HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

For lidt mælk / For lille mælkeproduktion

Undersøgelser af kvinder i Norden viser, at kun mindre end 1 % af kvinder ikke fysiologisk er i stand til at kunne amme – og en stor del af disse har underudviklede bryster i forhold til mælkekirtelvævet. Det betyder, at hvis du har for lidt mælk, så er der fysiologisk set 99 % chance for, at du sagtens kan øge mælkeproduktionen. Oftest er det teknikken ved brystet (også selvom den måske er ”godkendt” som værende helt fin), der skal tilrettes (optimeres). Stress har en yderligere negativ indvirkning på mælkeproduktionen og nedløbsrefleksen.

Der vil altid være perioder, hvor der er lidt for lidt mælk. Det kan være hvis barnet har suttet mindre nogle dage, eksempelvis på grund af sygdom, ligesom nogle børn øger mængden af mælk i spring, kaldet appetitspring. En baby vil ved appetitspring målrettet arbejde på at øge mælkeproduktionen, så den igen er dækkende. Ofte vil det tage nogle dage.

Vær opmærksom på, at bløde bryster senere i ammeforløbet ofte ikke er et tegn på, at der er for lidt mælk. I starten af ammeforløbet lagrer mælken sig i brystet mellem amningerne og brystet bliver spændt og fylder sig inden næste amning. Men på et tidspunkt i ammeforløbet vil brysterne gå fra at lagre mælken til kun at lagre en mindre mængde mælk. Primært producerer mælken mens barnet ligger ved brystet. Det sker ofte omkring 3-4 måneders alderen. Det kan fejlagtigt give en oplevelse af, at der er for lidt mælk.

I forbindelse med menstruationstidspunktet (med eller uden blødning) kan der også være lidt for lidt mælk. Problemet varer som regel kun et døgns tid, men kan være meget hårdt, da nogle babyer helt nægter brystet. Nogle få kvinder har samme udfordring ved ægløsning.

Hvilke udfordringer er der ved for lidt mælk

Det er en kæmpe psykisk belastning at have for lidt mælk eller bare at være i tvivl om, om man har for lidt mælk. Usikkerhed og tvivl vil øge stressniveauet, der vil påvirke mælkeproduktionen negativt med risiko for at havne i en selvbekræftende negativ spiral.

Baby der er sur over at der er for lidt mælk

For ens baby betyder for lidt mælk, uro og sult og måske også at udviklingen ikke får særlig meget opmærksomhed eller at søvnen forstyrres eller hæmmes. Det er utrolig vigtigt for din baby, at I får  optimeret mælkemængden, når der er for lidt mælk.

Hvis du generelt har for lidt mælk, er der noget med amningen, der ikke fungerer, og den skal optimeres, så du ikke går glip af glæden ved mæthed og tilpas baby ved brystet.

Fald i en normal god mælkeproduktion

At mælkeproduktionen pludselig går ned – eller går lidt ned – er ikke unormalt at opleve. Mælkeproduktionen er hormonelt styret og er især reguleret af det, man kalder “udbud og efterspørgsel”. Det betyder, at hvis din baby i nogle dage har spist mindre end vanligt eksempelvis på grund af sygdom, vil mælkeproduktionen falde = regulere sig ind efter den nye (mindre) efterspørgsel. Du kan undgås ved at pumpe.

Med en normal god mælkeproduktion vil det oftest gå ret hurtigt med at få produktionen op igen, når din baby igen efterspørger mere mælk. For en kvinde med mange mælkekirtler aktiveret til mælkeproduktion vil mælkeproduktionen ofte let kunne øges igen. Måske vil din baby igen spise begge bryster pr. gang i stedet for et eller klemme et par ekstra måltider ind i løbet af dagen. Eller ligge længere og hyppigere ved brystet om aftenen og på den måde fortælle, at der er behov for mere mælk.

Hvis for få mælkekirtler er aktiveret til produktion i opstartsfasen af amningen, altså hvis der har været en for lille mælkeproduktion i de første uger efter fødslen, ser man desværre oftere, at der ikke er mælk nok til at kunne fuldamme sit barn omkring 1-2 måneder efter fødslen. Det er selvsagt trist.

Stress påvirker mælkeproduktionen negativt

Stress er en vigtig faktor for mælkeproduktionen og mange kvinder oplever, at produktionen falder, hvis de er stressede eller simpelthen har for meget om ørerne i en periode. Mælkeproduktionen kan også reagere på fysisk stress, men det kan også bare skyldes at man skal drikke mere.

Produktionen kan for nogle kvinder være meget svingende og ændre sig nærmest fra dag til dag afhængigt af, hvor meget stress/ro dagen byder på.

Husk at drikke

Officielt hedder det, at mors væskeindtag ikke har nogen betydning for mængden af mælk, og at man som ammende mor bare skal følge sin naturlige tørst. Det svarer dog ikke overens med den erfaring vi har på Babyinstituttet. Nogle kvinder glemmer at drikke nok (selvom de fleste har en naturligt øget tørst i ammeperioden). Hvis moderen har drukket for lidt (eller helt har glemt det) i løbet af dagen, er det vores oplevelse at volumen af mælk falder sammenlignet med den samme kvinde, når hun drikker mere.

Hvis du oplever at mængden af mælk er lille eller falder, kan det hjælpe at drikke mere vand (op til ens normale væskebehov – ikke mere end det). Hvis du allerede drikker nok vand (2-3 liter dagligt), kan du ikke drikke dig til mere mælk – da du formentlig allerede er velhydreret.

Prævention og for lille mælkeproduktion

Hormonel prævention som kombinationspræparater (fx p-piller), der indeholder både gestagen og østrogen, kan nedsætte mælkeproduktionen og bør derfor ikke bruges, når du ammer.

Hvad jeg selv kan gøre, hvis jeg har for lidt mælk

Det er meget frustrerende ikke at have mælk nok. Er det kun i nogle dage, kommer man igennem det, men hvis ens babys vægt ikke stiger, som den skal, eller stagnerer, er det meget foruroligende og stressende.

For at vide, hvad du selv skal gøre ved for lidt mælk, kræver det ofte, at du finder den bagvedliggende årsag til problemet. I langt de fleste tilfælde skyldes det, at den teknik din baby anvender ved brystet, ikke er optimal. En dårlig teknik ved brystet reducerer mængden af mælk, der havner i din babys mave, og mængden af mælk brystet producerer.

Hvis du har for lidt mælk efter, at mælken er løbet til (efter den første uge), skal du handle. Hvis du ikke kan mætte din baby fuldt ved brystet, mens din baby er lille, giver det desværre dårlige odds for at kunne mætte din baby, når han eller hun bliver større – eller bare lidt større. Det gode er, at du stadig kan nå at gøre noget effektivt for at optimere produktionen.

Ønsker du hjælp til at justere din babys teknik ved brystet og til at optimerer din mælkeproduktion, kan du;

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!