KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Flaske & amning

Måske du ammer – og også ønsker at give flaske?

  • Det kan være, at du ammer, men har brug for en nat, hvor du får lov at springe en amning over, for at få noget sammenhængende søvn.
  • Det kan være, at du har brug for, at din baby kan få noget at spise, når du ikke kan være i nærheden.
  • Det kan være, at mælkeproduktionen er for lille, og du har brug for at supplere, for at din baby kan tage nok på i vægt.
  • Det kan være, at du har fået sår og har smertefulde amninger, der gør at du har brug for at aflaste brystet.
  • Det kan være, at din baby har problemer med teknikken ved brystet, og må supplere med flasken, for at din baby får nok mad.
  • Det kan være, at du gerne vil give din baby en flaske eksempelvis til natten – og se hvordan det virker på søvnen.

Skal man give flaske, når man ammer?

Hvis din amning er velfungerende, er den mælk, der er i brysterne, nok til at dække din babys behov.

Der findes ingen dokumentation for at friske babyer, der er født til termin, har behov for anden væske end råmælk og senere den brystmælk, de får ved brystet. Flaske, når du ammer, er altså noget du kan give eller have ønske om at give – men ikke noget du skal eller bør give.

Hvorfor give flaske?

Der er nogle, der synes det er rart, at deres baby også kan tage en flaske. Det kan være, hvis man ved, at ens baby skal passes af andre, eksempelvis hvis man skal til lægen, tidligt tilbage på arbejdet / skolen eller andet.

Det kan også være, at man kunne tænke sig, at partneren engang imellem tager barnet, så amningen erstattes med en flaske, eksempelvis så moderen kan få nogle timers sammenhængende søvn.

Flaske til nyfødt, der skal ammes

Hvis din baby er nyfødt, skal du passe på ikke at forvirre din babys sutteteknik og forventning til mælkeflowet, hvilket kan ske, hvis man giver sutteflaske. Det skyldes, at sutteteknikken på flasken, for at få mælken ud, er anderledes, end den teknik din, baby skal bruge ved brystet.

Du må vurdere, om din baby overhovedet har brug for ekstra mad. Og hvis ja, vil det ofte være bedre at give det på andre måder end på flaske. Det kan være på en lille kop, sprøjte, fingerfeeding og SNS system.

Flaske, fordi din baby har brug for mere mad

Supplering med MME og flaske vil give din baby mere mad. Og det er godt, hvis din baby mangler mad, og brystet (endnu) ikke kan levere den mængde mælk, din baby har brug for, eller din babys teknik ikke er god nok til at kunne hente nok mælk ud. Men det løser ikke det problem, der har gjort, at supplering med MME er nødvendig for at mætte din baby. Der er tilmed en tendens til, at supplering med modermælkserstatning kan have en negativ indvirkning på amningen, med øget risiko for en nedadgående mælkeproduktion.

Står du i en situation, hvor du skal give flaske, fordi der er noget med amningen, der ikke fungerer optimalt, er det selvsagt utroligt vigtigt at gøre noget for at få rettet op på årsagen til at der er brug for at give ekstra mælk – udover at give din baby mere mad.

Flaske til baby, der ammes

Når amningen er veletableret, ønsker nogle at kunne give en flaske af og til. De fleste babyer vil sagtens kunne håndtere det, uden at det går ud over amningen.

Jo tidligere – efter at amningen er godt etableret – du introducerer flasken, jo større chancer er der for at din baby “bare tager flasken”. Det er nemlig ikke alle babyer, der synes, at det er en god idé med flaske. Går der for længe, er der flere, der ikke vil tage sutteflasken. De er godt tilfredse med brystet og synes, flasken er en underlig ting, som de ikke kan se, hvad de skal bruge til. Hvorimod andre babyer bare hapser flasken.

Det kan også være, at barnet godt vil tage flasken men kun, hvis der er brystmælk i flasken. Han eller hun kan måske bare ikke kan lide smagen af modermælkserstatning. Det kan være et problem, hvis man ikke kan eller vil pumpe, eller hvis man ikke har mælk nok, og det er årsagen til at ens baby også skal have flaske.

Flaske når du ammer

Specialsutteflaske til ammebabyer

Står du i en situation, hvor du skal give din baby sutteflaske, er Medelas Calma-flaske den eneste på markedet, hvor din baby anvender så godt som den samme teknik for at få mælken ud som ved brystet. Det er den, vi bruger på Babyinstituttet, hvis der er brug for det. Du skal være opmærksom på, at det ikke er alle babyer, der kan suge mælk ud af Calmaflasken eller suge så meget ud, som de er sultne til.

Det næstbedste er en flaske med en rund sut, så din babys tunge stadig skal rulle om flasken på samme måde som ved brystet.

Der vil altid være en lille risiko…

Der vil altid være en lille risiko for, at ens baby synes, at flasken er en bedre idé end brystet. Jo bedre amningen kører, og jo nemmere din baby har ved at håndtere brysterne – ikke får for lidt og ikke får for meget, jo mindre er risikoen for, at din baby vil forelske sig i flasken.

Har amningen det svært, har man set, at bare en enkelt flaske eller to kan medføre, at barnet efterfølgende nægter brystet. Det ses også, hvis teknikken på flasken er meget langt fra den ved brystet (som på de flaskesutter, der er flade), og barnet begynder at bruge teknikken fra flasken på brystet. Her vil barnet få mindre og mindre brystmælk (og mere og mere flaske).

Flaske for at få en bedre bedre nattesøvn

Mange tænker, at de vil give deres baby en flaske, og ved at få en bedre nattesøvn. Undersøgelser har vist, at supplering med modermælkserstatning i ammeforløbet ikke giver en bedre nattesøvn, snarere omvendt.

Den øgede uro om natten hos babyer, der suppleres med MME skyldes formentlig luftgener og fordøjelsesbesvær (kun ved MME), der ofte er mere af ved flasken (både hvis der gives modermælk og modermælkserstatning).

Supplering med modermælkserstatning vil dog ofte give en bedre nattesøvn, hvis mælkeproduktionen i brysterne er for lille og barnet får for lidt mælk ved brysterne, og der er brug for mere mad for en passende vægtøgning og brysterne ikke kan levere den mælk – eksempelvis ved appetitspring. 

KOM MED I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!