KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Falder ikke i søvn efter natamningen – eller natflasken

Det er midt om natten, din baby har lige sagt en lyd, og du har skyndt dig at finde brystet eller flasken frem. Trætheden ligger som en dyne hen over dig og du er SÅ meget klar til bare at sove videre – lige om lidt. Din baby slipper brystet, og i er på vej ind i drømmeland… Indtil ahh lyden af at din baby laver stort i bleen. Den kan ikke ignoreres. I nattens mørke finder du tingene frem, mens du under puslingen erkender, at din baby nu er alt for vågen. I kommer tilbage i sengen, og du forsøger at give din baby mere mad. Det bliver kun til et par sug, før du må sande at din baby er lysvågen. Klokken er 2.53, og dit barn har på INGEN måde tænkt sig at sove!

Kender du den situation? Og ved hvor hurtigt man kan blive træt helt ind i knoglerne i det sekund, man indser, at ens barn ikke vil falde i søvn igen efter natamningen eller natflasken. GAB. Jeg vil gerne dykke mere ned i den situation og inspirere til løsninger.

Din baby er vågnet om natten – hele sit liv

For det første er det vigtigt at forstå, at det lille barns søvn ALDRIG har været sammenhængende – som at din baby aldrig har sovet igennem om natten, før din baby begynder på det. Det at sove mere sammenhængende uden opvågninger kommer først, når det lille barn begynder at kunne indtage mere af sin mad om dagen. Det vil gøre at barnet har brug for at vågne færre gange om natten og vil kunne tage et længere stræk af sammenhængende søvn. Måske med lidt hjælp fra sutten, der (vedholdende) bliver tilbudt barnet i stedet for et det måltid mad, barnet plejer at få. For til sidst ikke at have behov for at vågne op for at skulle spise om natten.

Men lige så mange børn har vænnet sig til at vågne på faste tidspunkter natten igennem eller bare aldrig har forstået det der med sammenhængende søvn særligt godt. Eller måske der har været eller er noget, der giver søvnen udfordringer og skaber opvågninger om natten. Her ser man, at barnet stadig vågner hyppigt om natten, selvom barnet bliver ældre.

Rigtig vågentid om natten, og hvad du skal gøre

Den form for vågentid, der er i forbindelse med natamningerne eller natflaskerne, er helt normal, og noget det fleste forældre er forberedt på og indforstået med. Også er der de opvågninger, hvor barnet ikke bare vågner for at spise, men er ægte vågen om natten.

Nogle babyer gør faktisk ikke det store væsen af sig om natten – når de er vågne om natten. Måske ligger dit barn bare og ser sig omkring efter natamningen. Og hvad skal man tænke om det? For at vide om det er fint, skal du se på, hvad din baby gør i vågentiden om dagen. Er det det samme, dit barn gør om natten? Hvis ja, så har dit barn ægte vågentid om natten, hvilket ikke er godt. Ligger det større barn og ser sig lidt omkring om natten, men kravler ikke rundt og gør ikke andet end det, så ligger dit barn og venter på søvnen, og det vil ofte være fint. Et barn kommer til verden UDEN en egentlig døgnrytme, og vænner barnet sig til at have rigtig vågentid om natten, vil det kunne blive en ting, der følger barnet (længe). Og de ting, barnet vil gøre i sin vågne tid om natten, vil følge barnets udvikling. Så når barnet kan kravle rundt og gør det om dagen, vil barnet også gøre det i sengen om natten, når barnet kan rejse sig op af ting om dagen, så vil barnet også rejse sig op i sengen om natten, og når dit barn kan kravle ud af sengen, ja så….

Det er altså det bedste for en god døgnrytme (med søvn om natten og den vågne tid i løbet af dagen) at insistere på at putte dit barn videre efter natamningerne allerede fra dit barn er helt lille – også selvom dit barn måske synes, det er sjovere at være vågen. Det gælder også de gange, dit barn vågner “rigtigt” op. Det samme gælder i stort omfang stå op tidspunktet, der desværre også har det med at fortsætte med at være “alt for tidligt”, hvis barnet vænner sig til at stå op efter det måltid, der ligger ved 4-5 tiden.

Gør alt, hvad du kan for, at din baby ikke vågner helt op om natten

Det er så meget nemmere at putte en baby igen, hvis barnet ikke er blevet for vågent. Du skal derfor gøre alt, hvad du kan for at undgå at vække din baby for meget op om natten. Faktisk er det din babys hjerne, du skal passe på med “at aktivere”. Din babys hjernen ELSKER nemlig at være vågen.

Det er derfor en rigtig god ide at holde det mørkt i soveværelset og sørge for, at der er en dunkel belysning, når du giver flaske eller bryst. En lampe med rødt lys er smart, fordi den ikke forstyrrer melatonin dannelsen, så du og din baby har bedre betingelser for at falde i søvn igen efter amningen/flasken. Undgå også, at dit barn får stimuli ind gennem øjnene (kan se en masse – og helst så lidt som overhovedet muligt). Hvis hjernen aktiveres, vil den modarbejde din plan om at få din baby tilbage i søvnen – og også gøre det sværere.

Hvis dit barn skal bøvses i forbindelse med amningen/flasken, så overvej, om du kan springe over den sidste bøvsning. Det kan du, hvis din baby kan håndtere det i forhold til, at der så vil være en lille mængde luft tilbage i maven, der ikke bøvses op. Her gælder også, at jo mindre din baby kan se under bøvsningerne om natten, jo bedre.

