Flaskesutter findes i forskellig størrelse. Det vil sige at den samme flaskesut findes med forskelligt gennemstrømshastighed også kaldet flow. Gennemstrømshastigheden er det tempo mælken løber ud med med et givent sug. Når din baby er lille er suget ofte meget kraftig og din babys mund endnu ikke så stor, så her skal barnet have et mindre flow end når din baby bliver ældre og mundhulen er større. En baby synker som udgangspunkt, når mundhulen er fyldt.
Som din baby bliver større, vil du få brug for flaskesutter med en større og større hulstørrelse til din baby. Du kan købe flaskesutter der passer til de flasker du allerede har, så det kun er flaskesutten du skal have med en større gennemstrømningshastighed. Afhængig af din babys sug, har du brug for at gå op i flaskesut-størrelse løbende. Det vil gøre, at din baby nemmere vil kunne få mælken ud af flasken, få større mundfulde mad pr gang eller få mindre luft med ind i munden sammen med mælken.
Flowet bestemmer måltidets længde
Hvor hurtigt din baby kan spise et måltid, vil afhænge af dit barns sug i kombination med hullets størrelse i flaskesutten.
Det er meningen at din baby hverken skal tage meget længe om, at få sin mad. Det skal ikke være en kamp at få maden ud af flasken med risiko for at din baby bliver træt i kinderne og måske ikke få spist nok – og måske heller ikke tager nok på i vægt. Omvendt er det selvfølgelig heller ikke mening om, at mælken skal løbe alt for hurtigt ud. Hvis din baby spiser meget hurtigt, vil det være svært for din baby at nå at mærke mæthed, og din baby vil lettere kunne komme til at spise for meget – mere end han eller hun har brug for, og tage for meget på i vægt.
Brug en højere gennemstrømningshastighed, hvis din baby falder i søvn under madningen, bliver irriteret eller hvis madningen tager meget lang tid. Og en mindre gennemstrømshastighed hvis din baby sluger mælken for hurtigt og det skaber problemer. Nogle babyer spiser bare hurtigt (sluger en flaske på 5 minutter) uden at det giver dem nogen problemer.
For de fleste flaskebørn passer det fint at måltidet varer 10 minutters aktiv spisning – kan godt vare 20 min inkluderet bøvser.
For lille gennemstrømning vil give mere luft i maven
En for lille gennemstrømning har en tendens til at give mere luft i maven, der så skal bøvses op. Hvis den ikke kommer op, vil den være årsag til luft i maven (tarmen), der i stor mængde vil være ubehagelig og gøre ondt. Grunden til at der piskes luft ind i flasken, hvis hullet er for lille skyldes. at når noget løber ud af et lille hul med et for stor sug, vil der skabes luft.
For stor gennemstrømning gør mælken vild
Hvis gennemstrømningen er for hurtig fordi mælken løber for hurtig ud, vil din baby have tendens til at sprutte under måltidet, få mælken galt i halsen eller have svært ved at vende sig til drikkehastigheden.
Hvilken sutteflaskesut har jeg?
De fleste flaskesutter er tydeligt nummererede for at angive gennemstrømningshastigheden. Det gør at du nemt kan orientere dig i hvilken flaskesut du har fat i – også klokken 2 om natten. Du finder ofte størrelsen mærket ind i silikonen eller latexen. Som denne her, der er størrelse 1.
Hvert flaskemærke har vejledende anbefalinger for deres flaskesutter, der tager udgangspunkt barnets alder. Din baby vil som udgangspunkt have brug for den hulstrørrelse, der passer til din babys alder – eller et nummer større end sin alder eller et nummer mindre end sin alder. Prøv dig frem, hvad der passer din baby bedst, og giver jer de bedste måltider.
- Du finder Medela flaskesutter her =>
- Du finder Medela Calma falskesutten her (one size) =>
- Du finder Philips Response flaskesutter her =>
- Du finder Philips Natural flaskesutter her=>
- Du finder Bibs flaskesutter her =>
Det anbefales af hygiejnemæssige årsager at flaskesutterne udskiftes efter 3 måneder, hvilket jeg også tænker er en god ting.
Andre artikler om flaske
- Flaske, når du også gerne vil amme
- Hvor meget mælk skal baby cirka have pr måltid?
- Prøv med paced bottlefeeding, hvis du også amme
- Læs om allergivenlig modermælkserstatning ⇒
- Opbevaring af modermælk, sådan gør du