KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Far & amning – så vigtig er du for amningen!

Som nybagt eller kommende far kan man måske nemt tænke, at amning er noget ens kæreste/ hustru står for og at man er temmelig overflødig i den sammenhæng. Men faktisk er netop din/partnerens viden om amning og holdning til amningen et af de allervigtigste enkelte parametre for, om amningen kommer til at lykkes eller ej. Det gælder både, når du og din partner skal beslutte, om jeres baby overhovedet skal ammes, men især i forhold til, når amningen skal udføres i praksis.

Er du partner, kommende far eller nybagt far, så er der altså brug for dig for at komme i mål!

Faderen (partneren) har betydning for at amningen lykkes

Faktum er at støtte og opbakning ofte er alfa og omega for at komme gennem de forhindringer en helt almindelig amning kan byde på.

Man ved også, at farens viden om amning og om hvor god amning er for barnet hjælper nybagte mødre gennem ammeproblemer og udfordringer. Faktum er at næsten 5 gange så mange af de mødre, der oplever problemer, fortsat fuldammer 6 måneder, når deres mænd også har modtaget undervisning om amning.

Ligesom at der er 3 gange så mange kvinder, der stopper med at amme, hvis de oplever, at deres mand mener, at det er “op til dem selv”. Der er nemlig ofte brug for en at gå vejen sammen med en, for ikke at give op. Det at amme er nemlig ofte ikke helt så let. Ofte opstår der vanskeligheder og udfordringer undervejs, der skal findes ud af, løses og klares. Det kan være at der kommer sår på brystvorterne, smertefulde amninger, for lidt mælk  eller brystbetændelse. Altsammen udfordringer der heldigvis ofte kan overvindes, men som kræver noget og også ofte hjælp og støtte fra partneren.

Faderens rolle under amningen

Som far kan du være til stor hjælp, når jeres baby skal lægges til brystet. Den ammende mor vil ofte have brug for et sæt ekstra hænder – og måske også øje på amningen, især under etableringen af amningen eller ved udfordringer. Det er eksempelvis fuldstændigt altafgørende, at barnets teknik ved brystet er god, da det forebygger (og løser) næsten alle ammeudfordringer, herunder sår på brystvorterne, smertefulde amninger, for lille mælkeproduktion og brystbetændelse.

Det kan være lettere for faderen at se, om barnet ligger korrekt ved brystet. Hvor moderen, er den der kan mærke, om det gør ondt – hvad det ikke må gøre, da det indikerer at teknikken ved brystet ikke er god (nok).

Når man ammer, sidder man ligesom der. Du kan derfor som far være en uundværlige støtte, der kan springe efter puder, ammeindlæg, stofbleer, vand med mere. Hvad man på ingen måder skal undervurdere, da det er en kæmpe hjælp. Ligesom nogle babyer ikke bare bøvser, så faderen kan tage den del. Især hvis det kræver at man går lidt rundt med barnet. Det er ikke så nemt at komme op og ned efter fødslen.

Du kan som far også være opmærksom på de ting I har lært og huske de råd der er givet og den vejledning i måske har fået. To par ører hører bedre end et par – og to hjerner husker bedre end én! Det vil især være i starten, der er brug for det.

Når amningen fungerer, vil der frigives en masse tid og overskud. Med tiden bliver amningen så nem, at man måske næsten helt glemmer hvor svært det hele var i starten; for barnet og for forældrene at få amningen til at lykkes. Her vil der ikke være meget du som far skal gøre i forhold til amningen, men det er selvfølgelig altid hyggeligt at have nogen at hygge med.

Fælles om natamning

Amning hindrer ikke faderen i at få en god kontakt med barnet

Det er hørt nogle mødre/fædre sige, at “hvis vi giver flaske, så får vi begge en bedre kontakt med barnet”. Her skal man vide som far at amning på ingen måder forhindrer faderen i at have en rigtig god og lige så tæt kontakt med barnet, som hvis der gives flaske. Tilknytningen afhænger nemlig i langt højere grad af om man er til stede, opmærksom, indlevende og engageret.

Kilde: Amning – en håndbog for sundhedspersonale.

Viden og redskaber til amningen

Vores ESA-metode er den, vi anvender på Babyinstituttet. Metoden består af simple håndgreb, der gør det nemt og giver større sikkerhed for at teknikken er god. Samt håndgreb til en god tømning af brystet. Du kan lære vores ESA-metode, der står for Effektiv, Smertefrie Amning-metode her;

Hvis du gerne vil finde udstyr til din amning;

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!