Det er desværre ikke kun kvinder, der kan blive ramt af en fødselsdepression. For nybagte fædre kan også rammes af en fødselsdepression. Både danske og internationale statistikker viser at 7-10% af alle mænd rammes af en fødselsdepression. De sidste år er der blevet talt mere åbent om, at mænd kan få en fødselsdepression, men det er stadig et emne, der er tabubelagt, og som vi ikke taler så meget om.
For at få belyst hvor udbredt fødselsdepressioner vara hos mænd, brugte 26 danske kommuner i en periode en screeningsmetode EPDS ( Edinburgh Postnatale Depression Scale) til at opspore, om spædbørnsforældre var ved at udvikle en fødselsdepression. Både mødrene og fædrene blev inddraget i screeningen. Screeningen gav et billede af, hvordan moderen og faderen hver især havde det.
Det er overvældende at blive far
Ligesom moderen kan have en dag med mange tårer efter fødslen, kan man som far også have en dag, hvor man er ekstra sårbar og lettere bliver presset eller “ramt”. Det er selvfølgelig vigtigt at være opmærksom på, om det bare er enkelte dage eller om det er tilbagevendende eller længerevarende.
Det er overvældende at blive far, pludselig har man ansvaret for et lille nyt menneske og en familie, og det ansvar kan til tider være så overvældende, at man kan have svært ved at overskue andet end de mest basale ting. Og hvor man før måske har været vant til kun at tage hensyn til sig selv og sin kæreste, er man nu røget lidt ned i rækken og må tilsidesætte egne behov mere end tidligere. Man er nødt til at gå på kompromis med egne behov og pludselig er det barnets behov, der fuldstændigt styrer hverdagen og er helt afhængig af, at man smider alt, hvad man har i hænderne, når barnet er sulten, ked eller skal have skiftet en ble.
En offday/barselsblues er helt normal, men hvis dagene fortsætter og man som far trækker sig eksempelvis ved at begrave sig i sit arbejde og på den måde holde afstand til familien, er man nødt til at finde ud af, hvad det handler om.
Mænd kan have sværere ved at tale om deres følelser og tale om hvad det er, de bøvler med. Og de kan også have svært ved at sætte en finger på, hvad det er der er på spil. Man kan føle sig hjælpeløs, at det er håbløst og have skyldfølelse er også en følelse rigtig mange nybagte forældre føler og genkender.
Mænd reagerer ofte forskelligt fra kvinder
Mænd reagerer ofte anderledes ved fødselsdepression end kvinder gør, de bliver mere indadvendte, irritable, vrede, trækker sig fra familien og kan have tendens til at begrave sig i deres arbejde, med længere dage på kontoret og flere dage ude af hjemmet.
Hvem stiller diagnosen?
Det er lægen, der stiller selve diagnosen fødselsdepression, og den opdages ofte, som tidligere beskrevet, enten af egen læge eller af sundhedsplejersken ved screening.
Hvis man som far slår ud på screeningen, er det vigtigt at man kommer videre til sin egen læge, der kan stille den endelige diagnose og henvise til hjælp. Det er vigtigt, at man får hjælp så hurtigt som muligt og at man ikke bare afventer, at det går over af sig selv.
Behandling & fødselsdepression
Hvis eller når diagnosen fødselsdepression stilles, er behandlingen for det meste samtaleterapi. Det er vigtigt, at det er samtaler, der henvender sig til mænd, da der som skrevet tidligere er forskel på hvordan mænd og kvinder reagerer på en fødselsdepression. Målet med behandlingen er, at man som far får det bedre og at man får et godt og tæt forhold til sit barn.
Den rette hjælp hjælper de fleste, også så de ikke får tilbagefald ved det næste barn.
Hvad kan partnere gøre & fødselsdepression
Som partner er det vigtigt, at give sin mand plads og være ekstra tålmodig i en periode. Nogle mænd trives med at have klare aftaler om, hvad der forventes af dem og en bagkant, så de ved, hvornår de kan trække sig og tage en pause. Måske har din mand brug for støtte til at tage kontakt til egen læge eller til at finde den rigtige behandling.