fbpx

Blog

Amning & flaske / Sundhed, trivsel og udvikling / Tanker om at være forælder

Når du skal være far, så har du afgørende indflydelse på amningen

Mor og far sammen om amning

Som nybagt eller kommende far tænker du måske, at amning, det er noget som din kæreste/hustru står for (og du kommer til at være overflødig).

Fælles om natamning

Men man ved faktisk, at den nybagte (eller kommende) fars forhold til og viden om amning er et af de allervigtigste enkeltparametre for, om amningen kommer til at lykkes eller ej. Det gælder både, når du og din partner skal beslutte, om jeres baby overhovedet skal ammes, men især i forhold til, om amningen kommer til at lykkes. Fordi støtte og opbakning er alfa og omega.

Faktum er, at der er 3 gange så mange kvinder som stopper med at amme, når de oplever, at deres mænd synes, at det er kvindens eget valg!

At amme er dog ikke altid helt så ligetil at få til at lykkes i praksis, som det måske kan synes – det kræver både viden, håndelag og øvelse. Og ofte opstår der vanskeligheder og udfordringer undervejs.

Det kan være,at der er for lidt mælk, sår på brystvorterne eller smertefulde amninger eller brystbetændelse. Altsammen udfordringer som heldigvis oftest kan overvindes.

Amningen kan næsten altid lade sig gøre med den rette hjælp og vejledning!

Man ved at farens viden om amning og hvor godt det er for barnet, hjælper kvinder gennem ammeproblemer og udfordringer.

Faktum er at der næsten er 5 gange så mange af de mødre, som oplever problemer med amningen, som fortsat fuldammer til 6 måneder, hvis deres mænd også har modtaget undervisning om amning.

Jeg hører indimellem mødre sige, at “hvis vi giver flaske, så kan min mand få en bedre kontakt med vores barn, og vi kan også bedre deles om opgaverne”.

Faktum er at amning på ingen måde forhindrer dig som far i at have eller få en god og tæt kontakt til barnet, Tilknytningen afhænger i langt højere grad af, at du er tilstede, opmærksom og indlevende.

Mor og far sammen om amning

Som far kan du være til stor hjælp, når jeres baby skal lægges til brystet. Din ammende partner vil ofte have brug for et sæt ekstra hænder. – og øjne, især under etableringen af amningen eller ved udfordringer med amningen. Det er nemlig fuldstændigt altafgørende, at barnets teknik ved brystet er god, da det forebygger (og løser) næsten alle ammeudfordringer, herunder for lille mælkeproduktion, sår på brystvorterne, smertefulde amninger og brystbetændelse. Her kan det være lettere for dig at se, om jeres baby ligger korrekt ved brystet.

Og så kan du, ikke mindst, være med til at huske de råd og den vejledning, som I har fået om amning. To par ører hører bedre en et par – og to hjerner husker bedre end en!

Og du kan også være den uundværlige støtte, der springer efter puder, ammeindlæg, stofbleer, vand osv.

(kilde: Amning – en håndbog for sundhedspersonale 2013)

Amning gør altså på ingen måde den nybagte far overflødig – tværtimod!

Er I løbet ind i ammeproblemer, så kan I læse om vores ammehjælp på timebasis lige her ->

Og venter I stadig på jeres baby – hvorfor så ikke ringe og booke en tid til ammeforberedende undervisning på til 22773571.

Camilla Kristiansen, jordemoder
Camilla Kristiansen er uddannet jordemoder i 2005. Camilla startede på Baby Instituttet 2015 og er forfatter til vores "Ammeguide" og "Refluks -hjælp din baby" og har en IBCLC uddannelse i amning.