fbpx

Forstoppelse / hård mave hos baby

Det er vigtigt for både livskvaliteten og udviklingen, at alle ens babys basale fysiologiske processer fungerer. Forstoppelse er, at afføringen kommer for langsomt gennem tarmen, og måske slet ikke synes at kunne komme ud. Forstoppelse kan give smerter, manglende appetit og refluks.

Forstoppelse viser sig ved,

 • at der er flere dage mellem din babys afføringer (især hvis din baby får modermælkserstatning bør der være afføring hver dag)
 • at din baby virker utilpas, grædende
 • at din baby har mange presselyde
 • at din baby har svært ved at sove
 • at din baby har prutter som lugter dårligt
 • at din baby har smerter op til eller i forbindelse med afføring
 • at afføringen er tyk, eller for et større barn hård
 • at din baby får revner ved endetarmen.

Problemer med at komme af med afføringen er bedst at løse på naturligvis. Det er som grundregel en dårlig løsning at give afførende midler til babyer, blandt andet fordi tarmen let bliver afhængig af ”kunstig” hjælp.

Hvorfor får en baby forstoppelse

Hvis din baby har forstoppelse, så er det meget vigtigt at overveje, hvad årsagen kan være. Sparsomme afføringer kan nemlig komme af flere forskellige ting.

På Baby Instituttet møder vi ofte babyer, som har sparsomme afføringer, fordi de simpelthen ikke får den mængde mad, de har brug for. Hvis babyer får for lidt mad, så kan de godt finde på at holde på afføringen (og prutter og bøvser) som altsammen fylder inde i mave-tarm-systemet. Det kan altså give en form for falsk mæthed for din baby at holde på sin afføring.

Du kan hente vores gratis mini-bog om mælkeproduktionen her.

Eller

Booke tid til en ammekonsultation her.

Det hedder sig generelt, at babyer som fuldammes ikke kan have forstoppelse – og hvis de har sparsomme afføringer, så er det fordi, de optager og forbruger modermælken så effektivt, at der er begrænset udskillelse af affaldsstoffer. Så hvis din baby tager godt på i vægt og iøvrigt trives og er godt tilpas – men har sparsomme afføringer, så er det intet problem.

Hvis din baby derimod har sparsomme afføringer OG tager for lidt på, græder meget, sover dårligt, har ondt i maven, presser meget – så skal du tænke, at din baby (af en eller flere årsager) ikke har et optimalt afføringsmønster.

Det kan skyldes:

 • at din baby får for lidt mælk/mad.
 • at tarmen har brug for at speede op, en bedre bevægelse i tarmen.
 • at din baby har spændinger i kroppen, som gør at tarmen ikke fungerer optimalt.
 • at din baby ikke ved, hvordan han eller hun skal gøre, for at kunne komme af med sin afføring.

Hvad jeg selv kan gøre for min baby på mælk

Du skal vurdere om din baby får mælk nok pr. døgn til at kunne have daglige afføringer.

Hvis din baby får modermælkserstatning må du allerførst sikre dig, at modermælkserstatningen er tilberedt nøjagtigt. Vær opmærksom på, at det er vigtigt at nedkøle vandet, før pulveret kommes i og at for meget pulver pr. skefuld vil give for lidt væske til din baby.

Hvis din baby får modermælkserstatning kan du overveje at skifte mærke. En anden smag vil evt. kunne få din baby til at drikke mere pr. døgn, eller en anden sammensætningen kan være bedre for din babys mave-tarm kanal.

Motion er godt. Manglende motion giver nedsat bevægelse i tarmene og dermed tendens til hård mave. Det hjælper også på bevægelserne i tarmen at massere maven på din baby – i urets retning og lave cykelbevægelser med benene.

Hvis din baby får nok mælk pr. døgn til god vægtøgning, kan du give din baby ekstra vand i en periode, og se om det hjælper (må ikke erstatte måltider). Er din baby under 6 måneder bruges kogt, afkølet vand.

Hvad jeg selv kan gøre for min baby på fast føde

Du skal vurdere om din baby får nok mad til at kunne have daglige afføringer.

Vær opmærksom på om din baby får væske nok, til at kunne håndtere den faste føde. Tilbyd din baby vand flere gange dagligt. Hvis din baby er kommet helt på fast føde, kan det hjælpe at nedsætte din babys mælkeforbrug og erstatte det med vand.

Vær opmærksom på om din baby får for énsidig eller for “fin” kost. Tilbyd da dit barn en mere varieret og lidt grovere kost. Rå grøntsager, frugt, brød, øllebrød og havregrød er mad, der giver tarmene mere arbejde og dermed en mere blød afføring.

Manglende motion giver nedsat bevægelse i tarmene, og dermed tendens til hård mave. Lad din baby bevæge sig så meget som muligt, når din baby er vågen.

Forstoppelse kan afhjælpes eller bedres ved hjælp af baby-akupunktur og/eller kranio sakral terapi, som vi tilbyder på Baby Instituttet. Det er jordemoder Cecilie Jarløv Kjær (Lyngby), der også er RAB godkendt akupunktør og kranio sakral terapeut, som udfører babybehandlinger på Baby Instituttet. Behandlingerne er altid blide og uden ubehag for din baby.

Du kan se mere om behandlingerne her 

Andre artikler om babyer

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.