KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Feber hos baby

Feber hos babyer kan ofte give anledning til stor bekymring. Læs her og bliv klogere på, hvordan du kan hjælpe din baby med feber og hvornår du bør søge læge.

Feber er temperaturforhøjelse til 38 grader eller derover. Temperaturforhøjelse er et led i kroppens naturlige forsvar mod infektioner og ses langt oftere hos børn end hos voksne, fordi deres temperaturregulering er mere ustabil. Eksempelvis kan et lille barn sagtens få feber uden at en voksen vil få det af samme sygdom. Det gælder dog ikke helt små børn (baby 0-3 måneder), da deres krop er dårligere i stand til at lave temperaturforhøjelse. Her vil man se mindre tendens til feber, selv om tilstanden er dårlig.

Selvom feber er en naturlig del af sygdomsbekæmpelse hos mennesker og især børn, så tager man altid feber hos helt små børn meget alvorligt – jo yngre barnet er, jo mere alvorligt tager man det.

feber hos baby

Hvad er feber?

Feber er når kroppens temperatur stiger til højere end den normale kropstemperatur. Den normale kropstemperatur for mennesker er omkring 37 grader.

Grænsen for feber er sat til 38 grader taget i numsen (der er den mest præcise måling) og taler man om høj feber, har man en kropstemperatur over 40 grader. Grænsen for, hvornår temperaturforhøjelsen i sig selv er farlig, er almindeligvis 41 grader.

Hvornår skal lægen kontaktes ved feber hos baby?

Feber er som sagt meget normalt, men ikke hos helt små babyer. Du skal derfor kontakte lægen eller lægevagten, hvis din baby på under 1/2 år har/får feber. Vær opmærksom på at det helt spæde barns temperatur center i hjernen ikke er fuldt udviklet, det gør at en lille baby godt kan være syg og endda meget syg uden at få temperaturforhøjelse – få feber. Har du en dårlig fornemmelse af din babys almene tilstand, uden at din baby har feber, bør du også kontakte lægen.

  • Du skal altid kontakte din læge eller lægevagten, hvis din baby er under 1/2 år og har feber.
  • Du skal altid kontakte lægen eller lægevagten, hvis din babys almene tilstand er påvirket; at din baby er slap, sløv og/eller ikke vil spise (uanset om temperaturen ikke er særlig høj).

Den lidt større baby (3-6 måneder), kan godt få feber – og kan let hurtigt få meget høj temperaturstigning, men kan (heldigvis) også hurtig køles ned igen (se senere).

  • Er temperaturen 39 grader eller derover, skal du måle temperaturen med 1-2 timers mellemrum.
  • Har dit barn over 40 grader i feber, skal du kontakte lægen.
  • Et barn med 40 grader eller derover i temperatur og/eller påvirket bevidsthedsniveau, stiv i nakken og/eller har små blødninger i huden (petekkier) vil blive indlagt akut.

Hvorfor får min baby feber?

Feber hos baby er kroppens reaktion på sygdom. Der findes rigtig mange sygdomme, der kan give en baby feber. Langt de fleste er ufarlige og kroppen er fint i stand til at helbrede sig selv.

Når bakterier eller virus trænger ind i kroppen, aktiveres immunforsvaret. En af immunsystemets reaktioner er en stigning af kropstemperaturen. De funktioner der bekæmper de fremmede bakterier og virus fungerer nemlig mere effektivt ved en højere temperatur end den normale kropstemperatur. Immunsystemet er mest effektivt, når temperaturen i kroppen er mellem 38 og 39 grader. Feber hos baby er derfor en smart ting og gør at kroppen bedre kan bekæmpe sygdommen og helbrede sig selv.

Det er derfor, at du (som udgangspunkt) ikke skal give din baby febernedsættende piller (som panodil eller lignende) ved moderat feber, da du så vil gøre dit barns sygdomsbekæmpelse mindre effektiv.

