KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Født over tid (postmatur, overbåren) og amning

Når man taler om at være født “over tid”, taler man om at man er født efter den tid man anser for at være “til tiden”. Du er altså gået over tid, hvis du føder efter uge 42+0. Barnet født efter uge 42+0 kaldes også for postmatur (efter-moden eller nærmere over-moden). Når man har fokus på barnet, bør man se på både på den faktiske tid, altså om barnet er født efter uge 42+0. Men også på om barnet ser overbåren eller overmoden ud, selvom han eller hun måske ikke er født efter uge 42+0. Hvis en baby er født over tid, gives der på de fleste hospitaler early feeding.

Baby født over tid vil ofte være mere modne

Babyer, der er født over tid, er mange gange mere vågne, opmærksomme og “på”, end babyer, der er født før termin. Mange gange vil man godt kunne mærke, at en baby født over tid virker lidt ældre end han eller hun faktisk er. De virker oftest meget parate til at være kommet til verden.

Når man taler om overbåren eller over-moden i sammenhæng med nyfødte babyer ser man dog mere om tegn hos barnet på om moderkagen ikke har fungeret helt så optimalt som man kunne ønske sig de sidste dage eller uger af graviditeten.

Man deler babyer født over tid i to;

  • Født over tid og velnæret (moderkagen har fungeret normalt)
  • Født over tid og “tynd” (adgangen til næring har været begrænset og barnet har ikke kunne tage nok på og måske også tabt sig i vægt inde i livmoderen = ser overbåren ud).

Er det sidste gældende, vil barnet have et større behov for mad umiddelbart efter ankomst til verden og i den første tid og for at kunne indhente den manglende eller tabte vægt inde i livmoderen. Det er afgørende for barnets trivsel, at dette behov opdages og imødekommes.

Har baby tabt sig inden ankomst til verden?

Hvis en baby den sidste tid i livmoderen har ligget i underkanten af sit behov for mad, vil man ofte se:

  • En baby, der vejer mindre end forventet.
  • En baby, der ser meget lang og tynd ud (lange, tynde arme og ben). Baby har et mavemål, der er mindre end hovedmålet.
  • En baby, hvis hud virker for stor især på arme og ben. Man kan forestille sig, at huden har strakt sig om noget større, der nu er forsvundet.
  • En baby, hvis hud er meget skællende og tør på hele kroppen (ikke bare hænder og fødder) – ikke altid.
  • En baby, der virker meget sulten (urolig og grædende) i den første tid efter fødslen til mælken løber til eller en baby, der kun orker at spise kort tid for så at falde i søvn igen (mangler kræfter).

Baby der har tabt sig, med lange tynde arme og ben og huden på lår og underben er ikke (længere) fyldt ud (ham her er ikke skællende og tør).

Babyer, der har tabt sig, har ofte et meget desperat skrig og kan være svingende mellem umættelige, desperate og opgivende (sovende eller sover for lange stræk).

Tynd (sulten) baby, der græder

Hvilke udfordringer kan en baby født over tid give for amningen

En baby født over tid, der i den sidste tid i livmoderen har fået lidt for lidt mad, vil enten suge meget kraftigt (fordi han eller hun er meget sulten) eller suge svagt (fordi han eller hun har mistet noget af sin styrke i kinderne). Barnet vil have endnu mere brug for, at den rigtige mælk etablerer sig hurtigt og i store mængder, og at teknikken ved brystet er god, så alt den mælk, der er lavet, lander i din babys mave.

Er din baby tynd, kan din baby have svært ved at hente mælken ud af brystet og opstarte mælkeproduktionen. Du vil have brug for ekstra god hjælp til amningen og til at sikre at din baby får nok mælk. Du vil skulle supplere med early Feeding, der skal styres af på en måde, så din baby får hvad han eller hun har brug for, samtidig med at brysterne stimuleres optimalt til mælkeproduktion. En sulten baby vil ofte hyppigt til brystet, men også kunne være for sulten eller udmattet til at reagere på sit eget behov for mad.

Er din baby overbåren og velnæret, vil din baby med stor sandsynlighed have et kraftigt sug, der fint kan overføre mælk fra brystet. Hvis din baby har et meget kraftigt sug men ligger for yderligt på brystet, risikere du at få skader på brystvorten.

Hvad jeg selv kan gøre for amningen af overbåren baby

Uanset om din baby er velnæret eller sulten, vil du skulle være særligt opmærksom på, at din baby helt fra første amning lærer en god teknik ved brystet og anvender denne under hele amningen og ved hver amning.

Hvis din baby er meget sulten, skal du sikre dig, at din baby får nok mælk, så den tabte vægt kan indhentes. Babyer der i forvejen har tabt sig i vægt kan ikke tåle at tabe sig efter fødslen som andre børn, da deres fedtdepoter/madpakke jo allerede er brugt. Hvis du ikke har så meget råmælk (hvilket er normalt) eller  mælken ikke løber hurtigt til, kan det være nødvendigt at supplere med modermælkserstatning i de første dage. Det er også vigtigt, at din baby får søvn, da din baby tager mere på under søvnen end når han eller hun er vågen – især gråd koster mange kalorier.

Brug for hjælp eller sparring?

Vores Effektiv Smertefri Amning teknik  (ESA metode) tager højde for at forebygge og løse problemer med amningen. Med særlig vægt på smerte og sår på brystvorterne, på at barnet via en god teknik får så meget mælk ved brystet som overhovedet muligt. Derudover løser ESA-metoden problemer, der allerede er opstået som for lille mælkeproduktion, vægttab hos din baby, sår på brystvorterne m.m.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!