KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Forliggende moderkage, placenta prævia

Hvis moderkagen ligger henover livmoderens åbning, altså ligger helt eller delvist hen over den åbning, barnet skal fødes ud gennem, er moderkagen forliggende. Forliggende moderkage kommer af at det befrugtede æg, når det efter befrugtningen ankommer til livmoderen, sætter sig fast længere nede mod livmoderens åbning, end “naturen” oprindeligt havde tænkt var meningen. Det udgør et problem hvis barnet ikke kan komme ud af livmoderen, når tiden er til det, ligesom der er forskellige andre risikoer forbundet med helt eller delvist forliggende moderkage.

Forliggende moderkage inddeles i tre forskellige typer:

  • Marginal forliggende moderkage – moderkagekanten ligger mere end 20 mm fra åbningen, men dækker den ikke.
  • Delvis forliggende moderkage (partiel placenta prævia) – åbningen er ikke fuldstændigt dækket.
  • Total forliggende moderkage (placenta prævia) – moderkagen ligger hen over hele åbningen.

Tegninger af baby I livmoderen og foreliggende moderkage

Symptomer på forliggende moderkage

Inden diagnosen er stillet ved ultralydsscanning, kan blødning i graviditeten være et symptom på forliggende moderkage.

Hvordan opdages forliggende moderkage?

Forliggende moderkage “findes” ved misdannelsesskanningen omkring uge 20. På dette tidspunkt i graviditeten er hyppigheden på 5-6 %. Moderkagen vil dog altid flytte sig længere op i takt med, at barnet og livmoderen vokser. Således at hyppigheden af forliggende moderkage ved terminstidspunktet kun er omkring 0,5 %. I de fleste tilfælde løser “problemet” sig altså af sig selv.

Hvis der findes forliggende moderkage ved misdannelsesskanningen, vil du blive tilbudt endnu en ultralydsskanning i uge 33-34, hvor man sikrer sig at moderkagen er “kravlet” med op og ikke længere er forliggende.

Hvis moderkagen stadig ligger hen over åbningen ved denne scanning, vil man blive tilbudt en samtale med en fødselslæge i forhold til fødslen. Hvis åbningen ikke er fri, vil barnet i livmoderen skulle forløses ved planlagt kejsersnit, altså hvis moderkagen i slutningen af graviditeten ligger helt henover “udgangen”, delvis henover “udgangen” eller helt tæt på livmoderens åbning.

Hvad er risikoen ved forliggende moderkage?

Forliggende moderkage udgør en større risiko for, at barnet ikke vokser nok i livmoderen, da blodforsyningen i den nederste del af livmoderen ikke er så god som længere oppe, hvor moderkagen helst skulle have siddet.

Små blødninger ses hyppigt ved forliggende moderkage og behøver ikke at udgøre nogen risiko, men man må vurdere hver enkelt blødning for sig selv. Bliver blødningen kraftigere, er der nemlig risiko for, at både mor og barn mister for meget blod, hvilket i værste fald kan være livstruende.

Der vil også være risiko for at bløde mere efter fødslen eller kejsersnittet, da livmoderen måske ikke vil trække sig så godt sammen i den nederste del (hvor den forliggende moderkage har siddet) som i den øverste del af livmoderen, hvor moderkagen normalt sidder. Sammentrækningerne har til formål at afklemme de blodkar der har gået til moderkagen og derved hindre blødning. Ved forliggende moderkage vil blodkarrene til moderkagen kunne bløde mere i efterforløbet.

Hvem er særligt disponeret for forliggende moderkage?

Man er særligt disponeret for forliggende moderkage, hvis man:

Hvad kan jeg selv gøre ved forliggende moderkage?

Du kan desværre ikke selv gøre noget for at afhjælpe tilstanden.

Hvis du oplever blødning i de to sidste trimestre af graviditeten, er det vigtigt, at du henvender dig til dit fødested. Vær opmærksom på, at man skal undgå at foretage indvendig undersøgelse/vaginal eksploration for ikke at provokere blødningen yderligere.

Hvis du fortsat har forliggende moderkage ved ultralydsskanningen i uge 33-34, vil du blive anbefalet at undgå hårdt fysisk arbejde, motion samt undgå samleje (orgasme), da det kan provokere den nederste del af livmoderen til aktivitet, der vil kunne forårsage blødning.

Andre artikler om graviditet

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!