KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

For lidt fostervand / oligohydramnios

Hvis du har mindre end 0,5 liter fostervand i den sidste del af graviditeten, har du for lidt fostervand, hvilket i fagsprog kaldes oligo-hydramnios, og hvis der er alt for lidt fostervand, kaldes det an-hydramnios.

For lidt fostervand ses ved 5% af alle graviditeter.

Hvordan ved jeg, om jeg har for lidt fostervand?

Ved den udvendige undersøgelse vil din jordemoder og læge vurdere, om mængden af fostervand er normal. Ved tvivl eller bekymring vil du blive sendt ind til en ultralydsscanning for at måle fostervandsmængden.

Ultralydscanning af kvinde tidligt i graviditeten

Hvis du har for lidt fostervand vil målingen ved scanningen vise:

  • AFI (Amniotic Fluid Index) på under 5 cm.
  • DVP (Deepest Vertical Pocket) på under 2 cm.

Hvem er særlig disponeret for for lidt fostervand?

For lidt fostervand kan opstå på grund af tilstande hos moderen eller barnet i maven. Nogle gange ses for lidt fostervand også uden en egentlig årsag.

Tilstande der kan være årsag til for lidt fostervand:

Hvorfor får man for lidt fostervand?

For lidt fostervand kommer af, at der tilføres mindre væske end den mængde, der fjernes fra livmoderen.

Fostervandet i den sidste halvdel af graviditeten tilføres primært ved, at barnet i livmoderen tisser i vandet (800 ml pr døgn ud af 1000 ml) og gennem tilførsel af lungesekret fra barnets lunger (200 ml pr døgn ud af 1000 ml).

Hvordan opdager man for lidt fostervand?

Man er ved scanningerne, eksempelvis 20 ugers scanningen, særlig opmærksom på at gennemscanne blære og nyrer, og se at de ser normale ud, og også at lungerne ser normale ud, og at barnet i livmoderen laver normale vejrtrækningsøvelser inde i livmoderen. Stort set alle fostre er gennemscannet i dag.

Ellers opdages for lidt fostervand ved at livmoderen ligesom sidder “for stramt” om barnet eller at livmoderen er vokset mindre end forventet ved jordemoderbesøgene eller ved lægebesøgene. Opdages det henvises der videre til scanning, hvor man måler fostervandsmængden.

Hvad er risikoen ved for lidt fostervand?

Da fostervand har mange vigtige funktioner, kan for lidt fostervand give:

  • Væksthæmning (for lille vægtøgning hos barnet).
  • Hæmmet udvikling blandt andet af lunger, skelettet, mave-tarmkanal og muskler.
  • Problemer for barnet i forhold til at klare veerne under fødslen

Hvordan behandles for lidt fostervand?

Man kan vælge at sætte fødslen i gang, hvis man vurderer, at det er bedre for barnet at komme ud – at blive født. Dette vil man vælge, hvis der er meget lidt fostervand, og barnet er tæt på termin, eller hvis barnet har det svært i livmoderen.

Ved for lidt fostervand vil man holde særligt øje med barnet under fødslen med CTG overvågning, om barnet kan klare presset fra veerne. Man kan også vælge at forløse ved kejsersnit, hvad lægen vurdere at barnet ikke kan klare en fødsel.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!