fbpx

Forliggende moderkage, placenta prævia

Hvis moderkagen ligger henover livmoderens åbning – der senere skal blive til fødselskanalen – er moderkagen forliggende. Forliggende moderkage kommer af at det befrugtede æg, når det efter befrugtningen ankommer til livmoderen, sætter sig fast længere nede mod livmoderens åbning, end “naturen” oprindeligt havde tænkt var meningen.

Forliggende moderkage inddeles i tre forskellige typer:

  • Marginal forliggende moderkage – moderkagekanten ligger nærmere end 20 mm fra åbningen, men dækker den ikke.
  • Delvis forliggende moderkage (partiel placenta prævia) – åbningen er ikke fuldstændig dække.
  • Total forliggende moderkage (placenta prævia) – moderkagen ligger hen over hele åbningen.

Tegninger af baby I livmoderen og foreliggende moderkage

Symptomer på forliggende moderkage

Inden diagnosen er stillet ved ultralydsscanning, kan blødning i graviditeten være et symptom på forliggende moderkage.

Hvordan stilles diagnosen?

Forliggende moderkage “findes” ved misdannelsesskanningen omkring uge 20. På dette tidspunkt i graviditeten er hyppigheden på 5-6 %. Moderkagen vil dog flytte sig længere op i takt med, at livmoderen vokser. Således er hyppigheden af foreliggende moderkage ved terminstidspunktet kun er omkring 0,5 %.

Hvis der findes forliggende moderkage ved misdannelsesskanningen, vil du blive tilbudt endnu en ultralydsskanning i uge 33-34, hvor man vil sikre sig at moderkagen er “kravlet” med op og ikke længere er forliggende – ligger helt eller delvist hen over den åbning, din baby skal fødes ud gennem.

Hvis moderkagen stadig ligger hen over åbningen ved denne scanning, vil du blive tilbudt en samtale med en fødselslæge i forhold til, hvordan du skal føde. Hvis åbningen ikke er fri, vil din baby skulle forløses ved planlagt kejsersnit, altså hvis moderkagen ligger helt henover, delvis hen over eller helt tæt ved livmoderens åbning.

Hvad er risikoen ved forliggende moderkage?

Forliggende moderkage udgør en større risiko for, at barnet ikke vokser nok i livmoderen, da blodforsyningen i den nederste del af livmoderen ikke er så god som længere oppe, hvor moderkagen skulle have siddet.

Små blødninger ses hyppigt ved forliggende moderkage og behøver ikke at udgøre nogen risiko, men man må vurdere hver enkelt blødning for sig selv. Bliver blødningen kraftigere er der nemlig risiko for, at både mor og barn mister for meget blod, hvilket i værste fald kan være livstruende.

Der vil også være risiko for at bløde mere efter fødslen eller kejsersnittet, da livmoderen ikke trækker sig så godt sammen i den nederste del (hvor den forliggende moderkage jo ligger) som i den øverste del af livmoderen, hvor moderkagen normalt sidder. Sammentrækningerne har til formål at afklemme de blodkar der har gået til moderkagen og derved hindre blødning. Ved forliggende moderkage vil blodkarrene til moderkagen kunne bløde mere i efterforløbet.

Hvem er særligt disponeret for forliggende moderkage?

Man er særligt disponeret for forliggende moderkage, hvis man:

  • tidligere har haft forliggende moderkage
  • tidligere har født ved kejsersnit
  • er gravid med tvillinger (eller trillinger)
  • er gravid ved kunstig befrugtning
  • er mangegangsfødende

Hvad jeg selv kan gøre ved forliggende moderkage?

Du kan desværre ikke selv gøre noget for at afhjælpe tilstanden.

Hvis du oplever blødning i de to sidste trimestre af graviditeten, er det vigtigt, at du henvender dig til dit fødested. OBS Vær opmærksom på, at man her skal undgå at foretage indvendig undersøgelse/vaginal eksploration for ikke at provokere blødningen yderligere.

Hvis du fortsat har forliggende moderkage ved ultralydsskanningen i uge 33-34, vil du blive anbefalet at undgå hårdt fysisk arbejde og motion samt undgå samleje (orgasme), da det kan provokere den nedeste del af livmoderen til aktivitet, der vil kunne forårsage blødning.

Andre artikler om graviditet

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.