HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

For meget fostervand / polyhydtramnios

Hvis du har mere end 2,0 liter fostervand i den sidste halvdel af din graviditet, har du for meget fostervand, hvilket i fagsprog kaldes poly-hydramnios.

Hvornår ved jeg, om jeg har for meget fostervand?

For meget fostervand giver dig en meget stor mave, der ikke er svarende til din babys størrelse. Ved den udvendige undersøgelse vil din jordemoder og læge vurdere, om mængden af fostervand i livmoderen er normal. Ved tvivl eller bekymring vil du blive sendt ind til en ultralydsscanning for at måle fostervandsmængden.

Gravid med for meget fostervand
Hvis du har for meget fostervand, vil målingen ved scanningen vise:

  • AFI (Amniotic Fluid Index) over 25 cm
  • DVP (Deepest Vertical Pocket) over 8 cm.

Hvem er særlig disponeret for for meget fostervand?

For meget fostervand kan opstå på grund af tilstande hos barnet i livmoderen og på grund af tilstande i moderens krop. For meget fostervand kan også opstå uden nogen forklaring.

Tilstande der øger risikoen for for meget fostervand:

Hvordan opdages det og hvorfor får man for meget fostervand?

For meget fostervand opdages ved at livmoderen vokser mere end forventet. Det kan ofte både ses og konstateres på symfyse-fundus målet og mærkes udvendig fra på maven at barnet ligesom “har for meget plads”.  Det vil opdages ved graviditetskontrollerne. Jordemoderen eller lægen vil, ved mistanke om for meget fostervand, henvise til scanning.

For meget fostervand kommer af, at der tilføres mere væske, end den mængde der fjernes fra livmoderen.

Da fostervandet i den sidste halvdel af graviditeten primært “fjernes” ved, at barnet sluger forstervandet (700 ml pr døgn ud af 1000 ml) vil man ved scanningen være særligt opmærksom på, om din baby synker normalt. De sidste 300 ml “fjernes” gennem fosterhinderrne. Desuden vil man tjekke, om der kan være forhold hos dig eller hos din baby, der ”holder” væsken i livmoderen.

Hvilken risiko er der ved for meget fostervand?

For meget fostervand vil gøre det svært for jordemoderen og lægen at vurdere din babys størrelse inde i livmoderen ved den udvendige undersøgelse.

For meget fostervand vil gøre, at din baby vil kunne slå flere kolbøtter inde i livmoderen og med stor sandsynlighed først vil stå fast med hovedet meget sent i graviditeten.

For meget forstervand vil kunne medvirke til, at du går i fødsel – evt for tidligt.

Hvordan behandles for meget fostervand?

Der er umiddelbart ingen behandling ved for meget fostervand.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse

DET ESSENTIELLE
GRAVIDITETS FORLØB

EN ALL INKLUSIVE ADGANG TIL VIDEN DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET MED LANGT FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL

Til 0 kr får du

Vi følger dig helt tæt igennem din graviditet og de første mindst 100 dage af din babys liv, med daglige guldkorn i din indbakke. Du får viden om graviditeten, fosterudviklingen i livmoderen, fødslen, amningen, din babys udvikling efter ankomst. Bliv også klogere på babyudstyr og anvendelse med mere. 

Derudover får du en unik adgang til gode rabatter. Samt løbende adgang til guides og indhold der følger din graviditet, din baby og din barsel. Kort sagt, tilmeld dig og undgå at gå glip af noget (vigtigt). 

error: Content is protected !!