KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Overproduktion / for meget mælk / for stor mælkeproduktion

Nogle gange sker det, at brysterne bliver helt ustyrlige og producerer alt, alt for meget mælk. For meget mælk eller overproduktion er oftest noget, der alene hører opstartsfasen til, i hvert fald i en problematisk tilstand. Brystet kan blive en smule forvirret over at gå fra ingen produktion til produktion. De fleste bryster vil af sig selv, i løbet af 2-10 dage, finde ud af at regulere sit udbud ned, så det matcher eller langt bedre matcher barnets efterspørgsel. Ellers skal der gøres en aktiv indsats for, at udbuddet kommer til at matche efterspørgslen, ved at mælkeproduktionen mindskes.

Overproduktion, bryst der producerer for meget mælk.

Hvilke udfordringer er der ved for meget mælk

Det kan være meget ubehageligt at have en meget større produktion, end ens baby kan aftage. Man forstår pludselig, hvorfor køerne (i gamle dage) kom løbende ind om morgenen for at blive malket. Mælk, der ophober sig i brystet i store mængder, trykker og spænder. Det vil til sidst gøre ondt og give mælkeknuder og mælkestase i brystet.

Står mælken alt for længe i brystet eller i områder af brystet, vil den kunne give brystbetændelse.

For meget mælk øger også risikoen for, at der sker skade på brystvorten. Problemet opstår fordi, at mælken fylder brystet op indefra, så brystvorten mere eller mindre forsvinder og gør det svært for barnet at få ved.

Nogle gange ser man også ved overproduktion, at mælken løber alt for vildt til at barnet kan følge med – især når nedløbsrefleksen aktiveres. Nogle babyer hopper så af og på brystet, hvilket ofte gør mælken endnu mere vild, da den bliver skubbet frem af barnet, der slipper med et ryk, når barnet så tager ved igen, kommer mælken ofte for hurtigt igen, og barnet slipper igen med et ryk.

En stor mængde mælk, der fosser ud i et rask tempo og måske også en baby, der hopper af og på vil kunne give barnet mere luft i maven under måltidet. Her vil der være behov for en løsning og et større behov for at bøvse.

Hos nogle kvinder giver overproduktion også problemer for barnet, ud over uro ved brystet. Barnet det har en lille mavesæk og derfor vil en for stor produktion i et bryst kunne gøre at mavesækken primært fyldes med tynde mælk (og der ikke er plads til den mere fede nærende mælk fra brystet i mavesækken). Det ses ved, at barnet ikke tager på, selvom der er masser af mælk, eller at barnet kun sover korte intervaller før han eller hun er sulten igen – til trods for at der er rigeligt med mælk.

Hos nogle babyer kan store mængder meget fed mælk give fedt-diárre, der er meget hyppige vandlige afføringer (uden gryn).

Hvad jeg selv kan gøre ved overproduktion af mælk

Det kan virke meget utaknemmeligt at ”klage” over at have for meget mælk, men for meget mælk kan være meget frustrerende og også være et stort problem, der selvfølgelig skal løses.

Det kan være en fristende løsning at udmalke den overskydende mælk – og nogle gange også nødvendigt. Du skal dog være klar over, at udmalkning af brystet vil tolkes som efterspørgsel. I bedste fald vil brystet ”nøjes” med at genproducere den ”tabte” mælk og i værste fald vil brystet øge mælkeproduktionen yderligere.

Hvis du har meget mælk, er der ingen bedre til at løse opgaven end din baby. Det skal din baby blandt andet gøre med en effektiv teknik ved brystet. Med en effektiv teknik ved brystet, vil din baby kunne tømme brysterne bedre og sluge mindre luft. Hvis ikke din baby har det, vil din babys teknik have brug for en tilpasning. Din baby vil også have brug for at bøvse mere.

Hvis din baby er svær at få til brystet skal du lære, hvordan du hjælper din baby til brystet (selvom brystet er meget fyldt og måske også løber med mælk).

Du kan under afsnittet om nedløbsrefleksen læse, hvad du selv kan gøre ved for kraftig nedløbsrefleks. Hvis du har en overproduktion af mælk og/eller en kraftig nedløbsrefleks, der gør din amning vanskelig, kan det være en hjælp at bruge enten en mælkeopsamlingskop på brystet, hvor den første hurtige mælk kan løbe ud i. Eller en vakuumpumpe, der kan fjerne “overløbet” og blødgøre brystet en smule, inden amningen – altså med minimal stimulation af mælkeproduktionen (modsat pumper med direkte pumpefunktion).

Hvis du oplever, at din baby ikke mættes ved dit bryst, selvom du har massere af mælk, kan blokamning være en løsning, på den måde vil din baby få mindre at den tynde mælk i mavesækken og mere af den tykke nærende mælk. Her skal du være sikker på ikke at begrænse produktionen for meget, så du kommer til at mangle mælk eller at den mælk der står i brystet står der for længe og bliver årsag til brystbetændelse.

Det er ligeledes en mulighed at begrænse mælkeproduktionen ved at opbinde brysterne, således at produktionen begrænses. Her skal man være helt sikker på ikke at begrænse produktionen for meget, da man så vil mangle mælk eller få lukket ned eller næsten lukket ned for produktionen.

Ønsker du hjælp til din amning, så har vi stor erfaring med overproduktion og hvordan du ”tæmmer” brysterne, så produktionen kommer til at matche dit barns behov. Du vil lære teknikker til hvordan du får din baby til et overfyldt bryst, til at styre nedløbsrefleksen og hjælp til en vej ud af de problemer du måske lige sidder med.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!