For tidligt født (præmatur) og amning

Er din baby født før 37 graviditetsuge regnes din baby for at være for tidlig født – også kaldet præmatur. Jo færre uger din baby har haft i livmoderen, jo mere hjælp vil din baby overordnet set have brug for i den første tid efter fødslen. Mange for tidligt fødte babyer kan slet ikke amme og vil have brug for mad på sonde (en plastiskslange, der går fra næsen og direkte ned i mavensækken) i den første tid.

Er din baby for tidlig født vil de første forsøg ved brystet ofte kun være sug, Antallet af sug vil så så gradvist øges, så den tid din baby kan gøre noget ved brystet gradvist vil forlænges over tid. Som en tommelfingerregel skal din baby være tæt på termin for fysisk at være i stand til selv at kunne spise alle sine måltider ved brystet – lave undertryk, kunne holde undertrykket og have kraft til at sutte længe nok til mæthed.

Det vil kræve en masse (mere) af dig at lykkes med amningen

Vi oplever, at forældre og for tidlig fødte babyer bliver sendt tidligere og tidligere hjem og står derhjemme med en baby der på mange måder stadig er behandlingskrævende, eksempelvis har brug for sonde. Før i tiden lå man på hospitalet næsten til termin, den sidste tid på barselsafdelingen (efter udskrivelse fra børneafdelingen). Her blev man som forælder oplært i amning mv. Mødre der har født for tidligt ville have ekstra glæde ved at lykkes med amningen, hvilket gør det endnu mere trist at amningen i dag har så dårlige chancer for succes.

Grundet situationen som helhed og grundet stresshormonernes negative indvirkning på de hormoner, som fremmer den naturlige glæde og mælkens nedløbsrefleks, er det at etablere en amning med en for tidlig født baby en utrolig svær opgave, man som nybagt mor bliver sat på – ofte alene derhjemme.

Etablering af mælkeproduktionen, når baby er for tidlig født

Din baby skal fysisk være klar til at kunne spise og have ”råd” til at bruge energi på selv at skulle hente sin mad – og have kræfter til det. Det første ting man som nybagt mor til en for tidlig født baby står over for – ud over de ting der er eller kan være med ens baby, når han eller hun er for tidl født er at skulle etablerer mælkeproduktionen. Det opgave kan en for tidlig født baby ikke løfte. Det sker med udmalkning, hvor man i stedet for barnet tømmer brystet og tømmer brystet og tømmer brystet – og derved opretter mælkeproduktionen.

Det er ofte en stor følelsesmæssig belastning, når ens baby kommer for tidlig til verden. Stress hæmmer oxytocindannelsen, der er et lykke-, tilknytnings- og mælkehormon. Hvilket kan udfordre etableringen af mælkeproduktionen. Otte er det sådan at man enten laver meget mælk eller kun laver lidt, når brysterne pumpes i gang.

Hud mod hud på neonatal afdelingen med for tidlig født baby – godt for baby, god for mor og godt for mælkeproduktionen. Barnet vil skulle have et tæppe over sig, men det er lige løftet væk til ære for det gode foto.

For tidlig født og mor, der ligger hud mod hud med

Etablering af amningen, når baby er for tidlig født

Jo mindre moden din baby er, og jo færre kræfter din baby har, jo større er udfordringen i forhold til at lære din baby at spise ved brystet. Den baby skal derfor have en eller anden form for modenhed og kraft for at kunne det og det din baby vil kunne ved brystet vil i starten være lidt og med tiden skulle vokse til at blive til mere og mere, jo tættere på termin din baby kommer.

Det er afgørende at ens baby lærer en effektiv teknik ved brystet, for at din baby har en chance for at få mælk nok ved brystet. Derudover er det meget vigtigt, at du lærer at vurdere, om din baby synker og hvor meget mælk, din baby får ved brystet.

Vi oplever desværre at Ammebrikker er meget brugt til at hjælpe barnet hos brystet på hospitalet på børneafdelingen – altså hvis ens barn er født ved for tidligt. En for tidlig født baby vil have mindre kropsvægt og kraft at suge med og ammebrikker vil derfor være endnu en udfordring for at kunne etablere en amningen. Ammebrikker burde ud fra den være et no-go og endnu mere hvis din baby er lille i vægt eller ung i uger, da de gør det sværere for en baby at trække mælken ud af brysterne.

Hvad du selv kan gøre for din amning

Det er også vigtig at holde gang i udpumpningen, så mælkeproduktionen holdes oppe ind til at din baby selv kan klare den opgave. Det vil være forskelligt hvor mange gange i døgnet der er brug for at pumpe – og hvor meget og hvor godt din baby stimulere brystet vil også have noget at sige. Pumpningen kan ikke ophøre før du er sikker på at din baby selv kan holde mælkeproduktionen oppe.

Ligger din baby til brystet med ammebrikker, så vil det det første skridt mod mere amning, oftes være at komme af med ammebrikkerne.

En anden absolut afgørende ting er at din babys teknik er så optimal som mulig, da det vil give en større udbytte pr sug. Det vil forstærke oplevelsen af, at når din baby gør noget, så kommer der noget – at kunne – og det vil også stimulere brysterne bedre til at opretholde produktionen.

Hvis du ønsker hjælp til at få din amningen etableret, så står vi gerne til rådighed. Det kan være på timebasis med et klippekort, hvor vi som din baby kan mere og mere fra gang til gang tager et skridt mere i retning af mere amning for din baby.

Amning af for tidlig født

Med barselsophold hos os lige efter endt hospitalsophold eller efter du er kommet hjem med din baby – eller babyer, så får du muligheden for at ryste hospitalsopholdet af dig og hjælp til amningen og viden om baby og etablering af en velfungerende døgnrytme derhjemme med sådan en lille størrelse. Vi ser os selv som et supplement til hospitalet, hvor vi tager over der hvor du bliver sendt hjem – og hjælper jer med resten, at få en god hverdag derhjemme og følelsen af at kunne og gøre noget godt for sig selv og sit barn.  Efterfølgende vil du hjemme kunne bruge den viden og de redskaber, du har fået til at fastholde en god hverdag for og med din baby.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. I 2009 startede hun og Charlotte Utzon Det Private Barselshotel i Gentofte og i 2013 Baby Instituttet. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.