i livmoderen
- Viden om navlestrengen
- Tip til køb af ventetøj