LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Gravid

Fosterstilling / hvordan ligger baby i livmoderen?

Med ”fosterstilling” menes der, hvilken stilling barnet ligger i inde i livmoderen. Når man vurderer fosterstillingen, tager man udgangspunkt i, hvilken del af barnet, som vender ned mod “udgangen” altså er ned i bækkenet. Din baby i livmoderen kan ligge i hovedstilling, i underkropstilling (UK), i tværleje (på tværs) eller i skråleje.

I starten af graviditeten, hvor der er masser af plads i livmoderen, kan din baby vende og dreje sig og skifte stilling hyppigt. Men i takt med, at pladsen bliver mere trang, vil de fleste børn lægge sig mere i en bestemt stilling, oftest hovedstilling. Ind imellem ses det, at børn bliver ved med at vende og dreje sig og skifte stilling helt frem til fødslen. Her taler man om ustabil fosterstilling.

Det har ingen betydning, hvilken stilling barnet ligger i i den første del af graviditeten (1. og andet trimester). Men når fødslen nærmer sig, er det vigtigt, at din baby lægger sig klar til at blive født.

De bedste betingelser for en ukompliceret fødsel opnås, når barnet ligger i hovedstilling. Det er dog også muligt at føde naturligt (vaginalt) ved underkropstilling – føde i UK. Derimod kan et barn i tværleje eller skråleje ikke fødes vaginalt, men må forløses ved kejsersnit.

Fosterstilling - Gravid mave med baby i hovedstilling og UK

Hvilken fosterstilling ligger mit barn i?

Nogle gravide har selv en tydelig fornemmelse af, hvordan deres barn vender – andre har det overhovedet ikke.

I slutningen af graviditeten vil de fleste gravide tydeligt kunne mærke, hvis deres barn pludseligt vender sig helt rundt, for eksempel fra underkrop- til hovedstilling, idet det vil være en langt mere voldsom og stor bevægelse end de sædvanlige spark. Herefter vil barnet ofte også føles anderledes i maven.

Hvis du mærker flest spark i den øverste del af livmoderen, er det sandsynligt, at dit barn ligger i hovedstilling. Din baby vil nemlig have mest styrke i sine ben, når han eller hun sparker og det vil derfor være de bevægelser man mærker bedst.

Hovedstilling = 1. hovedstilling eller 2. hovedstilling

Bækken-“hullet” også kaldet bækkenkransen er oval. Derfor passer det bedst, når barnets hoved får en vis størrelse, at barnet står med ryggen ud til moderens ene eller anden side. Det gør nemlig at hovedet står ned i bækkenet på den måde, hvor pladsen er bedst – hovedet passer bedst til bækkenets form.

Bækken hvor man kan se fosterstillingen - 1. hovedstilling og 2. hovedstilling
Første hovedstilling og anden hovedstilling, den lille trekant markerer barnets næse.

Ligger din baby med hovedet ned, vil den side din baby har sin ryg til, på dig (moderen) være afgørende for om din baby ligger i 1. eller 2. hovedstilling.

  • Ligger din baby med ryggen i venstre side, så ligger din baby i 1. hovedstilling
  • Ligger din baby med ryggen i højre side, så ligger din baby i 2. hovedstilling.

Første hovedstilling har fået det navn, fordi de fleste babyer ligger med ryggen i den side, fordi der er mere plads. I den anden sidde ligger moderens lever nemlig helt oppe i toppen over livmoderen og fylder – hvorved 2. hovedstilling ikke er så eftertragtet.

Hvordan vurderes fosterstillingen?

Din jordemoder eller læge kan vurdere dit barns fosterstilling ved den udvendige undersøgelse. Gennem maven mærker jordemoderen/lægen om din baby ligger på langs eller på tværs i livmoderen, samt hvilke dele af barnet, som vender henholdsvis op- og nedad. Efter det er slået fast om hovedet er op eller ned, kan det være relevant at finde ud af, i hvilken side af livmoderen, barnet har sin ryg, for at kunne fange hjertelyden bedst.

Fosterstilling i graviditeten; tværleje, underkropstilling, hovedstilling – og hovedstilling til termin:

Fosterstilling; tværleje, underkrop og hovedstilling og hovedstilling til fødslen

Hvis der er tvivl om din baby har hovedet op eller ned

Indimellem kan der opstå tvivl, fordi barnets hoved og numse begge er runde og faste at føle på gennem maveskind og livmodervæg. Her kan den udvendige undersøgelse suppleres med en indvendig undersøgelse/vaginal eksploration (kun hvis fødslen nærmer sig).

Men fingrene kan din jordemoder/læge mærke nedefra hvilken del af din baby, han eller hun kommer op på. Hvis det er hovedet, der mærkes nedefra, så ligger din baby i hovedstilling og hvis det er numsen ligger din baby i UK – underkropstilling.

Hvis det ikke er til for din jordemoder/læge at mærke, kan man få afklaring med en ultralydsskanning.

Hvis dit barn ikke ligger i hovedstilling, når du nærmer dig uge 37+0, vil du få tilbudt at forsøge at vende din baby på sygehuset. En alternativ metode til at vende din baby i livmoderen og som med fordel kan bruges for uge 37+0 er rebozo-massage, som vi også tilbyder i vores klinik.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse

DET ESSENTIELLE
GRAVIDITETS FORLØB

EN ALL INKLUSIVE ADGANG TIL VIDEN DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET MED LANGT FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL

Til 0 kr får du

Vi følger dig helt tæt igennem din graviditet og de første mindst 100 dage af din babys liv, med daglige guldkorn i din indbakke. Du får viden om graviditeten, fosterudviklingen i livmoderen, fødslen, amningen, din babys udvikling efter ankomst. Bliv også klogere på babyudstyr og anvendelse med mere. 

Derudover får du en unik adgang til gode rabatter. Samt løbende adgang til guides og indhold der følger din graviditet, din baby og din barsel. Kort sagt, tilmeld dig og undgå at gå glip af noget (vigtigt). 

error: Content is protected !!