For lidt mælk / For lille mælkeproduktion

Undersøgelser af kvinder i norden viser, at kun mindre end 1 % af kvinder ikke fysiologisk er i stand til at kunne amme – og en stor del af disse har underudviklede bryster (meget små bryster).

Det betyder, at hvis du har for lidt mælk, så er der 99 % chance for, at du sagtens kan øge mælkproduktionen. Oftest er det teknikken ved brystet, der skal optimeres – uanset at teknikken er ”godkendt” af en fagperson som værende helt fin. Stress har en yderligere negativ indvirkning på mælkeproduktionen og nedløbsrefleksen.

Der vil altid være perioder, hvor der er for lidt mælk, fordi de fleste baby øger deres mælkemængde i spring, kaldet appetitspring. Din baby vil ved appetitspring over nogle dage målrettet arbejde på at øge mælkeproduktionen, så den igen er dækkende.

Vær opmærksom på, at bløde bryster senere i ammeforløbet ikke altid er et tegn på, at der er for lidt mælk. I starten af ammeforløbet lagrer mælken sig i brystet mellem amningerne og brystet bliver spændt og fylder sig inden næste amning. Men på et tidspunkt i ammeforløbet vil brystet gå fra primært at lagre mælken til primært at producere undervejs (ofte omkring de 4 måneder). Det kan fejlagtig give en oplevelse af, at der er for lidt mælk.

I forbindelse med menstruationstidspunktet (med eller uden blødning) kan der også være lidt for lidt mælk. Problemet varer som regel kun et døgns tid. Nogle få har samme udfordring ved ægløsning.

Hvilke udfordringer er der ved for lidt mælk

Det er en kæmpe psykisk belastning at have for lidt mælk eller bare at være i tvivl om, om man har for lidt mælk. Usikkerhed og tvivl vil øge stressniveauet, der vil påvirke mælkeproduktionen negativt med risiko for at havne i en selvbekræftende negativ spiral.

Baby der er sur over at der er for lidt mælk

For ens baby betyder for lidt mælk, uro og smerte, at aktivitets niveauet nedsættes og at udviklingen hæmmes. Det er utrolig vigtigt for din baby, at du optimerer mælkemængden, hvis du tror, at du ikke har mælk nok.

Hvis du generelt har for lidt mælk, er der noget med amningen, der ikke fungerer, og skal optimeres, så du ikke går glip af glæden ved at kunne mætte din baby ved dit bryst.

Hvad jeg selv kan gøre, hvis jeg har for lidt mælk

For at vide, hvad du selv skal gøre ved for lidt mælk, kræver det, at du finder den bagvedliggende årsag til problemet.

I langt de fleste tilfælde skyldes det, at den teknik din baby anvender ved brystet, ikke er optimal. En dårlig teknik ved brystet reducerer mængden af mælk, der havner i din babys mave, og mængden af mælk brystet producerer.

Hvis du har for lidt mælk efter, at mælken er løbet til (efter den første uge), skal du handle. Hvis du ikke kan mætte din baby fuldt ved brystet, mens din baby er lille, giver det meget dårlige ods for at kunne mætte din baby, når han eller hun bliver større. Det gode er, at du stadig kan nå at gøre noget effektivt for at optimere produktionen.

Vi kan hjælpe dig med en løsning. Det er nemlig meget frustrerende ikke at have mælk nok. Er det kun for nogle dage, kommer man igennem det, men hvis ens babys vægt ikke stiger, som den skal, eller stagnerer er det meget foruroligende og stressende. Vi har mange års erfaring med amning og med vores ESA-metode og ammevejledning kan vi justere din babys teknik ved brystet. Desuden kan vi i det samme hjælpe dig med at optimere din mælkeproduktion. Vores ESA-metode (Effektiv, Smertefri Amning) har hjulpet mange kvinder i samme situation som din.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.