HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Fødsel før tid / for tidlig fødsel

En baby, der er født før 37. graviditetsuge er født for tidlig. Det sker hos lidt under 5 % af alle graviditeter. Fordi for tidlig fødte babyer stadig er meget umodne i alle deres organer, vil man helst holde barnet inde i livmoderen så længe som muligt – og altså ikke have at det fødes før tid. Hvis man kan bestemme det. Jo længere fra terminen man føder, jo dårligere for barnet. Eksempelvis kan bare nogle enkelte dage længere i livmoderen tidligt i graviditeten betyde alt for det lille barn langt fra sin termin.

Er jeg i risiko for at føde for tidligt?

Man kan ikke vide om man vil føde for tidligt. Det ville være smart, hvis man kunne tage en prøve eller noget andet og fastslå om man var i risiko for at føde for tidligt, så man kunne nå at gøre noget. Eksempelvis kan man anlægge en abdominal cerclage.

Ofte finder man aldrig ud af, hvorfor en kvinde gik for tidlig i fødsel. Men det sker oftere hvis man;

Tegn på / varsling om for tidlig fødsel

Hvad går der, eller hvad kan der gå forud for, at man føder for tidligt?

  • Tiltagende plukkeveer for tidligt i graviditeten (livmoderhalsen skal tjekkes)
  • Menstruations-lignende murren i underlivet eller lænden / smertefulde sammentrækninger af livmoderen (livmoderhalsen skal tjekkes).
  • Tegnblødning / blødning
  • Tyngde fornemmelse / barnet står dybt med sit hoved
  • Øget vaginal slim / slimprop afgang
  • Åbning af livmoderhalsen / funneling.
  • Vandafgang – sivende vandt

Hvad kan man selv gøre?

Hvis man er bekymret, fordi man har en eller mange af ovenstående tegn, så skal man kontakte sin jordemoder, læge eller hvis man tænker at tiden er afgørende det fødested man hører til. Her vil man blandt andet undersøge urinen og evt. tjekke hvor lang livmoderhalsen er, eller om der er funneling med en ultralydsskanning.

Gravid kvinde der har ond og pletbløder, manden ringer til hospitalet.

Hvis der er tegn på for tidlig fødsel vil man bliver sat på aflastning. Det går ud på at ligge på langs og hvile, altså en meget rolig tilværelse. Og også en sygemelding.

Man skal afholde sig fra tunge løft og andet der kan presse barnet ned mod livmoderhalsen. Og alt stress skal fjernes / minimeres. Og man skal selvsagt ikke ryge i graviditeten.

Hvad gør man, hvis fødslen er i gang

Hvis man får veer, så man vil føde for tidligt, vil man forsøge at standse fødslen med et vehæmmende drop, alt efter hvor for tidligt i graviditeten det er. Man vil have mest succes med det, hvis man sætter tidligt ind – mens veerne endnu ikke er rigtig i gang (i latents fasen).

Hvis babyens lunger stadig er meget umodne, vil man som minimum forsøge at holde fødslen hen, så man kan give et lungemodnende stof til barnet. Det skal kunne nå at virke i 2 døgn, for at have optimal virkning.

Hvis der er vandafgang vil man vurdere, hvad der er bedst at gøre, da fødslen så er mere i gang. Er fødslen meget tidligt på den, så kan man ligge til aflastning med vandafgang. Vandafgang vil dog i de fleste tilfælde betyde, at man skal føde, da det også betyder at barnet i livmoderen ikke længere er beskyttet af fosterhinderene (der jo nu er hul på hvorfor fostervandet løber ud).

Andre artikler

Andre artikler der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!