KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Folinsyre / folsyre / B9

Folinsyre er et vitamin, der hører til i gruppen af B-vitaminer (Vitamin B9). Det kendes også som folsyre, folacin og folat.

Hvis du planlægger at blive gravid, bør du være opmærksom på, at den danske sundhedsstyrelse anbefaler et tilskud af folinsyre, allerede fra 3 måneder INDEN du bliver gravid. Det gør man for at være sikker på, at den kvinde gravide har folinsyre nok i kroppen, når graviditeten indtræder. Tilskuddet af folinsyre har til formål at nedsætte risikoen for neuralrørsdefekt hos nyfødte.

Folinsyre, b9 (kemisk formel), når du planlægger at blive gravid

Hvorfor skal man tage folinsyre, når man er gravid?

  • Folinsyre nedsætter mængden af homocystein og dermed riskoen for hjerneblødning og blodpropper.
  • Folinsyre er vigtig for celledeling i kroppen. Folinsyre har stor betydning for blandt andet for korrekt udvikling af den tidlige udvikling af hjernen og rygsøjlen (fosterudvikling).
  • Folinsyre nedsætter risikoen for neuralrørsdefekt med op til 40 %.
  • Folinsyre menes at nedsætte risikoen for læbe- ganespalte.
  • Folinsyre er nødvendig for produktionen af røde blodlegemer.
  • Folinsyre har betydning for dannelsen af serotonin i kroppen, der er en neurotransmitter, der ofte forbindes med følelsen af veltilpashed og lykke.

Hvor meget folinsyre skal man have i graviditeten?

Tilskuddet af folinsyre i graviditeten bør være på 400 mikrogram dagligt. Vær opmærksom på, at flere multivitamintabletter til gravide allerede indeholder den anbefalede mængde folinsyre.

Hvis man har haft en graviditet, hvor barnet havde neuralrørsdefekt, anbefales man et større tilskud af folinsyre end sædvanligt, nemlig 4 mg dagligt. Dette bør dog være i samråd med din praktiserende læge.

Hvornår skal jeg starte med at tage folinsyre?

Anbefalingen er, at du tager et tilskud af folinsyre fra cirka tre måneder inden graviditetens indtræden til tre måneder inde i graviditeten (1. trimester).

Er du gravid og har ikke vidst om folinsyre, eller har det ikke været muligt at tage det (måske fordi graviditeten ikke var planlagt), går du i gang med folinsyre fra nu.

Kan jeg få dækket mit folinsyre behov gennem kosten

Du kan godt få folinsyre gennem din kost. Folinsyre findes naturligt i mange forskellige typer fødevarer. Blandt andet i lever (må ikke spises af gravide), kål, bælgfrugter, broccoli, grønne grøntsager, mandler og nødder, banan, appelsin, fisk, mælk og kød.

fødevare med et højt indhold af folin - B)

Men det er næsten umuligt at nå op på den anbefalede daglige mængde, hvorfor du, uanset kostvaner, stadig anbefales et dagligt tilskud af folinsyre.

Andre artikler om fertilitet

Andre artikler, der kunne have din interesse

error: Content is protected !!