HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Flaske & amning

Måske du ammer – og også ønsker at give flaske? Der kan nemlig godt være tilfælde, hvor amning og flaske er en acceptabel og god kombination.

  • Det kan være, at du ammer, men har brug for en nat, hvor du får lov at springe en amning over, for at få noget sammenhængende søvn.
  • Det kan være, at du har brug for, at din baby kan få noget at spise, når du ikke kan være i nærheden.
  • Det kan være, at mælkeproduktionen er for lille, og du har brug for at supplere din baby, for at han eller hun kan tage nok på i vægt.
  • Det kan være, at du har fået sår og har smertefulde amninger, der gør at du har brug for at aflaste brystet.
  • Det kan være, at din baby har problemer med teknikken ved brystet, så du må supplere med flaske, for at din baby får nok mad.
  • Det kan være, at du gerne vil give din baby en flaske til natten – og se hvordan det virker på søvnen.

Skal man give flaske, når man ammer?

Nej, hvis din amning er velfungerende, så er den mælk, der er i brysterne, nok til at dække din babys behov.

Der findes ingen dokumentation for at friske babyer, som er født til termin, har behov for anden væske end den råmælk og senere den brystmælk, de får ved brystet. Så flaske er altså ikke noget, du behøver at give din ammebaby. Flaske, når du ammer, er altså noget du, kan give eller ønsker at give – og ikke noget du skal eller bør give.

Hvorfor give flaske?

Der er mange, der synes det er rart, at deres baby også kan tage en flaske. Det kan være, hvis man ved, at ens baby skal passes af andre, eksempelvis hvis du skal til lægen, tidligt tilbage på arbejdet / skolen eller andet.

Det kan også være, at man kunne tænke sig, at far engang imellem tager barnet og erstatter en amning med en flaske, så mor kan få nogle timers sammenhængende søvn.

Flaske til nyfødt, der skal ammes

Hvis din baby er nyfødt, skal du passe på ikke at forvirre din babys sutteteknik og forventning til mælkeflowet, hvilket kan ske, hvis du giver din baby sutteflaske. Det skyldes, at sutteteknikken på flasken, for at få mælken ud er anderledes, end den teknik din baby skal bruge ved brystet.

Du må vurdere, om din baby overhovedet har brug for ekstra mad. Og hvis ja, så vil det ofte være bedre at give det på andre måder end på flaske. Det kan være på en lille kop, sprøjte, fingerfeeding og SNS system.

Flaske, fordi din baby har brug for mere mad

Der er en tendens til, at supplering med modermælkserstatning har en negativ indvirkning på amningen, med øget risiko for en nedadgående mælkeproduktion. Supplering med MME og flaske vil give din baby mere mad. Og det er godt, hvis din baby mangler mad, og brystet (endnu) ikke kan levere den mængde mælk, din baby har brug for, eller din babys teknik ikke er god nok til at hente nok mælk ud. Men det løser ikke det problem, der har gjort, at supplering med MME er nødvendig for at mætte din baby.

Står du i en situation, hvor du skal give flaske, fordi der er noget med amningen, der ikke fungerer optimalt, så er det selvsagt utroligt vigtigt at gøre noget for at få rettet op på det problem – udover at give din baby mere mad. Det hjælper vi dig rigtig gerne videre med. Det vil helt klart være en skam ikke at give amningen de bedste betingelser for at lykkes.

Flaske til baby, der ammes

Når amningen er veletableret, ønsker nogle at kunne give en flaske af og til. De fleste babyer vil sagtens kunne håndtere det, uden at det på nogen måder går ud over amningen.

Jo tidligere – efter at amningen er godt etableret – du introducerer flasken, jo større chance er der for at din baby “bare vil tage den”. Det er nemlig ikke alle babyer, der synes, at det er en god idé med flaske. Går der for længe, er der flere, der slet ikke vil tage sutteflasken. De er godt tilfredse med brystet og synes, flasken er en underlig ting, som de ikke kan se, hvad de skal bruge til. Hvorimod en anden baby bare hapser flasken.

Det kan også være, at barnet godt vil tage flasken men kun, hvis der er brystmælk i flasken. Han eller hun kan altså ikke kan lide smagen af modermælkserstatning. Det kan være et problem, hvis man ikke kan eller vil pumpe, eller hvis man ikke har mælk nok, og det er derfor ens baby skulle tage en flaske, som supplement til amningen.

Flaske når du ammer

Specialsutteflaske til ammebabyer

Står du i en situation, hvor du skal give din baby sutteflaske er Medelas Calma-flaske den eneste på markedet, hvor din baby anvender samme teknik for at få mælken ud som ved brystet. Det er den, vi bruger på Baby Instituttet, og hvis der er brug for det, ved barselsophold. Du skal være opmærksom på, at det ikke er alle babyer, der kan suge mælken ud af den eller suge så meget ud, som de er sultne til.

Det næstbedste vil være en flaske med en rund sut, så din babys tunge stadig skal rulle om flasken, som er det samme tungen skal gøre ved brystet.

Der vil altid være en lille risiko…

Der vil altid være en lille risiko for, at at ens baby synes, at flasken er en bedre idé end brystet. Jo bedre din amning kører, og jo nemmere din baby har ved at håndtere brysterne – ikke får for lidt og ikke får for meget, jo mindre er risikoen for, at din baby vil forelske sig i flasken.

Har amningen det svært, kan man se, at bare en enkelt flaske eller to kan medføre, at barnet efterfølgende nægter brystet. Det ses også, hvis teknikken på flasken er meget langt fra den på brystet (som på de flaskesutter, der er flade), og barnet begynder at bruge teknikken fra flasken på brystet.

Flaske for at få en bedre bedre nattesøvn

Mange tænker, at de vil give deres baby en flaske, og så få en bedre nattesøvn. Undersøgelser har vist, at supplering med modermælkserstatning i ammeforløbet ikke giver en bedre nattesøvn, snarere omvendt.

Det er vores erfaring, at supplering med modermælkserstatning vil give en bedre nattesøvn, hvis mælkeproduktionen i brysterne er for lille, og der er brug for mere mad.

Den øgede uro om natten hos babyer, der suppleres med MME skyldes formentlig luftgener og fordøjelsesbesvær (kun ved MME), som der ofte er mere af ved flasken.

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!