Hvordan er din babys (almene) tilstand?

Udover at finde ud af om din baby har feber eller og ved feber holde øje med en stigning i temperaturen, skal du også vurdere hvordan din baby har det. Det er hvad man i fagsprog kalder at vurdere din babys almene tilstand – og om den forandres.

Er din baby under 1/2 år og har feber, skal du altid kontakte lægen.

Observation af dit syge barn;

  • Spiser din baby?
  • Indtager din baby væske – og nok? (VIGTIGT, se senere)
  • Er bleen mere tør end sædvanlig? (Kan være tegn på, at barnet har feber (har det varmt) og derfor ikke tisser så meget og/eller ikke får væske nok, se senere)
  • Trækker vejret hurtigere end han eller hun plejer?
  • Er din baby ked af det/urolig/pylret ?
  • Er din baby sløv?
  • Er din baby slap?
  • Sitrer eller skælver din baby? (er tegn på, at temperaturen er ved at stige).

Er barnet over 1/2 år og har en eller flere af ovennævnte adfærdsændringer, eller er du i tvivl, så kontakt din læge eller vagtlægen.

Alvorlige symptomer – kontakt altid lægen: 

  • Påvirket bevidsthedsniveau (ikke rigtig kontaktbar, slap og sløv).
  • Stiv i nakken / nakkestivhed.
  • Petekkier – små blødninger i huden/røde knopper under huden.

Pasning og pleje af en baby med feber

Sådan gør du, hvis din baby har feber (efter du har vurderet, om du skal tale med lægen, eller at du har været hos lægen og er kommet hjem med din baby).

  • Klæde dit barn af – kun iført undertøj og sokker.
  • Læg dit barn køligt (uden træk) med ingenting eller et lagen over sig (ikke dyne).
  • Giv dit barn så meget som muligt at drikke.

Det er vigtigt at dit barn ikke får det for varmt – men holder sig moderat varm (38-39 grader). Det opnås ved at klæde barnet af, så din baby kun har undertøj og sokker på. Er din baby meget varm, skal din baby ikke have noget over sig eller kun have et lagen over sig – og altså ikke en varm dyne. Det er MEGET vigtigt, at din baby kan komme af med sin overskydende varme for ikke at blive for varm og for at forebygge feberkramper.

Væske og mad

En anden meget vigtig ting, i forhold til at passe en baby med feber, er at sørge for at din baby får nok væske. Ved kortvarig sygdom skal man ikke tænke så meget på sundheden. Det vigtigste er, at barnet får væske, og skal det være mere sødt for at det kan lade sig gøre, så må det være sådan.

  • Børn under 4-6 måneder skal først og fremmest tilbydes modermælk eller modermælkserstatning, men kan desuden tilbydes vand.
  • Børn over 4-6 måneder kan tilbydes saft, vand, juice, mælk i den form, det plejer at få. Æble- og pæremos er også godt at give, fordi det er meget vandholdigt og læskende.

Har din baby mistet appetitten, er det en rigtig god ide at skrive op, hvor meget væske du får i din baby, og hvor meget din baby tisser. Det giver dig et godt overblik.

En baby skal drikke 100-150 ml pr. kg legemsvægt i døgnet. En baby på 6 kg vil skulle have 600-900 ml væske i døgnet. Børn på 1-6 år skal drikke 75-100 ml pr. kg legemsvægt i døgnet.

Ved sygdom over længere tid er det vigtigt, at den smule, barnet spiser, er næringsrig og let at fordøje. Det kan være et barn, der normalt spiser ret meget fast føde, men kun vil have flaske, mens han eller hun er syg. Så må det være sådan og ændres tilbage efter sygdomsperioden. Tilbyd barnet små, men hyppige (nærende) måltider.

Andre artikler om din baby

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din babys udvikling de første 100 dage efter fødslen.  Du får perler af viden om amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!