HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Forstoppelse / hård mave hos baby

Det er vigtigt for både livskvaliteten og udviklingen, at alle ens babys basale fysiologiske processer fungerer. Forstoppelse er, at afføringen kommer for langsomt gennem tarmen, og måske slet ikke synes at kunne komme ud. Forstoppelse kan give smerter, manglende appetit og refluks.

Forstoppelse viser sig ved,

 • at der er flere dage mellem din babys afføringer (især hvis din baby får modermælkserstatning bør der være afføring hver dag)
 • at din baby virker utilpas, grædende
 • at din baby har mange presselyde
 • at din baby har svært ved at sove
 • at din baby har prutter som lugter dårligt
 • at din baby har smerter op til eller i forbindelse med afføring
 • at afføringen er tyk, eller for et større barn hård
 • at din baby får revner ved endetarmen.

Hvorfor får en baby forstoppelse

Hvis din baby har forstoppelse, så er det meget vigtigt at overveje, hvad årsagen kan være. Sparsomme afføringer kan nemlig komme af flere forskellige ting.

På Baby Instituttet møder vi ofte babyer, som har sparsomme afføringer, fordi de simpelthen ikke får den mængde mad, de har brug for. Hvis babyer får for lidt mad, så kan de godt finde på at holde på afføringen (og prutter og bøvser) som altsammen fylder inde i mave-tarm-systemet. Det kan altså give en form for falsk mæthed for din baby at holde på sin afføring.

Det hedder sig generelt, at babyer som fuldammes ikke kan have forstoppelse – og hvis de har sparsomme afføringer, så er det fordi, de optager og forbruger modermælken så effektivt, at der er begrænset udskillelse af affaldsstoffer. Så hvis din baby tager godt på i vægt og iøvrigt trives og er godt tilpas – men har sparsomme afføringer, så er det intet problem.

Hvis din baby derimod har sparsomme afføringer OG tager for lidt på, græder meget, sover dårligt, har ondt i maven, presser meget – så skal du tænke, at din baby (af en eller flere årsager) ikke har et optimalt afføringsmønster.

Det kan skyldes:

 • at din baby får for lidt mælk/mad.
 • at tarmen har brug for at speede op, en bedre bevægelse i tarmen.
 • at din baby har spændinger i kroppen, som gør at tarmen ikke fungerer optimalt.

Hvad jeg selv kan gøre for min baby på mælk

Du skal vurdere om din baby får mælk nok pr. døgn til at kunne have daglige afføringer.

Hvis din baby får modermælkserstatning må du allerførst sikre dig, at modermælkserstatningen er tilberedt nøjagtigt. Vær opmærksom på, at det er vigtigt at nedkøle vandet, før pulveret kommes i og at for meget pulver pr. skefuld vil give for lidt væske til din baby.

Hvis din baby får modermælkserstatning kan du overveje at skifte mærke. En anden smag vil evt. kunne få din baby til at drikke mere pr. døgn, eller en anden sammensætningen kan være bedre for din babys mave-tarm kanal.

Motion er godt. Manglende motion giver nedsat bevægelse i tarmene og dermed tendens til hård mave. Det hjælper også på bevægelserne i tarmen at massere maven på din baby – i urets retning og lave cykelbevægelser med benene.

Hvis din baby får nok mælk pr. døgn til god vægtøgning, og er din baby over 4 måneder gammel, kan du give din baby ekstra vand i en periode, og se om det hjælper (må ikke erstatte måltider). Er din baby under 6 måneder bruges kogt, afkølet vand.

Andre artikler om babyer

Andre artikler, der kunne have interesse

error: Content is protected !!