Fagpersoner & hospitalet – dem kan du møde og her kan du møde dem

FAGPERSONER DU KAN MØDE I DIT FORLØB

Fagpersoner du kan møde i forbindelse med din graviditet, fødsel eller i barsel.

Børnelæge / pædiater

En børnelæge kaldes også en pædiater. Du vil kun møde en børnelæge, hvis dit barn har brug for hjælp eller skal tilses af en læge lige efter fødslen eller hvis dit barn skal indlægges på nyfødt-afdelingen efter fødslen. Børnelægen kan også kaldes til fødestuen eller operationsstuen, hvis man vurderer, at barnet måske har brug for hjælp ved ankomst til verden, eller hvis man efter fødslen opstår noget, der skal vurderes eller afhjælpes af en børnelæge. Det er børnelægen, der vurdere om han eller hun synes, der er behov for at indlægge barnet på børneafdelingen til observation eller hvis han eller hun vurdere at barnet har behov for mere vedvarende hjælp.

Egen læge / praktiserende læge

Din egen læge, også kaldet praktiserende læge, er den læge du er tilknyttet. Det vil ofte være en læge i nærheden af hvor du bor. Det er din praktiserende læge der konstaterer eller bekræfter at du er gravid, der vil tage relevante blodprøver og foretage de relevante undersøgelser i forbindelse med din graviditet og efterfølgende. Din egen læge vil kende dig og følge dig gennem din graviditet sammen med din konsultationsjordemoder. Det er din læge, der, sammen med sundhedsplejersken, følger dig og din baby, efter I er kommet hjem fra hospitalet. Hvis din læge vurderer, at der er brug for det, kan han eller hun sende dig eller din baby videre til undersøgelse på hospitalet, en gynækolog eller en øre-næse-hals læge.

Jordemoder & konsultationsjordemoder

En jordemoder er særligt uddannet til at tage sig af gravide, fødende og barslende kvinder, ligesom at hun er uddannet i fertilitet, kønssygdomme, amning og nyfødte. Du vil med sikkerhed møde en jordemoder, når du starter op på dine graviditetsbesøg hos din konsultationsjordemoder. På fødeafdelingen vil du få tilknyttet din egen jordemoder under fødslen. Jordemoderen varetager den normale fødsel (ofte med hjælp fra en social og sundhedsassistent eller sygehjælper), herunder hjemmefødsler.

Komplicerede fødsler varetages sammen med fødselslægen, som jordemoderen ved behov kan rådføre sig med eller kan kalde til fødestuen. Det er jordemoderens pligt at orientere lægen og tilkalde lægen, hvis noget ikke forløber normalt. Når fødselslægen er kaldt til fødestuen, har han eller hun det overordnede ansvar.

Fertilitetslæge

En læge der arbejder med fertilitetsbehandling. En fertilitetslæge vil være uddannet i obstetrik og gynækologi. Din fertilitetslæge kan også være gynækolog, men vil ofte være læge på hospitalets fertilitetsafdelingen eller på en privat fertilitetsklinik.

Fødselslæge / obstetriker

Du vil kunne møde en fødselslæge på både svangreafsnittet, fødeafsnittet og barselsafsnittet. En fødselslæge er en læge der har specialiseret sig yderligere i blandt andet fødsler. Der vil ofte være flere fødselslæger i vagt på samme tid med forskellige erfaring. Der vil være forvagten, der vil være den fødselslæge, du vil møde. Han eller hun har, ved behov, mulighed for at rådføre sig med sin bagvagt, der har endnu mere erfaring. Bagvagten kan kaldes til stuen, hvis der er brug for sparring eller der er brug for en mere erfaren fødselslæge til at vurdere situationen eller foretage indgrebet. Ved kejsersnit vil du møde 2 fødselslæger, der sammen med det øvrige personale på operationsafdelingen, laver kejsersnit.

Gynækolog

En gynækolog er en læge der har speciale i underliv og kvindesygdomme. Du vil have kontakt med en gynækolog på fertilitetsafsnittet, skanningsafsnittet og gynækologisk afsnit. Der er også praktiserende gynækologer, der tager celleskrab og lægger spiral op og meget mere. En gynækolog har speciale i sygdomstegn og sygdomme i æggestokke, æggeledere, livmoderen, livmoderhalsen, skeden og området omkring skedeåbningen. En gynækolog tager sig af betændelser, svulster, blødningsforstyrrelser, urinlækage, anallækage, nedsunken livmoder og barnløshed.

