HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

For lidt fostervand / oligohydramnios

Hvis du har mindre end 0,5 liter fostervand i den sidste del af graviditeten, har du for lidt fostervand, hvilket i fagsprog kaldes oligo-hydramnios, og hvis der er alt for lidt fostervand, kaldes det i fagsprog an-hydramnios.

For lidt fostervand ses ved 5% af alle graviditeter.

Hvordan ved jeg, om jeg har for lidt fostervand?

Ved den udvendige undersøgelse vil din jordemoder og læge vurdere, om mængden af fostervand er normal. Ved tvivl eller bekymring vil du blive sendt ind til en ultralydsscanning for at måle fostervandsmængden.

Ultralydscanning af kvinde tidligt i graviditeten

Hvis du har for lidt fostervand vil målingen ved scanningen vise:

  • AFI (Amniotic Fluid Index) på under 5 cm
  • DVP (Deepest Vertical Pocket) på under 2 cm.

Hvem er særlig disponeret for for lidt fostervand?

For lidt fostervand kan opstå på grund af tilstande hos moderen eller barnet i maven. Nogle gange ses for lidt fostervand også uden en egentlig årsag.

Tilstande der kan være årsag til for lidt fostervand:

Hvorfor får man for lidt fostervand?

For lidt fostervand kommer af, at der tilføres mindre væske end den mængde, der fjernes fra livmoderen.

Fostervandet i den sidste halvdel af graviditeten tilføres primært ved, at din baby tisser i vandet (800 ml pr døgn ud af 1000 ml) og gennem tilførsel af lungesekret fra din babys lunger (200 ml pr døgn ud af 1000 ml).

Hvordan opdager man for lidt fostervand?

Man er ved scanningerne, eksempelvis 20 ugers scanningen, særlig opmærksom på at gennemscanne blære og nyrer, og se at de ser normale ud, og også at lungerne ser normale ud, og at barnet i livmoderen laver normale vejrtrækningsøvelser inde i livmoderen. Stort set alle fostre er gennemscannet i dag. Stort set alle fostre er gennemscannet i dag.

Ellers opdages for lidt fostervand ved at livmoderen ligesom sidder “for stramt” om barnet eller at livmoderen et vokset mindre end forventet ved jordemoderbesøgene eller ved lægebesøgene, og der derfor henvises videre til scanning. Hvor man måler fostervandsmængden.

Hvad er risikoen ved for lidt fostervand?

Da fostervand har mange vigtige funktioner, kan for lidt fostervand kan give give:

  • Væksthæmning (for lille vægtøgning hos barnet).
  • Hæmmet udvikling blandt andet af lunger, skelettet, mave-tamkanal og muskler.
  • Problemer for barnet i forhold til at klare veerne under fødslen

Hvordan behandles for lidt fostervand?

Man kan vælge at sætte fødslen i gang, hvis man vurderer, at det er bedre for barnet at komme ud – at blive født. Dette vil man vælge, hvis der er meget lidt fostervand, hvis barnet er tæt på termin, eller hvis barnet har det svært i livmoderen.

Ved for lidt fostervand vil man holde særligt øje med barnet under fødslen med CTG overvågning, om han eller hun kan klare presset fra veerne. Man kan også vælge at forløse ved kejsersnit.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse

DET ESSENTIELLE
GRAVIDITETS FORLØB

EN ALL INKLUSIVE ADGANG TIL VIDEN DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET MED LANGT FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL

Til 0 kr får du

Vi følger dig helt tæt igennem din graviditet og de første mindst 100 dage af din babys liv, med daglige guldkorn i din indbakke. Du får viden om graviditeten, fosterudviklingen i livmoderen, fødslen, amningen, din babys udvikling efter ankomst. Bliv også klogere på babyudstyr og anvendelse med mere. 

Derudover får du en unik adgang til gode rabatter. Samt løbende adgang til guides og indhold der følger din graviditet, din baby og din barsel. Kort sagt, tilmeld dig og undgå at gå glip af noget (vigtigt). 

error: Content is protected !!