fbpx

Blog

Min nyfødte & den første tid / Tanker om at være forælder

En ting om nyfødte, der ville være skønt at have vidst

En ting om nyfødte, der ville være skønt at have vidst

Så skete det – min ældste er fløjet fra reden… (for et år)

Eller det vil sige, vi kørte hende selv. Hun er nemlig netop startet på Efterskole.

Tro mig, det er underligt – og faktisk også lidt sørgeligt, selvom om jeg ved det bliver fantastisk for hende. Det er mere underligt end at runde de 40 og jeg synes faktisk, at det gør en ældre, end at ældes i tal, når ens børn tager det første alvorlige skridt til at flytte hjemmefra – selvom hvert skridt fra undfangelsen og frem jo er en lang række skridt mod netop dette mål…

Det er blevet nye tider, hjemme hos os. Der er tomt på en underlig måde. Desuden har den mindste, som nu er 9, startet et nyt liv som enebarn – på godt og ondt. Til aftensmaden har han fået pladsen ved bordenden, som hjemme hos os har navnet toppen (navngivet af min datter da hun var 2 år). Og her i lørdags fik han pandekager til morgenmad….

Nye tider, der leder tankerne tilbage på det der var og på dengang livet som familie startede.

Hvor vidste vi dog lidt!

Hvor vidste vi dog lidt om, hvad vi gik ind til – og hvor blev vi i bund og grund taget på sengen, da vi blev forældre første gang. Mange forældre føler sig stadig taget på sengen, når de står med deres førstefødte i armene….

Man kunne indvende, at det er nok godt nok, for det ville være menneskeracens endeligt, hvis vi havde indsigt i, hvad der ventede os som forældre.

Jeg kan dog ikke lade være med at tænke, at der var en ting eller to, der ville have været skønt at have vidst.

Vidste du eksempelvis, at menneskedyret fødes mere umodent end noget andet pattedyr? Faktisk er vi mennesker neurologisk så umodne ved fødslen, at anerkendte børnelæger, taler om barnets første 3 måneder efter fødslen som graviditetens manglende 4. trimester.

Det hvad? Ja du læste rigtig. Det manglende 4. trimester i graviditeten.

Fysiologisk umoden – det manglende 4. trimester

I første trimester dannes alle vitale dele i kroppen. I 2. trimester vokser din baby og organerne modnes. I 3. trimester modnes organerne yderligere så din baby kan klare sig uden for livmoderen – og i 4. trimester (der ikke findes) modnes hjernen og nervesystemet til (bedre) at kunne håndtere livet udenfor livmoderen.

Sammenlignet med alle andre pattedyr er menneskedyret det mest umodne (nok med undtagelse at kængurobørn og andre pungdyr, der vokser færdig i pungen). Menneskemødre og fædre er derfor mere udfordret end andre pattedyr, når de står med det første kuld i armene – som jo for de fleste bare er en enkelt baby.

Men hvorfor er vi menneskedyr så ikke 12 måneder gravide?

Menneskebørn bliver tvunget ud af livmoderen

Hjernen er menneskets evolutionære overlevelses strategi nr. 1, og vores hjerne er så stor, at pladsen i kvindens bækken ikke tillader, at menneskebabyers hjerne modnes færdig inde i livmoderen. Et hovedomfang på omkring 36 cm, hvilket svarer til 9  måneders graviditet, er smertegrænsen og menneskerbabyer tvinges derfor til at blive født inden hjernen er fuldt modnet.

Og vupti står vi der, som nybagte forældre med en baby, der ikke er helt færdigbagt.

Fra den ene dag til den anden skal vi skabe et optimalt miljø for vores baby, der kan erstatte livmoderens tryghed og stabile service – og hvad ved vi egentlig om nyfødte?

Og ikke nok med det, det er dig (som forældre), der giver din babys hjerne sine endelige grundlæggende egenskaber gennem dine daglige handlinger og det miljø du får skabt omkring din baby (primært første leveår). Det er også dig, der gennem dine evner til at forstå, aflæse og imødekomme din babys behov giver din baby sin endelige neurologiske struktur.

Tak for kaffe – der er i bagklogskabens lys ikke noget at sige til, at man som nybagte forældre bliver taget på sengen.

Bliver din babyshjerne også grundlagt mens du fjoller rund?

Sandheden er vel den, at de fleste danske børn – som mine egne – bliver formet og hjernemæssigt grundlagt ”by fooling around”. Især i den første tid, hvor man i bund og grund, som forældre, ofte ikke rigtigt ved hvad man laver – uanset hvor meget man har læst.

En skræmmende tanke.

En skræmmende tanke, især nu hvor vi up front på Det Private Barselshotel lever af at formidle den viden, “der var skøn at have vidst” til nybagte forældre – og ser hvilken forskel det gør. Man kan kalde det luksus, men der er ingen tvivl om, at de børn, hvis forældre “ved hvad de laver” helt naturligt udvikler sig hurtigere, får et større selvværd og bliver klogere.

Men som Kierkegaard sagde “livet leves forlæns og forståes baglæns”.

Den første, “unge” er fløjet fra reden, og alt, der er tilbage for mig er at håbe på, at det vi har skabt “by fooling around” holder –  at vingerne bær’…

Stolt – og træt – nybagt mor – arkivfoto fra privaten (1997)

 

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.