Husassistent

Husassistenten søger for “huset”, det vil sige afdelingen. Husassistenten kan stå for mad, rengøring, opfyldning i skabe og skuffer m.m.

Narkoselæge/anæstesilæge

Narkose er bedøvelse og en narkoselæge er en læge, der har specialiseret sig i at anlægge bedøvelse, eksempelvis anlæggelse af epiduralblokade, der gives under fødslen og spinal bedøvelse, der bruges ved kejsersnit. Narkoselægen er også den, man kalder til fødestuen eller operationsstuen, hvis man er bange for patientens liv eller hvis der er brug for genoplivning eller til særligt kritiske situationer.

Social og sundhedsassistent (SOSU) / sygehjælper

Social og sundhedsassistent kan du finde på alle hospitalsafsnit. På mange afdelinger, kan det være en social og sundhedsassistent der passer dig og som du får hjælp af. På fødestuen vil du mange steder møde en social og sundhedsassistent, hvis jordemoderen skal forlade stuen og du ikke er tryg ved at være alene. I forbindelse med din babys ankomst vil social og sundhedsassistenten assistere jordemoderen og det samme, hvis du skal syes efter fødslen.

Sundhedsplejerske

En sundhedsplejerske er en sygeplejerske, der har læst videre til sundhedsplejerske. Sundhedsplejerskeuddannelsen er en specialuddannelse, hvor sygeplejersken specialiserer sig i børn. Du vil måske allerede møde din sundhedsplejerske sidst i din graviditet, men for mange møder de først deres sundhedsplejerske efter fødslen. Sundhedsplejersken vil komme hjem til dig og dit barn. Din sundhedsplejerske vil veje og måle dit barn og hjælpe jer med at komme godt fra start med amningen, med hverdagen og med livet som forældre. Senere kan du møde en sundhedsplejersken på dit barns skole, hvor hun tjekker vægten, højden og dit barns sundhed. Hun kan også være involveret i samtaler om prævention og sex i de store klasser.

Sygeplejerske – mange specialer

Der er sygeplejersker på alle afsnit på hospitalet, måske på nær nogle enkelte eksempelvis fødeafsnittet. Ofte vil du være i hænderne på sygeplejersker på svangreafsnittet, på scanningsklinikken, vil du være i hænderne på scanningssygeplejerske (eller en scanningsjordemoder), på operationsafdelingen i hænderne på operationssygeplejerske, på opvågningsafdelingen i hænderne på en opvågningssygeplejerske og på barselsafsnittet vil du være i hænderne på barselssygeplejersker. Sygeplejeuddannelsen er en generel uddannelse, hvor man så efterfølgende specialisere sig yderligere gennem sit arbejde.

Øre-næse-hals læge / ØNH læge

Hvis man mistænker, at dit barn har noget med ørene, vil du af din læge kunne henvises til en øre-næse-hals læge. De fleste ØNH læger er privatpraktiserende læger og har deres egen praksis på samme måde som din egen læge. Du kan også selv bestille tid (uden henvisning) hos en ØNH læge, hvis du mistænker, at dit barn har væske på ørene eller ondt i ørerne. Det vil også være en ØNH læge, der vurdere dit barns tungebånd, hvis der er behov for det. Du er dækket af den offentlige sygesikring og betaler altså ikke for at dit barn bliver tjekket af en ØNH læge. Vær opmærksom på at det ofte har lang ventetid, med undtagelse af klip af tungebåndet hos helt nyfødte.

HOSPITALSAFDELINGER

Afdelinger du kan besøge eller indlægges på i forbindelse med din graviditet, fødsel eller barsel.

Barselsafdeling

Barselsafdelingen er den afdeling på hospitalet, hvor du bliver indlagt efter fødslen sammen med din baby. Du vil være i hænderne på barselssygeplejersker og social og sundhedsassistenter. Fødselslægen vil være på barselsafdelingen hver formiddag og kan altid kaldes til afdelingen ved behov. Det samme gælder børnelægen. Barselsafdelingen kan være for både raske og behandlingskrævende eller observationskrævende nyfødte eller nybagte mødre, men mange steder er de raske mødre og nyfødte flyttet til patienthotellet (se længere nede). Der kan også være jordemødre tilknyttet barselsafdelingen.

