KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Forstoppelse / hård mave hos baby

Det er vigtigt for både livskvaliteten og udviklingen, at alle ens babys basale fysiologiske processer fungerer, herunder afføringen. Forstoppelse er, at afføringen kommer for langsomt gennem tarmen, og måske slet ikke synes at kunne komme ud. Forstoppelse kan give smerter, manglende appetit og refluks.

Forstoppelse viser sig ved,

 • at der er flere dage mellem din babys afføringer (især hvis din baby får. modermælkserstatning bør der være afføring hver dag til hver anden dag)
 • at din baby virker utilpas, grædende.
 • at din baby har mange presselyde.
 • at din baby har svært ved at sove.
 • at din baby har prutter som lugter dårligt.
 • at din baby har smerter op til eller i forbindelse med afføring.
 • at afføringen er tyk, eller for et større barn hård.
 • at din baby får revner ved endetarmen.

Hvorfor får en baby forstoppelse

Hvis din baby har forstoppelse, er det meget vigtigt at overveje, hvad årsagen kan være. Sparsomme afføringer kan nemlig komme af flere forskellige ting.

Det kan skyldes, at barnet ikke får nok mad. Hvis babyer får for lidt mad, kan de finde på at holde på afføringen (og prutter og bøvser). Ligesom at der med mindre mad i systemet også vil være mindre afføring. Her vil vægten altid samtidig være til den lave side.

Det hedder generelt, at babyer der fuldammes ikke kan have forstoppelse – og hvis de har sparsomme afføringer, er det fordi, de optager og forbruger modermælken så effektivt, at der er begrænset udskillelse af affaldsstoffer. Så hvis din baby fuldammes og tager godt på i vægt og i øvrigt trives og er godt tilpas – men har sparsomme afføringer, så er det intet problem.

Hvis din baby derimod har sparsomme afføringer OG tager for lidt på, græder meget, sover dårligt, har ondt i maven, presser meget – skal du tænke, at din baby (af en eller flere årsager) ikke har et optimalt afføringsmønster.

Det kan skyldes:

 • at din baby får for lidt mælk/mad.
 • at tarmen har brug for at speede op, en bedre bevægelse i tarmen.
 • at din baby har spændinger i kroppen, der gør at tarmen ikke fungerer optimalt.

Hvad jeg selv kan gøre for min baby på mælk

Du skal vurdere om din baby får mælk nok pr. døgn til at kunne have daglige afføringer.

Hvis din baby får modermælkserstatning, må du allerførst sikre dig, at modermælkserstatningen er tilberedt nøjagtigt. Vær opmærksom på, at det er vigtigt at nedkøle vandet, før pulveret kommer i og at for meget pulver pr. skefuld vil give for lidt væske i mælken.

Hvis din baby får modermælkserstatning, kan du overveje at skifte mærke. En anden smag vil eventuelt kunne få din baby til at drikke mere pr. døgn, eller en anden sammensætning (mærke) vil være bedre for din babys mave-tarm kanal.

Motion er godt. Manglende motion giver nedsat bevægelse i tarmene og dermed tendens til hård mave. Det hjælper også på bevægelserne i tarmen at massere maven på din baby – i urets retning og lave cykelbevægelser med benene.

Hvis din baby får nok mælk pr. døgn til god vægtøgning, og er din baby over 4 måneder gammel, kan du give din baby ekstra vand i en periode, og se om det hjælper (må ikke erstatte måltider). Er din baby under 6 måneder bruges kogt, afkølet vand.

Andre artikler om babyer

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din babys udvikling de første 100 dage efter fødslen.  Du får perler af viden om amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!