KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

ESA-metoden – Effektiv, Smertefri Amning udviklet af Babyinstituttet

ESA-metoden er udviklet af Babyinstituttet. Det er den metode, vi anvender ved al undervisning i amning. ESA-metoden er universel og kan bruges af alle ammende kvinder – uanset bryststørrelse og type af brystvorte. Ligesom den kan bruges til at forebygge og løse de mest almindelige ammeproblemer.

ESA står for Effektiv Smertefri Amning;

  • Effektiv fordi brystet startes effektivt op til mælkeproduktion. Og fordi barnet med metoden tømmer brystet effektivt, hvilket giver let adgang til en masse mælk – også den fede mættende mælk. Den effektive tømning holder mælkeproduktionen velfungerende ved at sikre en optimal mængde af nyproduceret mælk til næste måltid. Ligesom at den forebygger brystbetændelse.
  • Smertefri fordi metoden sikrer en god, korrekt teknik, der gør det smertefrit for moderen at amme barnet – helt fra starten af amningen. Med ESA-metoden forebygger man også sår og revner på brystvorten.

ESA-metoden kan læres af alle

Ud over at ESA-metoden er universel og kan bruges af alle ammende kvinder, er den også nem at lære!

Vores erfaring er, at når ESA-metoden anvendes helt fra starten af ammeforløbet, skabes der gode betingelser for en velfungerende amning, ligesom vi ser en forebyggende effekt på ammeproblemer. Hvis amningen allerede er kommet skævt fra start, kan ESA-metoden anvendes som en løsning til at komme tilbage på det rette spor og til at løse udfordringer og problemer.

Med ESA-teknik får man styr på og lærer:

  • Den korrekte placering af barnets krop for en god teknik ved brystet.
  • Teknik & håndgreb til den korrekte placering af brystvorten i barnets mund, der er afgørende for den gode teknik ved brystet.
  • Tjekpunkter til at vurdere barnets teknik ved brystet.
  • Håndgreb til at vurdere tømningen, og hvor brystet ikke tømmer sig eller ikke tømmer sig så godt.
  • Teknikker & håndgreb til at sikre en god tømning af (hele) brystet – også de områder, der er længere fra barnets mund eller sværere at få tømt.

ESA-metoden: Teknikker og håndgreb til en korrekt teknik ved brystet

Bærende for ESA-metoden er viden, teknikker og håndgreb til placering af barnet ved brystet, samt placering af brystvorten i barnets mund. Altså til en god teknik. Den gode teknik er vigtig for den mængde mælk, barnet får i maven for sit arbejde ved brystet. Den gode teknik er også vigtig for, at barnet har god adgang til den mere fede og mættende mælk ved brystet. Den kommer ud til sidst og kræver mere af barnet og en bedre teknik ved brystet at hente ud end den første mere tynde mælk, der løber lettere.

Barnets teknik ved brystet er også afgørende for, hvordan amningen mærkes for moderen. En dårlig teknik ved brystet vil mærkes smertefuldt med undtagelse af hvis barnet har et meget svagt sug.

Smerte vil komme af;

  • at der sker et overstræk i den del af brystvorten, dit barn har inde i munden. Der opstår sprækker og revner.
  • at brystvorten ligger i retning af tungen, og tungen på samme måde som et stykke fint sandpapir rasper spidsen af brystvorten af under amningen. Ses som slid og sår på brystvorterne.
  • at din baby ligger yderligt og klemmer brystvorten (og mælkegangene) flad. Ses som tryk eller læbestift formet brystvorte.

De to første vil efter en eller flere amninger være årsag til sår på brystvorten. Det vil også kunne give en øget risiko for bakteriel brystbetændelse.

ESA-metoden: teknikker og håndgreb til en god tømning

Det andet lige så vigtige ben i ESA-metoden er viden, teknikker og håndgreb til en god tømning af brystet. Tømningen er afgørende for en god mælkeproduktion. Den enkelte mælkekirtel aktiveres til mælkeproduktion ved, at den tømmes. Først for råmælk og så for den mere blivende mælk. Faktisk er det tømningen, der regulerer mælkeproduktionen. ESA-metoden sikrer en god tømning og dermed en god mælkeproduktion.

Tømningen er også vigtig for ikke at få problemer. En dårlig tømning af brystet vil skabe uro i brystet, hvis mælken står der i længere tid. Brystet er lavet til at indeholde mælk på en måde, hvor det tømmes og fyldes (som blæren). Brystet kan ikke lide, at mælken bliver stående. Mælk der bliver stående kan enten skabe mælkestase (mælk i hele brystet) eller mælkeknuder (mælk i områder af brystet der ikke tømmer sig). Kroppen vil respondere ved at lukke de mælkekirtler ned med risiko for for lille mælkeproduktion eller med brystbetændelse (mekanisk brystbetændelse), det vil sige sig med rødme, ømhed og temperaturforhøjelse (feber). Tømning af brystet er altså vigtigt for at holde mælkeproduktionen og brystet sundt og velfungerende. ESA-metoden sikrer en god tømning.

Her kan du lære ESA-metoden

Du kan lære metoden på flere forskellige måder; læse dig til den (og se billeder) i vores ammebog eller med vores video-ammekursus eller til online baby- og ammekonsultation.

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!