LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Gravid

Forpustet / stakåndet & gravid

Det er helt normalt at blive mere forpustet, når man er gravid. Mange tænker, at det skyldes dårlig form, når man mister pusten, hvad der selvfølgelig også kan være grunden. Men når man er gravid, skyldes det oftere den ommøblering, der finder sted inde i kroppen.

Hvornår bliver man forpustet, som gravid?

Som gravid vil man ofte miste pusten ved sport, hurtige bevægelser eller ved anstrengelse – som når man skal op af trapper. Man kan også blive forpustet af at skulle bukke sig ned og binde sine sko, fordi der vil blive mindre plads til lungerne, når man bukker sig sammen.

Forpustet gravid op af trappen

Forpustet – hvorfor man er mere forpustet?

Når barnet i livmoderen begynder at fylde, så skubber den store livmoder alle de andre organer opad i retning mod lungerne. Det vil til sidst betyde, at der er mindre plads til lungerne, og når det sker, så vil man langt lettere end normalt miste pusten – blive forpustet.

Det er også mere normalt, hvis man venter tvillinger, at man bliver mere forpustet og stakåndet. Og også tidligere i graviditeten, end hvis man kun har et barn i maven.

Forpustet – hvad kan det ellers være?

I forbindelse med graviditeten kan det også være din jernprocent, der er (for) lav. Den vil også ofte have været det op til graviditeten. Du kan se på din vandrejournal eller på de blodprøver der er taget hos din egen læge, hvad din blodprocent/hæmoglobin/jernprocent var, da den blev tjekket sidst.

Hvis man har drukket alt for lidt i forhold til, hvad man har haft brug for, så man er blevet grundlæggende dehydreret, så vil man også have en tendens til at blive mere stakåndet og forpustet. Her vil symptomerne bedres, hvis man over længere tid får drukket meget mere væske – 3 liter eller mere om dagen.

Man vil også kunne opleve at blive mere stakåndet, hvis man laver for lidt blod – i forhold til ens øgede behov gennem graviditeten. Det vil kunne gøre, at man samler mere væske til sig. Væske der blandt andet vil kunne sætte sig i lungerne og gøre, at de svulmer en lille smule op (ikke noget farligt). Det vil gøre det mere besværligt at trække ilten fra lungerne og over i blodet, hvilket kan give en stakåndet fornemmelse, fordi ilten ikke kan komme helt så prompte, som der kan være brug for den. Er for lille mængde blod årsag til din forpustethed, så vil du med stor sandsynlighed også opleve at blive svimmel, når du rejser dig hurtigt. Og måske også have en tendens til at besvime. Forholder det sig sådan, vil det kræve, at du får flere byggestoffer til at lave blod af. Altså meget mere jernholdig kost.

Er du i tvivl, om du er normalt forpustet – eller der er mere bag, så tal med din læge. Han eller hun kan tage blodprøver og fastslå, om der er noget, du kan gøre for at forbedre din tilstand.

Bliv ved med at være i bevægelse!

Det kan altid føles lidt ubehagelig at blive stakåndet eller miste pusten, men det skal ikke være grunden til at lade være med at bevæge sig.

Det er sundt for dig at holde din krop i gang helt op til fødslen. Du skal selvfølgelig lytte til din krop og geare ned, når er brug for det, som når du lige mister pusten og må stoppe op op og få vejret igen.

DET ESSENTIELLE
GRAVIDITETS FORLØB

EN ALL INKLUSIVE ADGANG TIL VIDEN DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET MED LANGT FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL

Til 0 kr får du

Vi følger dig helt tæt igennem din graviditet og de første mindst 100 dage af din babys liv, med daglige guldkorn i din indbakke. Du får viden om graviditeten, fosterudviklingen i livmoderen, fødslen, amningen, din babys udvikling efter ankomst. Bliv også klogere på babyudstyr og anvendelse med mere. 

Derudover får du en unik adgang til gode rabatter. Samt løbende adgang til guides og indhold der følger din graviditet, din baby og din barsel. Kort sagt, tilmeld dig og undgå at gå glip af noget (vigtigt). 

error: Content is protected !!