fbpx

Blog

Mit Barn - 3 år og frem / Tanker om at være forælder

En vigtig indsigt jeg fik i år!

Stinus spiller trommer

Stinus spiller trommerRent læringsmæssigt har de sidste år – siden vi åbnede Det Private Barselshotel – været hæsblæsende.

Vi forstår bedre og bedre, hvor kompetente babyer helt fra fødslen er på alle mulige måder vi ikke havde forestillet os, men også hvor udfordret de er på en masse områder, hvor vi troede, de var kompetente. En forståelse der har ændret på den måde vi tænker på og agerer med nyfødte og babyer.

Vi har forstået, at børn skal lære alt det mest basale og fundamentale. Vi har forstået at evner og egenskaber, ikke er noget vi er født med, men at de formes gennem vores opvækst; gennem det vores forældre har gjort og ikke har gjort og de oplevelser vi har haft og ikke har haft.

Vi har også set, at de evner og egenskaber babyer allerede har erhvervet kan gå i glemmebogen, hvis de ikke bruges, holdes ved lige eller hvis barnet bliver slået ud af kurs eksempelvis ved sygdom eller udviklingsspring.

Vi er tilmed begyndt at forstå, at erhvervelsen af bestemte evner og egenskaber i høj grad afgør om vi får et godt liv som voksne.

Men én indsigt har været speciel i år.

Det, at vide hvordan er afgørende for at kunne noget

Gennem Det Private Barselshotel vidste jeg, at hvis en baby har svært ved eksempelvis at amme, bøvse, sove eller komme af med afføring, så er det fordi lige netop den baby ikke har forstået hvordan man gør. Det vil sige, at det der er blevet gjort endnu ikke har givet barnet den fornødne forståelse af HVORDAN man gør – hvordan man erhverver sig og mestre evnen eller egenskaben.

Jeg har nu forstået at det samme jo i virkeligheden gør sig gældende for ALLE evner og egenskaber.

Så når min dreng på 9 år, har svært ved at koncentrere sig om skolearbejde og sidde stille i skolen, så er det fordi han ikke har forstået, hvordan man gør (han kan fint koncentrere sig og sidde stille når det gælder selvvalgte opgaver). Jeg har derfor måtte gøre den konklusion, ud fra min viden om babyer, at det vi og de andre voksne omkring ham ind til nu har gjort ikke har givet ham den fornødne forståelse for, HVORDAN man gør – hvordan man erhverver sig disse egenskaber.

Det nye fokus er derfor blevet at finde ud af, hvordan et menneske lærer eksempelvis at koncentere sig eller at sidde stille.

HVORDAN gør man det, når den evne eller egenskab  ikke bare kommer af sig selv?

Der er derfor kommet andre boller på suppen hjemme hos mig – og tro mig det virker. Min søn har flyttet sig med syvmileskridt – og før så vi mere museskridt og tilbageskridt. Det er selvsagt været en enorm fornøjelse (og tilfredsstillelse) at se ham vokse og kunne noget han ikke kunne i går eller for en uge siden eller for en måned siden. Og blive bedre og bedre til det.

Egenskaber kan fremelskes, hvis man ved hvordan

Jeg har fået blod på tanden og er nu gået skridtet videre, ved målrettet at forsøge at fremelske og fremme de egenskaber og evner jeg (vi) tror på er vigtige. Så målrettet at det kan blive i en travl hverdag, hvilket nu engang er det grundvilkår vi som forældre har.

Det er tydeligt at se, som med babyer, at noget kommer let til et barn, andre evner og egenskaber kræver mere af barnet og ikke mindst af os som forældre. Og så er der evner og egenskaber, hvor vi er fuldstændig på bar bund i forhold til HVORDAN man gør – hvordan man lærer sit barn netop dette. Og her oven i kommer, at vi ved HVORDAN man gør – hvordan man lærer sig barn netop dette, men (af alle mulige grunde) har svært ved at finde tiden eller få det gjort i en hverdag, der bare flyver afsted.

Men et er sikkert jeg vil ikke længere lade mig besnakke, jeg vil ikke længere trøste mig med, at det lærer mine børn nok i skolen, i sportsklubben eller af nogle andre, jeg vil ikke længere vente på, at det kommer med tiden, eller med alderen eller med modenheden.

Og jeg tror slet ikke længere på, at noget er for sent at lære eller at noget er umuligt at lære. For mig ligger udfordringen i at finde nøglen til HVORDAN man lærer sit barn eller sig selv det, hvilket kan være noget af en udfordring.

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.