KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Fosterhinder, bliv klogere på fosterhinderne

Fosterhinderne er de membraner, der holder på fostervandet. Fosterhinderne omgiver fosteret fra helt tidligt i graviditeten, således at fosterhinderne danner en ballon eller en hule med fostervand, som fosteret ligger inde i. “Hulen” hedder amnionhulen eller på dansk fostervandshulen.

Fosterhinderne og fostervandshulen vokser i størrelse sammen med barnet i livmoderen. Fra at være helt lille bitte først i graviditeten til sidst i graviditeten at kunne indeholde et styk fødeklar baby på omkring 3,5 kg og omkring 1 liter fostervand.

Foster og fostervand i uge 13

På fotoet kan du se fosterhulen, som er helt sort, fordi det er den måde vand ser ud på ved ultralydscanning. Inde hos et foster i livmoderen er fostervandet klart.

Hvorfor fosterhinderne og ikke fosterhinden?

Grunden til, at det hedder fosterhinder og ikke fosterhinde, er, at det, der ser ud som en hinde, i virkeligheden består af 2 hinder; amnion-hinden og chorion-hinden. Amnion-hinden er den hinde, der ligger ind mod fosteret og fostervandet (amnionvæsken) og Chorion-hinden er den hinde, der ligger ud mod moderen.

Man kan sige, at fosterhinderne danner grænsen mellem det, der er mor og foster. Grænsen er dog relativ, da der eksempelvis sidst i graviditeten dagligt fjernes omkring 300 ml fostervand gennem fosterhinderne (hvilket er meningen, da der hele tiden produceres nyt fostervand).

Hvordan ser fosterhinderne ud?

Fosterhinderne er gennemsigtige, så hvis livmoderen ikke var der, ville man gennem dem kunne se  ind til ens baby. Den oplevelse kan man få, hvis ens baby bliver født i fosterhinderne – hvilket dog er meget sjældent.

Ellers får man fosterhinderne at se, når moderkagen fødes, fordi de kommer ud sammen med moderkagen. Men der er det jo på ingen måder lige så spændende, som når de er i brug som fosterhule.

Hul på fosterhinderne

Så længe fosterhinderne er intakte, bliver fostervandet inde i hulen. Går der hul på fosterhinderne, er der vandafgang – fordi fostervandet vil sive ud af hullet. Det er tegn på fødsel – og godt, hvis din baby i livmoderen er klar til at blive født, men rigtig skidt hvis det er for tidligt (for tidlig vandafgang kaldes PPROM, det første P står for præmatur)

Andre artikler om graviditet

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!