En baby, der er født før 37. graviditetsuge, er født for tidlig. Det sker hos lidt under 5 % af alle graviditeter. Fordi for tidlig fødte babyer stadig er meget umodne i alle deres organer, vil man helst holde barnet inde i livmoderen så længe som muligt – og altså ikke have at barnet fødes før tid. Hvis man kan bestemme det. Jo længere fra terminen man føder, jo dårligere for barnet. Eksempelvis kan bare nogle enkelte dage længere i livmoderen tidligt i graviditeten betyde alt for det lille barn langt fra sin termin.
Er jeg i risiko for at føde for tidligt?
Man kan ikke vide om man vil føde for tidligt. Det ville være smart, hvis man kunne tage en prøve eller noget andet og fastslå om man var i risiko for det, så man kunne nå at gøre noget. Eksempelvis at anlægge en abdominal cerclage. Det er (endnu) ikke muligt.
Ofte finder man aldrig ud af, hvorfor en kvinde gik for tidlig i fødsel. Men det sker oftere hvis man;
- tidligere har født for tidligt.
- livmoderhalsen er afkortet.
- venter tvillinger eller trillinger.
- har blærebetændelse (især hvis den ikke behandles).
- er helt unge eller “ældre”.
- lever et hårdt liv (stress, rygning, alkohol mv).
- ved væksthæmning af barnet.
- ved infektioner hos mor eller barn.
Tegn på / varsling om for tidlig fødsel
Hvad går der, eller hvad kan der gå forud for, at man føder for tidligt?
- Tiltagende plukkeveer for tidligt i graviditeten (livmoderhalsen skal tjekkes).
- Menstruationslignende murren i underlivet eller lænden og smertefulde sammentrækninger af livmoderen (livmoderhalsen skal tjekkes).
- Tegnblødning/blødning.
- Tyngde fornemmelse/barnet står dybt med sit hoved.
- Øget vaginal slim/slimprop afgang.
- Åbning af livmoderhalsen/funneling.
- Vandafgang – sivende vand.
Hvad kan man selv gøre?
Hvis man er bekymret, fordi man har et eller mange af ovenstående tegn, skal man kontakte sin jordemoder, læge eller hvis man tænker at tiden er afgørende det fødested man hører til. Her vil man blandt andet undersøge urinen og eventuelt tjekke hvor lang livmoderhalsen er, eller om der er funneling med en ultralydsskanning.
Hvis der er tegn på for tidlig fødsel, vil man blive sat på aflastning. Det går ud på at ligge på langs og hvile, altså en meget rolig tilværelse. Og også en sygemelding.
Man skal afholde sig fra tunge løft og andet, der kan presse barnet ned mod livmoderhalsen. Og alt stress skal fjernes/minimeres. Og man skal selvsagt ikke ryge i graviditeten.
Hvad gør man, hvis fødslen er i gang
Hvis man får veer, så man vil føde for tidligt, vil man forsøge at standse fødslen med et vehæmmende drop, alt efter hvor tidligt i graviditeten det er. Man vil have mest succes med det, hvis man sætter tidligt ind – mens veerne endnu ikke er “rigtigt i gang (i latentsfasen)”.
Hvis babyens lunger stadig er meget umodne, vil man som minimum forsøge at holde fødslen hen, så man kan give et lungemodnende stof til barnet. Det skal virke i 2 døgn, for at have optimal virkning.
Hvis der er vandafgang vil man vurdere, hvad der er bedst at gøre, da fødslen så er mere i gang end ved veer. Er fødslen meget tidligt på den, kan man ligge til aflastning med vandafgang for at give barnet længere tid i livmoderen. Vandafgang vil dog i de fleste tilfælde betyde, at man skal føde, da det også betyder at barnet i livmoderen ikke længere er beskyttet af fosterhinderne (der jo nu er hul på hvorfor fostervandet løber ud) og derfor i øget risiko for at bakterierne kravler op til barnet – og skaber en infektion.
Andre artikler
- Lav fødselsvægt og amning
- Født for tidligt- præmatur baby
- Efterfødselsreaktion
- Råmælk- din babys første måltid