fbpx

Blog

Amning & flaske / Det er ikke i orden!

STOP med at lægge skylden for den faldende amning på mødrene!

Baby ligger ved brystet og får mad

Jeg bliver bare sur i skralden, når jeg vågner op og opdager, at man IGEN lægger ansvaret for om amningen lykkes over på mødrene. Mødrene siges at være uoplyste om, hvor godt amning er for deres baby, ikke motiveret nok og ikke at ville ofre sig for sagen.

Hvad er det for noget? NU må det holde!!

Hvorfor er der så stille fra sundhedstyrelsen og fra hospitalerne? Hvorfor er der ikke nogen, der står frem og siger, at det er hvad vi forventede, at det er konsekvenserne af den tidlige hjemsendelse og besparelser i antallet af personale på barselsgangene og de på offentlige barselshoteller.

Jeg er slet ikke overrasket, det er, hvad jeg forventede.

Sandheden er nemlig, at det ikke er nok at fortælle mødrene, at amning er det bedste for barnet, at motivere dem til at ville amme og at forberede dem på at de skal tilsidesætte sig selv for barnet. Jeg har ikke mødt en nybagt mor, der ikke kunne sætte flueben ved alle tre.

Det er bare ikke nok til at lykkes med amningen!!!

Bryster der hænger i laser og amninger værre end fødslen

Man taler meget om, at amning er naturligt, ja vist er den det.

Naturlig – forstået som i det har kvinder gjort siden tidernes morgen og dyrene gør det, men ikke naturligt som i, at man bare lægger sin baby til brystet og så er han eller hun sikret føde nok til overlevelse, trivsel og vækst. Mange, mange dyrebørn – især de førstefødte – overlever faktisk ikke eller de bliver små og forhutlede pga. amningen.

Og hvis det var så nemt ville 1 ud af 3 nybagte mødre vel ikke opgive amningen indenfor de første 14 dage og kun 17% lykkes med at fuldamme det første 1/2 år af barnets liv (sundhedstyrelsens anbefaling).

Baby ligger ved brystet og får mad

Det er vores erfaring, at kvinder ved, det er vigtigt og de vil helst amme. De opgiver, fordi deres bryster hænger i laser, fordi amningen er værre end fødslen, fordi deres barn er i mistrivsel, eller fordi de er ved at køre psysisk ned pga. amningen.

Kunne det have været undgået, JA, selvfølgelig kunne det det. Men ikke med den støtte og vejledning, der gives i dag, for hvis den virkede, så var det aldrig kommet dertil.

Intensiv støtte og vejledning er ikke en telefonhotline

Amning er et håndværk, noget både mor og barn skal lære i praksis.

Det er derfor helt forfejlet, når Kim Michaelsen, professor i børneernæring fra Institut for Idræt på Københavns Universitet, mener at løsningen er en tæt TELEFONISK kontakt med en fagperson. Han siger: “Der er behov for en ekstra indsats. Der har jordemødre og sundhedsplejersker en stor opgave med at motivere og støtte mødre i at amme. Derfor er det vigtigt, at der er en tæt telefonisk kontakt med mødrene, og at de kan ringe til en ammerådgiver. Det er bevist, at mødre ammer længere, når de får intensiv støtte og vejledning.”

For mig er det det samme som at tro, at man kan lære at cykle ved at have tæt telefonisk kontakt.

“HALLO. Er der nogen i den anden ende, jeg er ved at lære at cykle og er lige væltet rigtigt slemt og har har fået store sår, der gør rigtigt ondt. Jeg tror jeg gør et eller ander galt, hvordan får jeg styr på min balance, jeg vælter hele tiden?” Fagpersonen: “Det er godt, du arbejder med det, jeg er sikker på, at det går rigtigt fint. Bare blive ved, det skal nok komme og husk på hvor sundt det er at cykle. Brug endelig dette mageløse tilbud igen, hvis du har brug for mere faglig støtte og vejledning i at lære at cykle”.

Amningen skal slet ikke være slem!

Det er rigtig, at der er bevist, at mødre ammer længere, når de får intensiv støtte og vejledning – men det var støtte og vejledning, hvor man bliver vist HVORDAN i praksis og hjælp til at løse de udfordringer, der opstår som en normal del af amningen – især i starten.

Det er lige så forfejlet når, Susanne Hede, formand for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker mener, at der hos kvinderene er opstået en forventning om at amningen IKKE skal være så slemt – underforstået at amningen er slem.

Det er lige hovedet på sømmet for en anden årsag til, at antallet af mødre, der lykkes med amningen falder. Det er en fejlagtig opfattelse blandt sundhedspersonale (og mødre), at amningen godt må gøre ondt, at det er hvad man skal forvente.

Den holdning ødelægger amningen for rigtig, rigtig mange kvinder, fordi den forhindrer dem i at reagere på det deres krop fortæller med smerten, nemlig at der er noget med barnets sutteteknik ved brystet, der skal optimeres. Yderligere har det bevirket, at de faglige praksiskompetencer omkring amning er blevet bragt på et skråplan, fordi mange sundhedspersoner ikke længere har som mål (eller kan) give kvinden støtte og vejledning i at kunne lægge barnet smertefrit til brystet.

Der skal investeres i amningen på samfundsplan

Hvis man synes, det er vigtigt, at Danske babyer bliver ammet og helst i 1/2 år, som sundhedstyrelsen anbefaler, så må man også skabe betingelserne for, at den enkelte kvinde kan opnå succes.

Det ville kræve vejledning og støtte på døgnbasis – som i gamle dage, med tid til den enkelte – til amningen er etableret og det nyfødte barn er sikret mad nok ved brystet til overlevelse, trivsel og vækst. Men også en opgradering af sundhedspersonalet, som man ved har en mangelfuld viden om amning – og at deres holdninger ofte er formet at egne ammeerfaringer og ikke den viden, der er på området. (Kronborg 2006).

Ind til da skal du være velkommen hos os, hvor vi giver kompetent praksis ammevejlendning på timebasis og ammevejledning på døgnbasis i, hvordan du får succes med din amning ud fra metoden effektiv, smertefri amning.

Du kan desuden hente en masse gratis viden om amning, fra os til dig, i vores vidensunivers.

Du kan læse artiklen, der har gjort mig godt gal i skralden her. 

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.