fbpx

Fra foster til baby, se fosterudvikling i livmoderen

Man er et foster, fra ægcellens første deling efter befrugtningen, og indtil man fødes og begynder at tage næring til sig gennem mund og mave-tarm-kanalen.

Hos pattedyr betegnes fosteret som et embryon indtil det tidspunkt, hvor alle organer og legemet i hovedtræk har antaget sin endelige form. Hos et menneske er det omkring 8 uger efter befrugtningen (10. graviditetsuge). Herefter betegnes fosteret som føtus frem til fødslen.

Foster på 9 uger i livmoderen

Der er ikke noget tidpunkt i livet, hvor udviklingen er så enorm som i tiden inde i livmoderen – fostertilstanden. Fra at være ingenting, til at blive et foster og til at komme ud af livmoderen 9 måneder efter som en spillevende baby.

Vi har her samlet 5 fine videoer fra babycenter.com, hvor du kan se fosterudviklingen og blive klogere på dit foster i livmoderen og foster-livet.

Video: foster-udvikling fra uge 1-9

Video: Fra celle til blastocyst til embryo til foster. De første hjerteslag, moderkagen og navlesnorens tilblivelse. Et lille menneske dannes i sin grundform.

Video: foster-udvikling fra uge 10-14

Video: Føtus stadiet, hjertet pumper og fosteret begynder at tumle rundt inde i livmoderen, uden at man endnu kan mærke det. Alle organer er i rivende udvikling.

Video: foster-udvikling fra uge 15-20

Video: Dit foster gror en masse nu og tager på i vægt, knoglerne begynder at blive mere benet og sanserne udvikles. Dit foster begynder at kunne høre, hvad der sker udenfor livmoderen. De første fosterbevægelser begynder at kunne mærkes.

Video: foster-udvikling fra uge 21-27

Video: Den anden halvdel af graviditeten starter. Dit foster ligger og mærker dig inde i livmoderen. Når man er foster i denne del af graviditeten, hygger man sig med at ligge at drikke fostervand og lave vejrtrækningsøvelser. Dit foster kan nu ligge og se sig omkring inde i livmoderen.

Video: foster-udvikling fra uge 28-37

Video: Den sidste del af graviditeten, hvor dit fosters store vækstspurt sætter ind. Foster-hjernen er i rivende udvikling. Fosterfedtet dannes og noget vil være sikkert være tilbage ved fødslen. Det vil også være nu at dit foster (forhåbenlig) vil ligge sig med hovedet ned i bækkenet.

Andre artikler om graviditet

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.