Går du rundt med din baby for at få din baby til at falde i søvn igen, så gælder dette også, at din baby kan se så lidt om som muligt.

Undgå at stimulere dit barn for meget under puslingerne

Har din baby problemer med vågentid om natten, er det en god ide KUN at skifte din baby, hvis din baby har haft afføring – og lade tissebleer være. Med mindre bleen er så tung, at dit barn vil tisse igennem under søvnen og blive våd eller kold af det,

Skal din baby pusles, er det mest optimalt for søvnen at det gøres INDEN amningen/flasken, så du har maden til at gøre din baby træt med efter puslingen. Pusle dit barn så hurtigt som muligt og uden for meget lys. Undgå også at tale for meget til din baby under puslingen om natten (eller med høj stemme), så du ikke får vækket hjernen op til spillopper. Du skal faktisk helst være rigtig kedelig, så hjernen (og din baby) fornemmer, at det er meget kedeligt om natten, og at der slet ingen grund er til at vågne rigtigt op.

Kan det skyldes, at dit barn har for lidt vågentid om dagen?

Hvis dit barn ret konsekvent er vågen om natten, er det en god ide at se på, om dit barn sover for meget i løbet af dagen. Om der er blevet vendt for meget om på nat og dag.

Det barn, der er for lidt vågen om dagen, vil flytte sin vågentid over i natten. Det vil fungere ganske udmærket for de fleste børn – og meget dårligt for forældrene. Det dur altså ikke for forældre, fordi du er vigtig og sjovere og mere inspirerende at være sammen med om dagen. Det er også derfor, at dit barn ikke skal sove sine lange stræk om dagen.

Dårlig søvn om dagen kan gå ud over nattesøvnen – til sidst

Du kender det måske fra dig selv, at du er vågnet op om natten, og du ikke kan falde i søvn igen. Det kan være, at du har en baby, der ikke sover særligt godt (og du derfor heller ikke gør det). Når dit barn så endelig er faldet i søvn, er det sværere for dig at falde i søvn. Det skyldes, at for lidt søvn gør det svære at sove. Ellers er det noget, man kan opleve, når man har for meget i hovedet, at hjernen er svær at lukke. Vi plages af tankemylder og ligger og spekulerer.

Det, man ser hos små børn, er, at hvis søvnen om dagen starter med at være svær eller mangelfuld, så er det ofte et spørgsmål om tid før, det vil gå ud over nattesøvnen. Får man ikke styr på søvnen om dagen, ser man ofte, at den for lille mængde søvn begynder at påvirke nattesøvnen på den måde, at barnet nu heller ikke sover særligt godt om natten. Det undgår man ved at tage hånd om søvnen inden.

For lidt søvn gør, at dit barn vil være mere på – og omvendt

Generelt er det sådan, at jo mere “på” barnet er, som ved udviklingsspring (tigerspring) og børn der generelt sover for lidt, jo nemmere er det både at poppe ud af søvnen og vågne helt op, i stedet bare sådan lidt søvndrukkent at få noget at spise og så glide ind i søvnen igen. Det skyldes, at kroppen,  udskiller stresshormoner for at holde en (eller ens baby) vågen og i gang. Med stresshormoner i kroppen er man mere “på”.  Det gør “tænd/sluk kontakten” overaktiv, så barnet nemmere “tænder” – og har sværere ved at lukke ned og gå ind i søvnen. På den måde ender dårlig søvn let i en negativ nedadgående spiral, der bliver til mere dårlig søvn, hvorfor man med stor fordel skal (og kan) tage søvnudfordringer i opløbet. Løsningen er søvn. Stresshormoner renses ud af kroppen under søvnen.

Det kan du selv gøre

For det første er det en god ide at understøtte søvnen om natten på så mange parametre, det overhovedet er muligt. Ligesom at det er en god ide at tage problemer med søvnen i opløbet.

Det er eksempelvis en god ide at arbejde med søvnen om dagen, så den bliver bedre. På den måde sikrer man sig mod, “at en for lille mængde søvn om dagen” ender med at gå ud over nattesøvnen. Det samme gælder ved udviklingsspring, hvor barnet er mere “på”, der også kan udfordre søvnen. Løses søvnen ikke, vil situationen gå ud over søvnen og nattesøvnen. En hurtig, kærlig og standhaftig indsats er vejen, da for lidt søvn og dårlig nattesøvn virkelig trækker tænder ud.

Har dit barn ægte vågentid om natten, er det også nyttigt at se på vågentiden om dagen. Er det nok af den? Hvis dit barn ikke er nok vågen i forhold til et barn på dit barns alder, kan hele humlen ligge begravet der.

Nogle babyer sover nemmere igen ved at blive svøbt, og andre har stor glæde af tyngde om natten for at fastholde søvnen og forebygge, at barnet (hjernen) vågner op eller vågner for meget op.

Du ved måske, at du kan få dit barn til at sove igen, hvis du gør X – så går det om natten! Det kunne være at hoppe rundt med din baby eller lignende. Alle løsninger er en løsning om natten på den korte banen. For hvis dit barn slet ikke sover om natten, har du slet ikke mulighed for at ændre på eller optimere på den måde, dit barn sover på, eller hvad du skal gøre for, at dit barn sover videre.

Så snart tingene har stabiliseret sig, skal du have “trappet din baby ud af den hjælp dit barn får”  INDEN dit barn bliver afhængig af det, du gør. Dette og alt det andet, du har læst om, er noget, vi arbejder aktivt med på vores Søvn i Babysteps forløb.

Andre artikler om babys søvn

Andre artikler, der kunne have din interesse

Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!