fbpx
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Fra foster til baby, se fosterudvikling i livmoderen

Man er et foster, fra ægcellens første deling efter befrugtningen, og indtil man fødes og begynder at tage næring til sig gennem mund og mave-tarm-kanalen.

Hos pattedyr betegnes fosteret som et embryon indtil det tidspunkt, hvor alle organer og legemet i hovedtræk har antaget sin endelige form. Hos et menneske er det omkring 8 uger efter befrugtningen (10. graviditetsuge). Herefter betegnes fosteret som føtus frem til fødslen.

Foster på 9 uger i livmoderen

Der er ikke noget tidpunkt i livet, hvor udviklingen er så enorm som i tiden inde i livmoderen – fostertilstanden. Fra at være ingenting, til at blive et foster og til at komme ud af livmoderen 9 måneder efter som en spillevende baby.

Vi har her samlet 5 fine videoer fra babycenter.com, hvor du kan se fosterudviklingen og blive klogere på dit foster i livmoderen og foster-livet.

Video: foster-udvikling fra uge 1-9

Video: Fra celle til blastocyst til embryo til foster. De første hjerteslag, moderkagen og navlesnorens tilblivelse. Et lille menneske dannes i sin grundform.

Video: foster-udvikling fra uge 10-14

Video: Føtus stadiet, hjertet pumper og fosteret begynder at tumle rundt inde i livmoderen, uden at man endnu kan mærke det. Alle organer er i rivende udvikling.

Video: foster-udvikling fra uge 15-20

Video: Dit foster gror en masse nu og tager på i vægt, knoglerne begynder at blive mere benet og sanserne udvikles. Dit foster begynder at kunne høre, hvad der sker udenfor livmoderen. De første fosterbevægelser begynder at kunne mærkes.

Video: foster-udvikling fra uge 21-27

Video: Den anden halvdel af graviditeten starter. Dit foster ligger og mærker dig inde i livmoderen. Når man er foster i denne del af graviditeten, hygger man sig med at ligge at drikke fostervand og lave vejrtrækningsøvelser. Dit foster kan nu ligge og se sig omkring inde i livmoderen.

Video: foster-udvikling fra uge 28-37

Video: Den sidste del af graviditeten, hvor dit fosters store vækstspurt sætter ind. Foster-hjernen er i rivende udvikling. Fosterfedtet dannes og noget vil være sikkert være tilbage ved fødslen. Det vil også være nu at dit foster (forhåbenlig) vil ligge sig med hovedet ned i bækkenet.

Andre artikler om graviditet