Som nybagt eller kommende far kan man måske nemt tænke, at amning er noget ens kæreste/ hustru står for eller at man måske er overflødig i den sammenhæng.
Men man ved faktisk, at den nybagte (eller kommende) fars viden om amning og holdning til amningen er et af de allervigtigste enkeltparametre for, om amningen kommer til at lykkes eller ej. Det gælder både, når du og din partner skal beslutte, om jeres baby overhovedet skal ammes, men især i forhold til, om amningen kommer til at lykkes i praksis. Fordi støtte og opbakning er alfa og omega for at få succes med amningen.
Faktum er, at der er 3 gange så mange kvinder der stopper med at amme, hvis de oplever, at deres mænd mener, at det er kvindens eget valg!
At amme er dog ikke altid helt så ligetil at få til at lykkes i praksis, som det måske kan synes og ofte opstår der vanskeligheder og udfordringer undervejs, der skal findes ud af og klares. Det kan være at der kommer sår på brystvorterne, smertefulde amninger, for lidt mælk eller brystbetændelse. Altsammen udfordringer som heldigvis oftest kan overvindes, men som kræver noget af en og hjælp og støtte fra ens partner.
Vigtigheden af faderen, for at lykkes med amningen
Man ved at farens viden om amning og hvor god amning er for barnet, hjælper nybagte mødre gennem ammeproblemer og udfordringer.
Faktum er at der næsten er 5 gange så mange af de mødre, der oplever problemer med amningen, som fortsat fuldammer til 6 måneder, hvis deres mænd også har modtaget undervisning om amning.
Faderens rolle under amningen
Faderen kan være til stor hjælp, når barnet skal lægges til brystet. Den ammende partner vil ofte have brug for et sæt ekstra hænder – og måske også øjne på amningen, især under etableringen af amningen eller ved udfordringer.
Det er eksempelvis fuldstændigt altafgørende, at barnets teknik ved brystet er god, da det forebygger (og løser) næsten alle ammeudfordringer, herunder sår på brystvorterne, smertefulde amninger, for lille mælkeproduktion og brystbetændelse.
Det kan det være lettere for faderen at se at barnet ligger korrekt ved brystet. Hvor den ammende, er den der kan mærke om det gør ondt – hvad det ikke må gøre, da det indikere at teknikken ved brystet ikke er god (nok). Faderen kan også være med til at være opmærksom på de ting I har lært og huske de råd der er givet og den vejledning i måske har fået. To par ører hører bedre en et par – og to (trættet) hjerner husker bedre end en!
Og du kan også være den uundværlige støtte, der springer efter puder, ammeindlæg, stofbleer, vand osv. Hvad man på ingen måder skal undervurdere, da det er en kæmpe hjælp.
Amning hindrer ikke faderen i at få en god kontakt med barnet
Det er hørt nogle mødre sige, at “hvis vi giver flaske, kan min mand få en bedre kontakt med vores barn, og vi kan også bedre deles om opgaverne”. Men faktum er at det ikke rigtigt passer. Amning forhindrer på ingen måder dig som far eller faderen i at have en god og tæt kontakt me barnet.
Tilknytningen afhænger i langt højere grad af om man er tilstede, opmærksom, indlevende og engageret i barnet.
Kilde: Amning – en håndbog for sundhedspersonale 2013