Fedt er vigtig for mennesker og særligt for helt små børn. Fedt indeholder 37 kJ / 9 kalorier per gram og bidrager væsentlig til det samlede energibehov. Hvor proteiner bidrager med 17 kJ / 4 kalorier per gram og kulhydrater med 17 kJ /4 kalorier per gram.
Fedt i kosten til helt små børn, fra de begynder at få rigtig mad, er vigtigt for at sikre barnet en tilstrækkeligt mængde kalorier og for at sikre barnet nok af de fedtopløselige vitaminer. Fedt er nødvendigt for at disse vitaminer kan optages i tarmen. Ligesom at kroppen bruger fedt til at bygge celler og til at danne hormoner.
De officielle anbefalinger tilråder, at 25-40 % af vores daglige energi kommer fra fedt (kaldet energiprocent E%). Anbefalingerne til børn i 6 – 12 måneders alderen er, at deres energiprocent ligger på mellem 30-45 E% og at børn fra 12 – 23 måneders alderen ligger mellem 30 – 40 %. Danske undersøgelser viser, at langt de fleste spædbørn får den anbefalede mængde fedt – altså hverken for lidt eller for meget fedt.
Hvor får man fedt fra?
Fedt kommer fra fedtstoffer, der er i visse “fede” fødevarer. Fedt findes i forskellige madvarer (vær opmærksom på at det ikke alle der er lige sunde eller anbefales til små børn).
- Fedtstoffer fra smør, blandingsprodukter, margarine, olie, mayonnaise og remoulade.
- Kød og kødprodukter. Oksekød, svinekød, bacon, kødpålæg, leverpostej.
- Fede mejeriprodukter: fløde, os, mælk, flødeis.
- Brød og kornprodukter: brød, kiks og kager.
- Nødder, kerner og frø.
- Avocado, oliven.
- Fede fisk og fiskeolie.
Forskellige typer fedtstoffer
Dertil er der forskellige typer af fedt; mættet fedt og umættet fedt. Mættet fedt kommer fra animalske fedtstoffer og umættet fedt kommer fra planter og fede fisk. De flerumættede fedtsyrer og essentielle flerumættede fedtsyrer. De flerumættede fedtsyre kalder også polyumættede fedtsyrer (PUFA). De er essentielle polyumættede fedtsyrer er essentielle, hvilket vil sige at vi ikke selv kan danne dem i kroppen. Vi er altså afhængige af at få den tilført via maden. Det drejer sig om de n-6 og n-3 fedtsyrer, der findes i maden som linolsyre og linolensyre.
Det er vigtigt at variere mellem de forskellige typer af fedtstof, da de hver især kan noget særligt. Vi skal have mest af det umættede fedt, der kommer fra planteriget og fra fede fisk. De høje indtag af fedt, en baby skal have, skal også sikre et tilstrækkeligt indtag af de essentielle flerumættede fedtsyrer. De ikke essentielle fedtsyre kan kroppen selv danne, hvis vi får for lidt af dem i kosten.
Risikoen ved for lidt fedt til baby
10 % i alderen 6-12 måneder ligger under det anbefaldede indtag i forhold til fedt. Et for lavt fedtindtag vil ofte betyde et for lavt energiindtag. Ligesom at et lavt fedtindtag vil være er forbundet med et for lavt vitaminniveau af de fedtoptagelige vitaminer.
Et fedtindtag på under 20-22% i første leveår (altså meget for lavt) kan påvirke barnets vækst negativt, fordi de fleste børn ikke kan spise nok mad til at kunne tage nok på i vægt, hvis energitætheden i maden bliver for lav.
Risikoen ved for meget fedt til baby
Også 10 % i alderen 6-12 måneder ligger over det anbefalede indtag i forhold til fedt. Et for højt fedtindtag bør undgås, for at sikre, at barnet ikke får for højt et energindtag og øger sin vægt for meget. Der er ikke fundet evidens for, at et højt fedtindtag i de første leveår øger risikoen for fedme senere i barndommen.
Et højt fedtindtag vil ofte gøre, at kosten indeholder færre fødevarer med et højt indhold af næringsstoffer. Den mæthed fedtet giver gør at der ikke er “plads til” en varieret kost, der indeholder alle de næringsstoffer, der er nødvendige for barnet.
Problem med for meget mættet fedt
Mættet fedt findes overvejende i de animalske produkter, produkter fra dyr.
Da der ikke er kendte, positive effekter for små børn ved at have et højt indtag af mættet fedt, anbefales det, at indtaget af mættet fedt begrænses til under 10 % af barnets energiindtag (der er den samme anbefaling som for større børn og voksne). Formålet er begrænse indtaget af de transfedtsyrer, der er i mættet fedt. Transfedtsyrer er en type fedtsyrer, der er årsag til hjertekarsygdomme hos mennesker. De findes i stor mængde i færdiglavede retter, fastfood og snacks.
Det har vist sig at stort set ALLE småbørn har et indtag af mættet fedt på 10 E% eller mere – altså over det anbefalede indtag. Hvorfor det giver god mening, som forældre, at have for øje at reducere mængden af mættet fedt i ens barns kost (uden at dit barn ved det får for et for lille indtag af fedt).
Hvordan skære man ned på mængden af mættet fedt
Fedtholdige mejeriprodukter som smør indeholder meget mættet fedt, og skal derfor gives i begrænset mængde og udskiftes med andre produkter, der indeholder umættet fedt; bløde margariner og blandingsprodukter.
Anbefalingen om at holde indtaget af mættet fedt på under 10% er baggrunden for, at man anbefaler letmælk til børn fra 1-årsalderen og at børn fra 2-årsalderen skal overgå til fedtfattige mælkeprodukter.
Andre artikler om emnet
- Fra overgangskost til mere fast føde
- Om overgangskost; mos og grød til baby
- Om babys første måltid rigtig mad
- Fra overgangskost til fast føde
- Begynde med mad, hvornår?