fbpx

Blog

Amning & flaske / Det er ikke i orden!

ØV, flere må supplere med MME og stoppe amningen

ØV, flere må supplere med MME og stoppe amningen

Mødre vil rigtig gerne amme deres baby. Tidligere undersøgelser har vist at 99 % af alle mødre som udgangspunkt gerne vil amme deres baby. Derfor er det trist at nye tal IGEN viser, at færre nybagte mødre lykkes med at fuldamme deres baby.

De nye tal fra Børnedatabasen viser, at babyer, der bliver fuldammet, når de er to uger gamle, på bare 2 år er faldet fra 89,3 % (2012) til 86,7 % (2014). Når barnet er 9 uger gammel ammer kun 64, 8 % deres baby.

Kvinder ammer mindre, tal for 2012

http://www.dr.dk/nyheder/indland/faerre-moedre-ammer-deres-spaedboern

Et lavere seviceniveau i dag end tidligere

Susanne Hede, der er formand for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker, siger til DR, at hun mener, at forklaringen er, at der er et lavere serviceniveau end før finanskrisen. Mødre kommer tidligere hjem fra hospitalet og får ikke så meget hjælp i starten som førhen. Hvis mødrene kan få hjælp, når de har brug for det, vil mange gerne amme, siger hun. Vi er helt enige. Vi oplever tre primære årsager til, at amningen ikke kommer til at lykkes.

  1. Stress – fordi stress skaber kuk i de mælkeetablerende og mælkeproducerende hormoner (har størst betydning i de første 3 uger).
  2. At barnet har en uhensigtsmæssig teknik ved brystet, der giver ammeproblemer som sår, smerte, brystbetændelse og for lille mælkeproduktion
  3. For lidt eller for dårlig ammevejledning – og for lidt mesterlære.

Kun halvdelen af alle fuldammer ved 4 måneders alderen

Tallene viser også, at kun omkring halvdelen af alle mødre stadig fuldammer deres baby ved 4 måneders alderen, og at kun 9,8 % fuldammer til barnet er et halvt år. Det vil sige, at kun 1 ud af 10 nybagte mødre lykkes med at følge Sundhedsstyrelsens anbefaling om at babyer alene ernæres med brystmælk de første 6 måneder. Sundhedsstyrrelsen anbefalinger er givet fordi ernæring med brystmælk alene det første halve år blandt andet giver:

  • En mindre risiko for overvægt senere i livet.
  • Mindre risiko for at udvikle diabetes (sukkersyge) senere i livet.
  • Amning forebygger infektioner.
  • Ammebørn ser ud til at klare sig en smule bedre i IQ-test senere i livet (have højere intelligens)

Nybagte mødre skal gives bedre betingelser

Jeg må, som fagperson, til stadighed undre mig over, hvorfor de gode anbefalinger, der gives for at sikre næste generation en god trivsel, ikke får bedre betingelser. Hvordan kan det være, at topmotiverede danske nybagte mødre og fædre ikke skal have en sikker, tryg start på et ny liv med undervisning, omsorg, tid og hjælp til at lære det håndværk, det at at amme og tage ansvar for en nyfødt baby.

Det synes vi  – og det skal da heller ikke være en hemmelighed, at det er derfor, vi har åbnet Det Private Barselshotel og Baby Instituttet.

Er du enig og gravid, kan du læse om vores barselsophold her og vores babykonsultationer og klippekort her. Sidder du lige nu, som en masse andre danske kvinder, og bakser med en for lille mælkeproduktion, sår på brystvorterne, smertefulde amninger, en utilfreds baby ved brystet, lange amninger eller brystbetændelse, så kan vi hjælpe dig.

Du kan læse om vores ammevejledning her

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.