Fertilitetsklinik / fertilitetsenhed / fertilitetsafsnit

Fertilitetsklinikken eller fertilitetsafdelingen hjælper de par, der ikke kan blive spontant gravide. De hjælper med at forsøge at afdække, hvorfor graviditeten ikke opnås og hjælper til at blive gravid med insemination og kunstig befrugtning. Det er her du vil få hormoner, taget æg ud, lagt dit befrugtede æg op og blive scannet for at overvåge processen eller for at vurdere om graviditeten er lykkes. Der findes både offentlige og private fertilitetsklinikker.

Fødeafdeling / fødeafsnit

Fødeafdelingen er der hvor man føder. Det vil også ofte være der, du bliver undersøgt, hvis du tror du er i fødsel, eksempelvis hvis du tænker at fostervandet er gået. Du vil ofte blive undersøgt i fødemodtagelsen og hvis du er i fødsel, bliver indlogeret på en fødestue på fødeafdelingen. Du er på fødeafsnittet under fødslen og frem til at du efter fødslen skal hjem eller på barselsafsnittet eller patienthotellet. Nogle bliver også indlagt på svangreafsnittet, fordi de ikke er i fødsel, men har noget, der skal holdes særligt øje med.

Gynækologisk afdeling / klinik for kvindesygdomme

Gynækologisk afdeling har speciale indenfor underliv og kvindesygdomme, der ikke har med fødsler at gøre. Du vil mange steder blive scannet på gynækologisk afdeling. Hvis du indlægges helt tidligt i graviditeten, før barnet er levedygtigt, vil det ofte være på gynækologisk afdeling – og altså ikke på svangreafdelingen. Det vil ofte være på gynækologisk afdeling, man er indlagt i forbindelse med abort og sen abort (for at undgå svangreafdelingen). Det vil også være her man ligger før og efter man skal føde et dødfødt barn. Selve fødslen kan foregå på fødeafdelingen, afhængigt af hvor langt henne man er, for så at komme tilbage på gynækologisk afdeling efter fødslen (for at undgå barselsafdelingen)

Neonatalafdeling / neonatalafsnit / neo

En del af børneafdelingen er afsnittet for for tidlig fødte babyer og nyfødte, også kalder neonatalafdelingen. De babyer der skal indlægges lige efter fødslen til observation eller at have hjælp vil blive indlagt på neonatalafdelingen. Babyerne på neonatal afdelingen kan ligge i kuvøser (varmekasser) og få hjælp til vejrtrækning, men kan også ligge uden kuvøse og fint kunne trække vejret. Du vil møde neonatalsygeplejesker og børnelæger på neonatalafdelingen.

Operationsafdeling + opvågningen

Der vil være mange forskellige operationsafdelinger på hospitalet. Gynækologisk-Obstetriks afdeling vil ofte have deres egen operationsafdeling eller operationsstuer, hvor alle der er tilknyttet gynækologisk afdeling og fødeafdelingen vil blive opereret. Til operationsafsnittet hører også opvågningen, hvor man kommer hen efter operationen og bliver holdt øje med frem til at man kan overflyttes til et sengeafsnit, for dig der har fået kejsersnit, vil det være barselsafdelingen.

Patienthotellet

Patienthotellet kan benyttes af hele hospitalet, men på nogle hospitaler er der en form for barselsafsnit på patienthotellet eller som en del af patienthotellet med tilknyttet barselspersonale. Patienthotellet er for raske mødre og nyfødte. På patienthotellet vil i have jeres egen stue/værelse/lille lejlighed. Du vil kunne indlægges på patienthotellet sammen med din baby og din partner efter fødslen og kunne få hjælp af barselspersonalet der. Man kan ikke selv bestemme at man vil på patienthotellet. Det kræver at moderen, der har født, og din baby er rask og frisk nok efter fødslen til at kunne det.

Svangreafdeling / svangreafsnit

Afdeling for gravide. Hvis du indlægges i graviditeten, vil du indlægges på svangreafdelingen. Du kan blive indlagt på Svangreafsnittet, hvis din graviditet ikke forløber helt normalt og der er brug for at holde øje med dig eller dit barn inde i livmoderen i længere tid. På nogle hospitaler er svangreafdelingen lagt sammen med eksempelvis gynækologisk afdeling. Der er sygeplejersker, jordemødre og fødselslæger tilknyttet svangreafsnittet.

Andre artikler om gravide

Andre artikler til dig

KOM MED I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

error: Content is protected !!