KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

For meget fostervand / polyhydramnios

Hvis du har mere end 2,0 liter fostervand i den sidste halvdel af graviditeten, har du for meget fostervand, hvilket i fagsprog kaldes polyhydramnios.

Hvornår ved jeg, om jeg har for meget fostervand?

For meget fostervand giver en meget stor mave, der ikke er svarende til graviditeten eller barnet i livmoderens størrelse. Ved den udvendige undersøgelse vil din jordemoder og læge vurdere, om mængden af fostervand i livmoderen er normalt. Ved tvivl eller bekymring vil du blive sendt ind til ultralydsscanning for at få målt fostervandsmængden.

Gravid med for meget fostervand
Hvis du har for meget fostervand, vil målingen ved scanningen vise:

  • AFI (Amniotic Fluid Index) over 25 cm
  • DVP (Deepest Vertical Pocket) over 8 cm.

Hvem er særlig disponeret for for meget fostervand?

For meget fostervand kan opstå på grund af tilstande hos barnet i livmoderen og på grund af tilstande i moderens krop. For meget fostervand kan også opstå uden nogen forklaring.

Tilstande der øger risikoen for for meget fostervand:

Hvordan opdages det, og hvorfor får man for meget fostervand?

For meget fostervand opdages ved at livmoderen vokser mere end forventet. Det kan ofte både ses og konstateres på symfyse-fundus målet, der er stor og mærkes udvendig fra på maven, hvor  barnet ligesom “har for meget plads”.  Det vil opdages ved graviditetsbesøgene. Jordemoderen eller lægen vil, ved mistanke om for meget fostervand, henvise til scanning.

For meget fostervand kommer af, at der tilføres mere væske end den mængde, der fjernes fra livmoderen.

Da fostervandet i den sidste halvdel af graviditeten primært “fjernes” ved, at barnet sluger forstervandet (700 ml pr døgn ud af 1000 ml), vil man ved scanningen være særligt opmærksom på at barnet synker normalt. De sidste 300 ml “fjernes” gennem fosterhinderne. Desuden vil man tjekke, om der kan være forhold hos dig eller din baby i livmoderen, der ”holder” væsken i livmoderen.

Hvilken risiko er der ved for meget fostervand?

For meget fostervand vil gøre det svært for jordemoderen og lægen at vurdere fosterstørrelsen ved den udvendige undersøgelse.

For meget fostervand vil gøre, at en baby kan slå flere kolbøtter inde i livmoderen og med stor sandsynlighed først vil stå fast med sit hoved meget sent i graviditeten.

For meget fostervand vil kunne medvirke til, at du går i fødsel – eventuelt for tidligt.

Hvordan behandles for meget fostervand?

Der er umiddelbart ingen behandling ved for meget fostervand.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!