HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Overproduktion / for meget mælk / for stor mælkeproduktion

Nogle gange sker det, at brysterne bliver helt ustyrlige og producerer alt, alt for meget mælk. For meget mælk eller overproduktion er oftest noget, der alene hører opstartsfasen til, i hvert fald i en problematisk tilstand. Fordi brystet bliver en smule forvirret over at gå fra ingen produktion til produktion. De fleste bryster vil af sig selv i løbet af 2-10 dage finde ud af at regulere sit udbud ned, så det matcher eller langt bedre matcher barnets efterspørgsel. Ellers skal der gøres en aktiv indsats for, at udbudet kommer til at matche efterspørgselen, ved at mælkeproduktionen reduceres ned.

Overproduktion, bryst der producerer for meget mælk.

Hvilke udfordringer er der ved for meget mælk

Det kan være meget ubehagelig at have en meget større produktion end ens baby kan aftage. Man forstår pludselig, hvorfor køerne (i gamle dage) kom løbende ind om morgenen for at blive malket. Mælk, der ophober sig i brystet i store mængder, trykker og spænder. Det vil til sidst gøre ond og give mælkeknuder og mælkestase i brystet.

Står mælken alt for længe i brystet eller i områder af brystet, vil den kunne give brystbetændelse.

For meget mælk øger også risikoen for, at der sker skade på brystvorten. Problemet opstår fordi, at mælken fylder brystet op indefra, så brystvorten mere eller mindre forsvinder og gør det svært for barnet at få ved.

Nogle gange ser man også ved overproduktion, at mælken løber alt for vildt til at ens baby kan følge med – især når nedløbsrefleksen aktiveres. Nogle babyer hopper så af og på brystet, hvilket ofte gør mælken endnu mere vild, da den bliver skubbet frem af barnet der slipper sit sut med et ryk, hvor den så står når barnet tager ved igen, for at barnet så igen gør det samme – slipper med et svub.

Hos nogle kvinder giver overproduktion også problemer for barnet, ud over uro ved brystet. Barnet det har en lille mavesæk og derfor vil en meget stor produktion i et bryst gøre at mavesækkeen primært fyldes med tynde mælk. Det ses ved, at ens baby ikke tager på, selvom der er masser af mælk, eller at ens baby kun sover korte intervaller før han eller hun er sulten igen – til trods for at der er rigeligt med mælk.

Hos nogle babyer kan store mængder meget fed mælk give fedt-diárre, der er meget hyppige vandlige afføringer (uden gryn), hvis det er tilfældet.

En stor mængde mælk, der fosser ud i et rask tempo og måske også en baby der hopper af og på vil kunne give barnet mere luft i maven under måltidet.

Hvad jeg selv kan gøre ved overproduktion af mælk

Det kan være en fristende løsning at udmalke den overskydende mælk – og nogle gange også nødvendigt. Du skal dog være klar over, at udmalkning af brystet vil tolkes som efterspørgsel. I bedste fald vil brystet ”nøjes” med at genproducere den ”tabte” mælk og i værste fald vil brystet øge mælkeproduktionen yderligere.

Hvis du har meget mælk, er der ingen bedre til at løse opgaven end din baby. Det skal din baby blandt andet gøre med en effektiv teknik ved brystet. Med en effektiv teknik ved brystet, vil din baby kunne tømme brysterne bedre og sluge mindre luft. Hvis ikke din baby har det, vil din babys teknik have brug for en tilpasning. Din baby vil også have brug for at bøvse mere.

Begge dele er noget vi kan hjælpe dig med ved en ammekonsultationer eller på døgnophold, og det har kæmpe betydning at kunne. Hvis din baby er svær at få til brystet skal du lære, hvordan du hjælper din baby til brystet selvom brystet er meget fyldt og måske også løber med mælk. Ligesom din baby kan lære at blive god til at komme af med luften.

Du kan under afsnittet om nedløbsrefleksen læse, hvad du selv kan gøre ved for kraftig nedløbsrefleks.

Hvis du oplever, at din baby ikke mættes ved dit bryst, selvom du har massere af mælk, kan du med stor fordel blokamme, på den måde vil din baby få mindre at den tynde mælk i mavesækken og mere af den tykke nærende mælk. Her skal du være sikker på ikke at begrænse produktionen for meget, så du kommer til at mangle mælk eller at den mælk der står i brystet står der for længe og bliver årsag til brystbetændelse.

Det er ligeledes en mulighed at begrænse mælkeproduktionen ved at opbinde brysterne, således at produktionen begrænses. Her skal man være helt sikker på ikke at begrænse produktionen for meget, da man så kan komme til at mangle mælk eller den kan lukke ned eller næsten ned..

Vi har stor erfaring med overproduktion og hvordan du ”tæmmer” dine bryster, så produktionen kommer til at matche din babys behov, vise en teknik til hvordan du får din baby til det overfyldte bryst, styre nedløbsrefleksen eller guider dig ud af de problemer I måske lige nu sidder i. Det kan virke meget utaknemmeligt at ”klage” over at have for meget mælk, men for meget mælk kan være meget frusterende og også være et stort problem, der selvfølgelig skal løses og som vi gerne hjælper med.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

Haps din plads!

error: Content is protected !!