Der er ikke meget, der gør forældre – inkl. mig selv – mere glad, varm om hjertet og lykkelig end at se, at ens barn trives og glædes ved livet. Det skulle dog lige være at se ens barn mestre noget nyt; en ny motorisk færdighed, et nyt ord, en ny forståelse eller andet.

Hvilken glæde. Hvilken tilfredsstillelse.

Men også en kilde til at få ny energi og nyt mod på fremtiden.

Det er her man høster resultatet af sine anstrengelser; af alt det hårde arbejde, alle bekymringerne, alle de vågne nattetimer og af alt den omsorg og kærlighed man har i overflod, ubegrænset øst ud af.

Det er i sådanne situationer, at forældreskabet topper og man er lykkelig over at være forældre – og vil gøre det hele om igen uanset, hvor hårdt det er eller har været.

Ja, tak, tænker du sikkert, mere glæde, mere tilfredsstillelse, mere value for money og mere energi til mig og min baby.

Men hvordan?

Et godt fundament er nøglen til succes

Vores erfaring er, at nøglen til succes, overskud, en glad og tilfreds baby i rivende udvikling er at komme godt fra start, med et godt fundament – hvilket også er hele ideen med Det Private Barselshotel.

Hvad er et godt fundament for en baby – for at forklare dette, skal vi lige en lille omvej og 70 år tilbage i tiden.

Marslows behovspyramide

I 1943 fremlagde den russiske-amerikanske psykolog Abraham Maslow, nemlig sine teorier om forudsætningen for menneskelig selvrealisering og den grafisk fremstilling af de menneskelige behov – som er kendt og siden kaldt Maslows behovspyramide. Maslows teori er stadig aktuel.

Maslows mente, at mennesker har en række behov og at disse er indelte i et hierarki, hvor de nederste lag i pyramiden er de mest fundamentale. Den hierarkiske gruppering betyder også, at de nederste behov skal dækkes for at næste niveau i pyramiden bliver “aktuelt” (kan realiseres) og dette behov igen skal dækkes for at næste niveau i pyrmiden bliver “aktuelt” osv.

Marslows behovspyramide:

Detaljerne kan diskuteres. (Jeg vil eksempelvis mene, at man godt kan have en fin moral (selvrealisering), selvom man har et udækket sexbehov etc.),

MEN hovedpointen er spot on – ikke mindst for babyer -, nemlig at fundamentale menneskelige behov skal være dækket for at der er energi og overskud til selvrealisering og udvikling.

Din baby skal have dækket sine fundamentale behov

For os er der ingen tvivl om, at babyer i stort omfang har brug for at få dækket deres mest fundamentele behov før udviklingen har frit spil.

Som eksempler vil et tilbud om intimitet og fysisk kontakt (kærlighed), for en baby virke som en ringe erstatning, hvis ens baby er virkelig sulten – uanset hvor dyrbart det er at være elsket. Påskønnelse synes fejlplaceret, hvis ens baby græder grundet ubehaget fra en bøvs, der sidder på tværs. Kvalitetestid (selvrealisering) vil ikke give mening, hvis  babyen er for træt til af få noget kontruktivt ud af samværet etc..

Først når din baby er fundamentalt stabiliseret, vil du til fulde mærke din babys taknemmelighed og glæde ved dig, og det du gør.

Det Private Barselshotels baby-behovspyramide

På baggrund af den viden og erfaring vi har fået ved at leve med babyer og deres forældre (barselsophold) vores hjemmebesøg og udviklingsprogrammer, har vi tilladt os at omskrive Marslows behovspyramiden til babyer.

Det Private Barselshotels baby-behovspyramide:

En kæmpe opgave

At holde en baby fysisk, følselsmæssig og mentalt i balance kan lyde nemt, som at passe en potteplante. Man skal dog ikke have haft en baby i hænderne særlig længe for at vide, at det er en kæmpe opgave, der på ingen måder kan sammenlignes med at passe en potteplante og ej heller en hundehvalp eller lign. – og det er for alle forældre en kæmpe udfordring alene det at skabe et godt fundament for ens baby.

Med de mange babyer, vi har haft i hænderne, er det tydeligt at se, at det allermest fundamentale (det som vi regner med kommer af sig selv) – såsom at amme, at mærke mæthed, fordøje, sove udenfor livmoderen, bøvse, prutte og komme af med afføring, kan volder menneskebabyer – og dermed deres forældre – store udfordringer.

Hvorfor?

Fordi alle de fundamentale processer er lige så nye for din baby, som livet udenfor livmoderen.

Og i stort omfang også, fordi vi dybest set ofte ikke aner, hvordan vi skal lære vores baby, det allermest fundamentale, for hvordan er det lige man kommer af med afføring eller sover – når det ikke bare sker af sig selv.

Vi ved hvordan man gør

Det har derfor givet god mening for os, som fagpersoner, at finde ud af hvordan man kan lære en baby alt det fundamentale, der ikke bare kommer af sig selv (eller sikrer sig, at det gør) og hvordan man, som forældre, kan skabe en velfungerende hverdag for og med en baby (med velfungerende sovevaner, spisevaner og døgnrytme) og hvordan man kan skabe de bedste betingelser for sin babys udvikling.

Svaret på HVORDAN er Det Private Barselshotel passion, mission og hjemmebane.

Vi ser det hver dag i vores arbejde og hos de familier, vi er så priviligeret at komme hos med vores barselsbesøg og  udviklingsprogrammer. Gevinsten ved at skabe et godt fundament for ens baby er ikke til at tage fejl af – nemlig mindre gråd, mindre utilfredshed, mindre utryghed, mindre usikkerhed OG mere glæde, mere trivsel, mere søvn og bedre udvikling.

Få vores minibog om søvn: 5 sandheder om din babys søvn – du ikke vil gå glip af ⇒