Født over tid (postmatur, overbåren) og amning

Overordnet kan man dele babyer født over tiden i to typer. Født over tid og velnæret – og født over tid og tynd (adgangen til næring har være begrænset eller din baby har tabt sig i vægt i livmoderen). Hvis din baby er sulten ved ankomst til verden eller har brug for at indhente tabt vægt i den første tid, er det afgørende, at dette behov opdages og imødekommes.

En sulten baby vil have endnu mere brug for, at den rigtige mælk etablerer sig hurtigt og i store mængder, og at teknikken ved brystet er effektiv, så alt den mælk, du har lavet, lander i din babys mave.

Hvis din baby er født over tid giver nogle hospitaler early feeding.

Har din baby tabt sig inden ankomst til verden

Hvis en baby den sidste tid i livmoderen har ligget i underkanten af sit behov for mad, vil man ofte se:

  • En baby, der er vejer mindre end forventet.
  • En baby, der ser meget lang og tynd ud (lange, tynde arme og ben). Baby har et mavemål, der er mindre end hovedmålet.
  • En baby, hvis hud virker for stor især på arme og ben. Man kan forestille sig, at huden har strakt sig om noget større, der nu er forsvundet.
  • En baby, hvis hud er meget skællende og tør på hele kroppen (ikke bare hænder og fødder) – ikke altid.
  • En baby, der virker meget sulten (urolig og grædende) i den første tid efter fødslen til mælken løber til eller en baby, der kun orker at spise kort tid for så at falde i søvn igen (mangler kræfter).

Baby der har tabt sig, lange tynde arme og ben og huden på lår og underben er ikke (længere) fyldt ud (ham her er ikke skællende og tør).

En baby, der har tabt sig har ofte et meget desperat skrig og er svingende mellem umættelige, desperate og opgivende (sovende og eller sover for lange stræk (over 3 timer i starten).

Tynd (sulten) baby, der græder

Hvilke udfordringer kan en baby født over tid give for amningen

En baby født over tid, der i den sidste tid i livmoderen har manglet mad, vil enten suge meget kraftigt eller suge svagt (fordi han eller hun har mistet noget af sin styrke i kinderne).

Er din baby tynd, kan din baby have svært ved at hente mælken ud af brystet og opstarte mælkeproduktionen. Er din baby overbåren og velnæret, vil din baby med stor sandsynlighed have et kraftigt sug, der fint kan overføre mælk fra brystet. Hvis din baby har et meget kraftigt sug men ligger for yderligt på brystet, så er du i risiko for at få skader på brystvorten. Så gør det ondt at amme, skal du være opmærksom på teknikken ved brystet.

En sulten baby vil ofte hyppigt til brystet, men kan også være for sulten eller udmattet til at reagere på sit eget behov for mad.

Hvad jeg selv kan gøre for min baby og min amning

Uanset om din baby er velnæret eller sulten, vil du skulle være særligt opmærksom på, at din baby helt fra første amning lærer en god teknik ved brystet, anvender denne under hele amningen og ved hver amning.

Hvis din baby er meget sulten, skal du sikre dig, at din baby får nok mælk, så den tabte vægt kan indhentes. Babyer der i forvejen har tabt sig i vægt kan ikke tåle at tabe sig efter fødslen som andre børn, da deres fedtdepoter / madpakke jo allerede er brugt. Hvis du ikke har så meget råmælk (hvilket er normalt) eller  mælken ikke løber hurtigt til, så kan det være nødvendigt at supplere med modermælkserstatning i de første dage. Det er også vigtigt, at din baby får en god søvn, da din baby tager mere på under søvnen end når han eller hun er vågen – især gråd koster mange kalorier.

Vi har kompetence og stor erfaring med at hjælpe babyer, der har tabt sig inde i livmoderen sidst i graviditeten eller udenfor livmoderen i den første tid på hospitalet eller derhjemme.

Vores Effektiv Smertefri Amning Metode  (ESA metode) tager højde for at forebygge og løse problemer med amningen. Med særlig vægt på, at barnet får så meget mælk ved brystet som muligt, og at amningen er smertefri for moderen. Derudover løser ESA-metoden problemer, der allerede er opstået som for lille mælkeproduktion, vægttab hos din baby, sår på brystvorterne m.m.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.