KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Fosterbevægelser / Fosteraktivitet / Mærke liv

Fra den helt tidlige fostertilstand ligger din baby og spræller rundt i livmoderen. De fleste forældre overraskes ved den første scanning i uge 12, over, at barnet i livmoderen allerede så tidligt i fostertilstanden har fosterbevægelser, men især bevæger sig så menneskeligt.

Hvornår mærker jeg liv for første gang

I starten er pladsen i livmoderen god, men bevægelserne er små, fordi din baby endnu er meget lille. Efterhånden som din baby vokser i maven,  vil de kraftigste bevægelser en dag kunne mærkes – først indefra og senere også udefra gennem huden.

Det mest normale er at kunne mærke liv omkring graviditetsuge 18-20. Nogle mærker barnets bevægelser i livmoderen lidt før, og andre mærker dem lidt efter.

Far og mor mærker fosterbevægelser!

Din baby vil gennem hele graviditeten have mange flere bevægelser, end du kan mærke, da det kun er de kraftigste bevægelser, der kan mærkes af dig gennem livmodervæggen og huden. Din baby vil blandt andet ligge og sutte på tommelfinger, øve sig i at trække vejret og drikke fostervand.

Hvordan mærkes det, når din baby bevæger sig i maven?

I den første tid mærkes fosterbevægelserne som en lille fisk, der svømmer rundt eller som en sommerfugl, der slår med vingerne inde i maven. Det er små bitte puf indefra, men en ”hov hvad var det” oplevelse, for så ikke at komme igen den dag – og måske heller ikke den næste.

Efterhånden som din baby vokser i maven, vil du kunne mærke flere og flere bevægelser, og du vil blive mere og mere sikker på, at det virkelig er din baby, du mærker. En dag vil du sikkert kunne mærke flere bevægelser i træk.

Fosterbevægelser i uge 22:

Hvis din moderkage ligger på forvæggen, eller du er lidt til den runde side på maven (højt BMI), vil det være vanskeligere for dig at mærke din babys bevægelser inde i livmoderen, fordi der er længere fra din babys spark inde i livmoderen og ud til huden.

Fosterbevægelser midt i graviditeten

Inden din baby placerer sig med hovedet ned i bækkenet og “står fast i bækkenet”, vil din baby ligge og tumle rundt i livmoderen og kunne slå kolbøtter og lignende.

De fleste mærker ofte en markant ændring i bevægelserne fra før og efter barnet står fast med sit hoved. Antallet af bevægelser vil være det samme, men de vil være mindre vilde. Det sker ofte omkring uge 32 for førstegangsfødende og uge 35 for flergangsfødende – fordi livmoderen er større, da den før har været udvidet. På dette tidspunkt kan du have gavn af et graviditetsbælte til at støtte dit bækken og din lænd i takt med at din livmoder og din baby vokser og vejer godt til.

De fleste vil nu også kunne mærke, når deres baby bevæger armene. Det kan give en oplevelse af, at der er to babyer, fordi der både er bevægelser oppe og nede (fra arme og ben).

Fosterbevægelser i uge 33:

Fosterbevægelser sidst i graviditeten

De sidste uger i graviditetsforløbet vil pladsen i livmoderen være så trang, at bevægelserne igen vil mærkes anderledes. Nogle oplever, at deres baby i livmoderen bevæger sig markant mindre. Det er vigtigt, at bevægelserne er de samme i antal, men det er normalt, at de bliver mindre kraftige grundet manglende plads.

Du skal have en god fornemmelse af, at din baby ligger inde i livmoderen og bevæger sig, som han eller hun plejer.

Fosterbevægelser sidst i graviditeten:

Hvor ofte er det normalt at mærke liv

Babyer bevæger sig forskelligt. Det vil desuden være forskelligt fra gravid til gravid, hvor godt fosterbevægelserne i livmoderen kan mærkes.

Nogle mærker deres baby mange gange hver dag og andre kun nogle få gange i løbet af dagen. Nogle babyer bevæger sig på bestemte tidspunkter af dagen, og andre babyer har slet ikke noget mønster i deres aktivitet inde i livmoderen. Det er også normalt, at det samme barn bevæger sig meget nogle dage og mindre andre dage.

Du skal mærke din baby hver dag i livmoderen fra graviditetsuge 24 og frem. Før uge 24 kan du ikke være sikker på at kunne mærke din baby hver dag, selvom mange gør det.

Hvad skal jeg være opmærksom på og reagere på?

Du skal søge kontakt til din læge, jordemoder eller hospitalet,

  • Hvis du ikke mærker din baby hver dag efter uge 24
  • Hvis din baby er mindre aktiv, end han eller hun “normalt” plejer at være.

Din baby kan ikke bevæge sig for meget i maven.

For at vurdere om din baby har det godt i livmoderen, vil jordemoderen og lægen ved graviditetsundersøgelserne, mærke dig på maven, lytte hjertelyd og eventuelt supplere med, at køre en CTG-strimmel (på hospitalet) eller ultralydsscanning (på hospitalet).

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!