Hvis du har mindre end 0,5 liter fostervand i den sidste del af graviditeten, har du for lidt fostervand, hvilket i fagsprog kaldes oligo-hydramnios, og hvis der er alt for lidt fostervand, kaldes det i fagsprog an-hydramnios.

For lidt fostervand ses ved 5% af alle graviditeter.

Hvordan ved jeg, om jeg har for lidt fostervand?

Ved den udvendige undersøgelse vil din jordemoder og læge vurdere, om mængden af fostervand er normal. Ved tvivl eller bekymring vil du blive sendt ind til en ultralydsscanning for at måle fostervandsmængden.

Ultralydscanning af kvinde tidligt i graviditeten

Hvis du har for lidt fostervand vil målingen ved scanningen vise:

Hvem er særlig disponeret for for lidt fostervand?

For lidt fostervand kan opstå pga. tilstande hos dig eller din baby i maven. Nogle gange ses for lidt fostervand også uden en egentlig årsag.

Tilstande der kan være årsag til for lidt fostervand:

Hvorfor får man for lidt fostervand?

For lidt fostervand kommer af, at der tilføres mindre væske end den mængde, der fjernes fra livmoderen.

Da fostervandet i den sidste halvdel af graviditeten primært tilføres ved, at din baby tisser i vandet (800 ml pr døgn ud af 1000 ml) og gennem tilførsel af lungesekret fra din babys lunger (200 ml pr døgn ud af 1000 ml), vil man ved scanningen være særlig opmærksom på, om din babys blære og nyrer ser normale ud, og om din babys lunger ser normale ud, og at din baby laver normale vejrtrækningsøvelser i livmoderen.

Hvad er risikoen ved for lidt fostervand?

Da fostervand har mange vigtige funktioner, kan for lidt fostervand for din baby i maven give:

Hvordan behandles for lidt fostervand?

Man kan vælge at sætte fødslen i gang, hvis man vurderer, at det er bedre for din baby at blive født. Dette vil man vælge, hvis der er meget lidt fostervand, hvis din baby er tæt på termin, eller hvis din baby har det svært i livmoderen.

Ved for lidt fostervand vil man holde særligt øje med din baby under fødslen med CTG overvågning, om han eller hun kan klare trykket fra veerne.

Man kan også vælge at forløse ved kejsersnit.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse