fbpx

Blog

Min Baby - 1 måned til 1 år / Tanker om at være forælder

5 ting der gør dig til en bedre forælder for din baby

Kærlighed og glæde mellem en mor og sit barn.

Hvem ville ikke gerne have en manual, der følger med babyen ved fødslen. Personligt ville jeg gerne have haft den manual, og jeg ved også at forældre idag søger den viden; hvordan de skal amme deres baby, hvordan de skal læse deres baby, hvilke udviklingstrin barnet nu er kommet til og hvordan de laver det helt perfekte hjemmelavede grød og mos og  you name it.

Efter flere års erfaring fra mit professionelle virke som jordemoder vil jeg her give dig 5 gode råd til, hvordan du bliver en bedre forælder for din baby.

1. Du har basal viden om babyer

Det giver en sikkerhed og tryghed som forældre at have en grundlæggende viden om babyer, inden du står derhjemme med din første baby i armene. Hvordan holder man bedst en baby, hvordan bliver puslestunden hyggelig og rar, hvordan bader man sin baby, hvad er normalt affærd for en nyfødt baby og hvad skal man reagere på, hvorfor, hvornår og hvordan.

2. Du kan aflæse og forstå din babys kropssprog og gråd.

Jo hurtigere du erhverver dig evnen til at kunne forstå din babys behov og måde at utrykke sine behov på, jo bedre for din baby og dig. Din baby vil få frigivet en masse energi, der kan bruges til udvikling. I vil få det bedre sammen og det vil være lettere og sjovere at være forælder.

Når din baby mærker, at du forstår hans eller hendes behov og ved hvornår og hvordan du bedst imødekommer dem, gør det din baby tryg ved livet udenfor livmoderen – og ved dig som forældre.

3. Du føler en grundlæggende sikkerhed i den nye rolle

For mange er især den første tid med barnet en stor mundfuld, fordi alt er nyt og skal læres. De fleste nybagte forældre bevæger sig ind i et univers, hvor man ikke direkte kan bruge de erfaringer, man har fra andre sammenhænge, men hvor der er akut behov for at kunne agere og være cool helt fra starten.

Husk på at alt er nyt for din baby og jo mere rolig og sikker en guide du er jo mere trygt for din baby.

4. Du får nok søvn

Søvn er vigtig for os alle. Vi ved også, at vi bliver mere trætte, når vi skal lære nyt. Det første år med en baby er fyldt med nye ting, der skal læres. Lige som man synes man har styr på det hele og kan slappe lidt af er ens baby allerede videre med næste udviklingspring. Det er en fantastisk rejse, men det trætter at være så meget på 24 timer i døgnet.

Kroppen skal samtidig vende sig til natteuro. For nogle er det let og for andre lykkes det aldrig at vende sig til de natlive vækninger.

Søvn har ofte svære odds, men der er ingen tvivl om, at søvn og gerne sammenhængende søvn gør dig til en bedre forælder for din baby.

5. Du er i overskud – ikke i overlevelse

Kærligheden og glæden har de bedste betingelser, hvis du ikke er stresset, ikke bare holder ud eller hænger i.

Kærlighed og glæde mellem en mor og sit barn.

Det er hverdagen derhjemme, der former din babys personlighed. En hverdag med overskud til at være til stede i nuet, hvor du glæder dig over de små ting og overblik over hvor I er på vej hen, gør dig uden tvivl til en bedre forælder.

Husk på at det er i de “hellige minutter” man høster glæden for alt det dyrebare (men også hårde) arbejde man som forælder gør for og med sit barn hver eneste dag.

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.