fbpx

Fosterhinder, bliv klogere på fosterhinderne

Fosterhinderne er de membraner, der holder på fostervandet. Fosterhinderne omgiver fosteret fra helt tidligt i graviditeten, således at fosterhinderne danner en ballon eller en hule med fostervand, som fosteret ligger inde i. “Hulen” hedder amnionhulen eller på dansk fostervandshulen.

Fosterhinderne og fostervandshulen vokser i størrelse sammen med barnet i livmoderen. Fra at være helt lille bitte først i graviditeten til sidst i graviditeten at kunne indeholde et styk fødeklar baby på omkring 3,5 kg og omkring 1 liter fostervand.

Foster og fostervand i uge 13

På fotoet kan du se fosterhulen, som det der er helt sort, fordi det er den måde vand ser ud på ved ultralydscanning. Inde hos et foster i livmoderen er fostervandet klart.

Hvorfor fosterhinderne og ikke fosterhinden?

Grunden til, at det hedder fosterhinderne og ikke fosterhinde, er, at det, der ser ud som en hinde, i virkeligheden består af 2 hinder; amnion-hinden og chorion-hinden. Amnion-hinden er den hinde, der ligger ind mod fosteret og fostervandet (amniovæsken) og Chorion-hinden er den hinde, der ligger ud mod moderen.

Man kan sige, at fosterhinderne danner grænsen mellem det, der er mor og foster. Grænsen er dog relativ, da der eksempelvis sidst i graviditeten dagligt fjernes omkring 300 ml fostervand gennem fosterhinderne (hvilket er meningen, da der hele tiden produceres nyt fostervand).

Hvordan ser fosterhinderrne ud?

Fosterhinderne er gennemsigtige, så hvis livmoderen ikke var der, så ville man se gennem dem og ind til baby. Den oplevelse kan man få, hvis ens baby bliver født i fosterhinderne – hvilket dog er meget sjældent.

Sejerskåbe

Du kan læse mere om at fødes i sejrskåbe her ⇒

Ellers får man fosterhinderne af se, når moderkagen fødes, fordi de kommer ud sammen med moderkagen. Men der er det jo på ingen måder lige så spændende, som når de er i brug som fosterhule.

Hul på fosterhinderne

Så længe fosterhinderne er intakte, så bliver fostervandet inde i hulen. Går der hul på fosterhinderne, er der vandafgang – fordi fostervandet vil sive ud af hullet. Det er tegn på fødsel – og derfor godt, hvis din baby i livmoderen er klar til at blive født, men rigtig skidt hvis det er for tidligt (kaldet PPROM)

Andre artikler om graviditet

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.