HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Feber hos baby

Feber hos baby kan ofte give anledning til stor bekymring. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du kan hjælpe din baby med feber og hvornår du bør søge læge.

Feber er temperaturforhøjelse til 38 grader eller der over. Temperaturforhøjelse er et led i kroppens naturlige forsvar mod infektioner og ses langt oftere hos børn end hos voksne, fordi deres temperaturregulering er mere ustabil. Eksempelvis kan et lille barn sagtens få feber uden at en voksen vil få det af samme sygdom. Det gælder dog ikke helt små børn (baby 0-3 måneder), da deres krop endnu er dårligt i stand til at lave temperaturforhøjelse.

Selvom feber er en naturlig del af sygdomsbekæmpelse hos mennesker og især børn, så tager man altid feber hos helt små børn meget alvorligt – jo yngre barnet er, jo mere alvorligt tager man det.

feber hos baby

Hvad er feber?

Feber er når kroppen temperatur stiger til højere end den normale kropstemperatur. Grænsen for feber er sat til 38 grader taget i numsen (der er den mest præcise måling) og taler man om høj feber, har man en temperatur over 40 grader. Grænsen for, hvornår temperaturforhøjelsen i sig selv er farlig, er almindeligvis 41 grader. Den normale kropstemperatur for mennesker er omkring 37 grader.

Hvornår skal lægen kontaktes ved feber hos baby?

Feber er som sagt meget normalt, men ikke hos helt små babyer. Du skal derfor kontakte lægen eller lægevagten, hvis din baby på under 1/2 år har/får feber. Vær opmærksom på at det helt spæde barns temperaturcenter i hjernen er ikke fuldt udviklet, det betyder at en lille baby godt kan være syg og endda meget syg uden af få temperaturforhøjelse – få feber. Har du en dårlig fornemmelse af din babys almene tilstand, uden at din baby har feber, bør du også kontakte lægen.

 • Du skal altid kontakte din læge eller lægevagten, hvis din baby er under 1/2 år og har feber.
 • Du skal altid kontakte lægen eller lægevagten, hvis din babys almene tilstand er påvirket; at din baby er slap, sløv og/eller ikke vil spise (uanset om temperaturen ikke er særlig høj).

Den lidt større baby (3-6 måneder), kan godt få feber – og kan let hurtigt få meget høj temperaturstigning, men kan (heldigvis) også hurtig køles ned igen (se senere).

 • Er temperaturen 39 grader eller derover, skal du måle temperaturen igen med 1-2 timers mellemrum.
 • Har dit barn over 40 grader i feber, skal du kontakte lægen.
 • Et barn med 40 grader eller derover i temperatur og/eller påvirket bevidsthedsniveau, stiv i nakken og eller har små blødninger i huden (peteccier) vil blive indlagt akut.

Hvorfor får min baby feber?

Feber hos baby er kroppens reaktion på sygdom. Der findes rigtig mange sygdomme, der kan give din baby feber. Langt de fleste er dog ufarlige og kroppen er fint i stand til at helbrede sig selv.

Når bakterier eller virus trænger ind i kroppen, aktiveres immunforsvaret. En af immunsystemets reaktioner er en stigning af kropstemperaturen. De funktioner der bekæmper de fremmede bakterier og virus fungerer nemlig mere effektiv ved en højre temperatur end den normale kropstemperatur. Immunsystemet er mest effektivt, når temperatureren i kroppen er mellem 38 og 39 grader. Feber hos baby er derfor en smart ting for at kroppen bedre kan bekæmpe sygdommen og helbrede sig selv.

Det er derfor, at du (som udgangspunkt) ikke skal give din baby febernedsættende piller (som panodil eller lignende) ved moderat feber, da du så vil gøre dit barns egen sygdomsbekæmpelse mindre effektiv.

Hvordan er din babys (almene) tilstand?

Udover at finde ud af om din baby har feber eller – ved feber hos baby – at holde øje med en stigning i temperaturen, så skal du også vurdere hvordan din baby har det. Det er hvad man i fagsprog kalder din babys almene tilstand – og om den forandres.

Er din baby under 1/2 år og har feber skal du altid kontakte lægen.

Observation af dit syge barn – feber hos baby

 • Spiser din baby?
 • Indtager din baby væske – og nok? (VIGTIGT, se senere)
 • Er bleen mere tør end sædvanlig? (Kan være tegn på, at barnet har feber (har det varmt) og derfor ikke tisser så meget og/eller ikke får væske nok, se senere)
 • Trækker vejret hurtigere end han eller hun plejer?
 • Er din baby ked af det / urolig / pylret ?
 • Er din baby sløv?
 • Er din baby slap?
 • Sitrer eller skælver din baby? (er tegn på, at temperaturen er ved at stige).

Er barnet over 1/2 år og har en eller flere af ovennævnte adfærdsændringer, eller er du i tvivl, så kontakt din læge eller vagtlægen.

Alvorlige symptomer – kontakt altid lægen: 

 • Påvirket bevidsthedsniveau (ikke rigtig kontaktbar, slap og sløv)
 • Stiv i nakken / nakkestivhed
 • Peteccier – små blødninger i huden

Pasning og pleje af en baby med feber

Sådan gør du, hvis din baby har feber (efter du har vurderet om du skal tale med lægen, eller at du har været hos lægen og er kommet hjem med din baby).

 • Klæd barnet af – kun undertøj og sokker
 • Læg barnet  et køligt sted (uden træk) med igenting eller et lagen over sig (ikke dyne)
 • Giv barnet så meget som muligt at drikke.

Det er vigtig at barnet ikke får det for varmt – men holder sig moderat varm (38-39 grader). Det opnåes ved at klæde barnet af, så din baby kun har undertøj og sokker på. Er din baby meget varm, så skal din baby ikke have noget over sig eller kun have et lagen over sig – og altså ikke en varm dyne. Det er nemlig MEGET vigtigt, at din baby kan komme af med den overskydende varme, bl.a. for ikke at blive for varm og for at at forebygge feberkramper.

Væske og mad

En anden meget vigtig ting, i forhold til at passe en baby med feber er at sørge for at din baby får nok væske i sig. Ved kortvarig sygdom skal man ikke tænke så meget på sundheden. Det vigtigste er, at barnet får væske, og skal det være mere sødt for at det kan lade sig gøre at få i barnet, så må det være såden.

 • Barnet under 4-6 måneder skal først og fremmest tilbydes modermælk eller modermælkserstatning, men kan desuden tilbydes vand.
 • Er din baby over 4-6 måneder kan tilbydes saft, vand, juice, mælk i den form, det plejer at få. Æble- og pæremos er også godt at give barnet, fordi det er meget vandholdigt og læskende.

Har din baby mistet appetitten, så er det en rigtig god ide at skrive op, hvor meget væske du får i din baby, og hvor meget din baby tisser. Det giver dig et godt overblik.

En baby skal drikke 100-150 ml pr. kg legemsvægt i døgnet. Børn på 1-6 år skal drikke 75-100 ml pr. kg legemsvægt i døgnet.

Ved sygdom over længere tid er det vigtigt, at den smule, barnet spiser, er næringsrig og let at fordøje. Det kan være et barn der allerede normalt spiser ret meget fast føde kun men som kun vil have flaske, mens han eller hun er syg. Så må det være sådan og ændres tilbage efter sygdomsperioden. Tilbyd barnet små, men hyppige måltider.

Andre artikler om din baby

Andre artikler, der kunne have din interesse

error: Content is protected !!